Υποσχέσεις για την ταχεία ανοικοδόμηση και ανόρθωση της οικονομίας μοίρασε το Σάββατο ο πρόεδρος της Γαλλίας κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Μάλι, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Ο François Hollande τόνισε στη διάρκεια ομιλίας του στην πρωτεύουσα, Μπαμάκο, πως το Παρίσι θα βοηθήσει τη μεταβατική κυβέρνηση να «ξαναχτίσει το Μάλι», υπογραμμίζοντας ωστόσο πως το έργο της Γαλλίας στην καταπολέμηση του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή δεν έχει ολοκληρωθεί. Η επίσκεψη του στο αφρικανικό κράτος πραγματοποιήθηκε τρεις εβδομάδες μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας, με την αποστολή περίπου 3.500 στρατιωτών της, προκειμένου να σταματήσει η «Κάθοδος των Ισλαμιστών» προς το Νότο.
Μαχητές της «Άνσαρ Ντιν», οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, κλιμάκωσαν στις αρχές Ιανουαρίου τη δράση τους μετά το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων στη γειτονική Μπουρκίνα Φάσο, αναγκάζοντας τον François Hollande να ανακοινώσει την έναρξη των επιχειρήσεων του γαλλικού στρατού στο Μάλι.
Τον πρόεδρο της Γαλλίας υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας αντιπροσωπεία αξιωματούχων της μεταβατικής κυβέρνησης της αφρικανικής χώρας. Κατεβαίνοντας από το προεδρικό αεροπλάνο ο François Hollande είχε θερμή χειραψία με τον πρόεδρο και υπουργό Εσωτερικών, Dioncounda Traore καθώς και τον νέο πρωθυπουργό, Django Sissoko.
(Από δεξιά προς τα αριστερά: Dioncounda Traore και Django Sissoko)
Στη διάρκεια παραμονής του στο Μπαμάκο, ο πρόεδρος της Γαλλίας κατέθεσε μεταξύ άλλων στεφάνι στους πεσόντες του αγώνα για την Ανεξαρτησία του Μάλι.
«Βρισκόμαστε στο πλευρό σας»
Μιλώντας από την πρωτεύουσα, στην οποία έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους κατοίκους, υποσχέθηκε περισσότερη οικονομική βοήθεια προς την πρώην αποικία της Γαλλίας και δεσμεύτηκε για την αποκατάσταση των πολιτιστικών μνημείων που υπέστησαν καταστροφές από μαχητές της «Άνσαρ Ντιν». Σύμφωνα με εκτιμήσεις της UNESCO, περίπου 2.000 πολύτιμα χειρόγραφα στο Τιμπουκτού παραδόθηκαν στις φλόγες.
«Δεν μπορούμε να ανεχτούμε αυτό που συνέβη στο Τιμπουκτού», είπε εν μέσω αποθέωσης από το συγκεντρωμένο πλήθος, το οποίο φορούσε τις παραδοσιακές πολύχρωμες ενδυμασίες του.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως ο κίνδυνος του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας παραμένει, παρά τα σαρωτικά πλήγματα που υπέστησαν οι φορείς του στο βόρειο τμήμα της χώρας.
«Οι τρομοκρατικές ομάδες εξασθένησαν, ωστόσο δεν εξαφανίστηκαν. Οι γαλλικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Μάλι για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί», τόνισε, συμπληρώνοντας πως το Παρίσι θα παραδώσει τα ηνία της στρατιωτικής επιχείρησης σε στρατεύματα γειτονικών αφρικανικών κρατών, τα οποία θα εγγυηθούν την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας.
Σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα είχε μαζί του τον Diocounda Traore, ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει αρκετές φορές τη Γαλλία που απάντησε στην έκκληση για στρατιωτική και οικονομική βοήθεια, όταν οι Ισλαμιστές κατευθύνονταν προς την πρωτεύουσα.
«Η Γαλλία απελευθέρωσε από τη βαρβαρότητα και τον σκοταδισμό περιοχές στον Βορρά», είπε.
Αποθέωση στο Τιμπουκτού
Νωρίτερα, ο François Hollande ταξίδεψε μέχρι το Τιμπουκτού, όπου η υποδοχή που του επιφύλαξαν οι κάτοικοι εκεί ήταν αποθεωτική. Η συγκεκριμένη πόλη ήταν η προτελευταία που απελευθερώθηκε από τις συνασπισμένες δυνάμεις του γαλλικού στρατού και της Οικονομικής Ένωσης Χωρών της Δυτικής Αφρικής (Εcowas), πριν την ανακατάληψη του Κιντάλ κοντά στα σύνορα με την Αλγερία.
Εικόνες από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία δείχνουν ανθρώπους να χειροκροτούν και να προσπαθούν να αγγίξουν τον πρόεδρο της Γαλλίας, ο οποίος δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που έβλεπε μπροστά του. Γυναίκες με πολύχρωμες φορεσιές και κοσμήματα στο λαιμό και τα χέρια φώναζαν «Ζήτω η Γαλλία», την ίδια στιγμή που οι χοροί και το τραγούδι δεν σταματούσαν στιγμή. Για μήνες οι κάτοικοι του Τιμπουκτού ήταν αναγκασμένοι να συμμορφώνονται με τις επιταγές του Ισλαμικού Νομού (Σαρία),τον οποίο είχαν αναλάβει να εφαρμόσουν κατά γράμμα μαχητές της «Άνσαρ Ντιν». Το χρώμα είχε εξαφανιστεί από τις συνοικίες της πόλης, με τις μαύρες φορεσιές να κυριαρχούν.
Ο François Hollande έφθασε στην ιστορική πόλη, που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Νίγηρα, συνοδεία ισχυρής στρατιωτικής δύναμης. Στη διάρκεια της παραμονής του εκεί δεν παρέλειψε να επισκεφτεί και μάχιμες μονάδες του γαλλικού στρατού, καθώς και τις περίφημες βιβλιοθήκες με τα πολύτιμα χειρόγραφα, μέρος των οποίων καταστράφηκαν από τους μαχητές της «Άνσαρ Ντιν».
Προβληματισμός για την επόμενη ημέρα
Μπορεί το κλίμα να ήταν πανηγυρικό κατά την επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας στο Μάλι, ωστόσο ο προβληματισμός παραμένει έντονος αναφορικά με την «επόμενη ημέρα» στην αφρικανική χώρα.
Η επέλαση των γαλλικών δυνάμεων και η άτακτη υποχώρηση μαχητών της «Άνσαρ Ντιν», η οποία πιστοποιήθηκε με την άνετη κατάληψη του Κιντάλ, διαμόρφωσε μια κατάσταση όπου πλέον το ζητούμενο είναι η «θωράκιση» των περιοχών στο βόρειο τμήμα, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη ανακατάληψη τους από τους Ισλαμιστές. Ωστόσο, ο κυβερνητικός στρατός δεν είναι έτοιμος να τεθεί στην πρώτη γραμμή της επιχείρησης για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας του Μάλι, ενώ το εκστρατευτικό σώμα υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε. δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα καθώς σχεδόν κανένας δεν περίμενε τη γαλλική επέλαση.
Πλήθος αναφορών κάνουν λόγο για μαχητές εξτρεμιστικών οργανώσεων, οι οποίοι κρύβονται στα γύρω βουνά, τηρώντας στάση αναμονής και περιμένοντας τις εξελίξεις, την ίδια στιγμή που οι Τουαρέγκ ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται να δεχτούν οποιαδήποτε παρουσία μελών του κυβερνητικού στρατού σε περιοχές όπου κυριαρχούν.
Μαχητές του «Εθνικού Μετώπου για την Απελευθέρωση του Αζαουάντ» (MLNA), ευρύτερα γνωστοί ως Τουαρέγκ, είχαν διαχωρίσει τη θέση τους από την «Άνσαρ Ντιν», όταν έθεσαν από κοινού υπό τον έλεγχο τους εδάφη στο βόρειο τμήμα της χώρας. Μάλιστα, δεν δίστασαν να πάρουν εκ νέου τα όπλα και να βοηθήσουν στην απομάκρυνση μαχητών της οργάνωσης από πόλεις – κλειδιά, όταν βρισκόταν σε εξέλιξη η γαλλική επέμβαση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μόλις 2.000 στρατιώτες της Afisma βρίσκονται στο Μάλι, κυρίως από τις χώρες του Νίγηρα και του Τσαντ, με το Μπαμάκο να ασκεί πιέσεις για την ταχεία αποστολή και των υπολοίπων, συναντώντας όμως έντονες αντιδράσεις από ηγετικά στελέχη του κυβερνητικού στρατού.
Διαβάστε επίσης:
Ολάντ: «Η αποστολή μας στο Μάλι δεν έχει τελειώσει», Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου 2013, 21:34
Το φάντασμα των ιβοριανών εκκαθαρίσεων πλανάται πάνω από το Μάλι, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου 2013, 05:00
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας