Μέχρι την τελευταία στιγμή έφθαναν στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα τα πακέτα με τα ψηφοδέλτια των κομμάτων στο πλαίσιο των προετοιμασιών της τελευταίας στιγμής για τον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών στο Μάλι, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώθηκε παραμονή των εκλογών στο αφρικανικό κράτος αποτελεί το γεγονός πως για ώρες ολόκληρες κάτοικοι της πρωτεύουσας Μπαμάκο περίμεναν υπομονετικά σε ουρές προκειμένου να παραλάβουν από τα αρμόδια γραφεία τη νέα τους εκλογική ταυτότητα. Την ίδια στιγμή φορτηγά μετέφεραν πλαστικές κάλπες και διάφορα άλλα αντικείμενα με τελικό προορισμό σχολεία και δημόσια κτήρια τα οποία έχουν μετατραπεί σε εκλογικά κέντρα. Σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τους περίπου 6,8 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους οι Αρχές έστειλαν ένα μήνυμα στο κινητό των περισσοτέρων εξ αυτών με το οποίο τους ενημέρωναν για το που ψηφίζουν.

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, όσοι επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μπορούν να προσέρχονται από τις 10.00 το πρωί (ώρα Ελλάδος) σε περίπου 21.000 κάλπες ανά την επικράτεια της αφρικανικής χώρας υπό το άγρυπνο βλέμμα αστυνομικών και στρατιωτών. Από την πρωτεύουσα στο νότιο τμήμα, Μπαμάκο μέχρι το απομακρυσμένο Κιντάλ στον Βορρά κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, το κάθε εκλογικό κέντρο μοιάζει με «αστακό», καθώς τα μέτρα ασφαλείας είναι «δρακόντεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά την εκδίωξη μαχητών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και την παρουσία 12.600 στρατιωτών του ειρηνευτικού σώματος του Ο.Η.Ε. «Afisma» σε καίρια σημεία σημαντικών πόλεων του Βορρά (Γκάο, Τιμπουκτού, Τεσαλίτ), ο φόβος και η ανασφάλεια παραμένουν σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Πάντως ο επικεφαλής της ομάδας παρατηρητών για λογαριασμό της Ε.Ε., Louis Michel, δήλωσε ικανοποιημένος από το επίπεδο προετοιμασίας του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.

«Πριν από έναν μήνα υπήρχε πλήθος αμφιβολιών. Ωστόσο επικράτησε η ενότητα. Όλοι συνειδητοποίησαν πως η μεταβατική κυβέρνηση του Diocounda Traore έπρεπε να βάλει ένα τέλος στην αβεβαιότητα που τόσο πολύ κόστισε στο Μάλι», εξήγησε από την πλευρά της η Mary Beth Leonard, πρεσβευτής των Η.Π.Α. στην πρωτεύουσα, Μπαμάκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλαξε ο Μανωλιός

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο πρώην πρωθυπουργός του Μάλι, Ibrahim Boubacar Keita, θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της χώρας, ο οποίος και θα αναλάβει το έργο της ανοικοδόμησης της χώρας καθώς και τη σύναψη ειρήνης με τους Τουαρέγκ, νομαδικής φυλής η οποία επιδιώκει την αυτονομία περιοχών του Βορρά.

O Soumaila Cisse και ο Boubacar KeitaΣτον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Ibrahim Boubacar Keita (δεξιά) είχε συγκεντρώσει το 40% των ψήφων, αφήνοντας δεύτερο τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Soumaila Cisse (αριστερά) σε σύνολο 27 υποψηφίων. Το ποσοστό του τελευταίου διαμορφώθηκε στο 19,7%. Μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου ο… ηττημένος έσπευσε να χαρακτηρίσει «άκυρες» τουλάχιστον 400.000 ψήφους. Οι ισχυρισμοί του πάντως για εκτεταμμένη νοθεία από τον Boubacar Keita δεν έγιναν δεκτοί από το Συνταγματικό Δικαστήριο του Μάλι, το οποίο κήρυξε νόμιμη τη διαδικασία και άναψε το «πράσινο» φως για τον επαναληπτικό γύρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βασικά στοιχεία για τους δύο «μονομάχους»:

α) Ibrahim Boubacar Keita:

  • 68 ετών
  • πρωθυπουργός του Μάλι από το 1994 έως το 2000
  • 39,2% το ποσοστό του στον πρώτο γύρο
  • επικεφαλής του κόμματος «Αγώνας για το Μάλι» (RPM) με βασικό σλόγκαν «Για την τιμή του Μάλι»
  • πρώτη του προτεραιότητα η συμφιλίωση

β) Soumaila Cisse:

  • 63 ετών
  • πρώην υπουργός Οικονομικών από το 1993 έως το 2000
  • 19,4% το ποσοστό του στον πρώτο γύρο
  • επικεφαλής της «Ένωσης για τη Δημοκρατία» (URD)
  • πολέμιος των αξιωματούχων του στρατού που ευθύνονται για το πραξικόπημα του Μαρτίου 2012
  • πρώτη προτεραιότητά του η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, η μείωση της ανεργίας και η αναδιάρθρωση του στρατού.

Ο νέος πρόεδρος του Μάλι θα έχει την τύχη να δει περισσότερα από 4 δισ. δολάρια οικονομικής βοήθειας από τη Δύση να «ζεσταίνουν» τα κρατικά ταμεία. Ο Ο.Η.Ε. έχει επανειλημμένα τονίσει τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης εκλογικής διαδικασίας για την αποκατάσταση του πολιτεύματος και την έναρξη εθνικού διαλόγου με απώτερο στόχο τη συμφιλίωση ανάμεσα στις αντίπαλες πολιτικές παρατάξεις και φυλές.

Οι προσδοκίες των πολιτών γι αυτές τις εκλογές είναι μεγάλες, ωστόσο διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως πολύ δύσκολα θα επικρατήσουν νέες και καινοτόμες ιδέες, καθώς σχεδόν όλα τα «μεγάλα ονόματα» των ψηφοδελτίων πρωταγωνιστούν στην πολιτική σκηνή της χώρας τα τελευταία 20 χρόνια.

Ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον

Η συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία αντιμετωπίζεται από τους περισσότερους κατοίκους του Μάλι ως μια ιδανική ευκαιρία για ένα «νέο» ξεκίνημα.

Οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι έχουν υποσχεθεί ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων περιοχών, ενίσχυση των κοινωνικά ασθενέστερων ομάδων μέσα από τη σωστή αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και συμφιλίωση ανάμεσα σε αντίπαλες φυλές και πολιτικές παρατάξεις. Η πρώην γαλλική αποικία αποτελούσε για δεκαετίες παράδειγμα σταθερότητας μέσα σε μια γεωγραφική ζώνη της Αφρικής στην οποία συνέβαιναν αρκετά συχνά στρατιωτικά πραξικοπήματα. Στις αρχές του 2012 το Μάλι βρισκόταν στην τρίτη θέση των αφρικανικών κρατών με τις μεγαλύτερες εξαγωγές χρυσού, παρουσιάζοντας μεγάλους αριθμούς ανάπτυξης.

«Έχουμε ανάγκη αυτές τις εκλογές. Είναι πολύ κρίσιμες. Από τη στιγμή που θα έχουμε μια εκλεγμένη κυβέρνηση, τα πράγματα είναι πιθανό να εξελιχτούν καλύτερα για όλους εμάς», εξήγησε ο Abdrahamane Toure, υπάλληλος ταχυδρομείου έξω από εκλογικό κέντρο στην πρωτεύουσα Μπαμάκο.

Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα τον Μάρτιο του 2012 και την ανατροπή του τότε προέδρου Amadou Toumani Toure, μαχητές του «Εθνικού Κινήματος για την Απελευθέρωση του Αζαουάντ» (MLNA) και στελέχη ισλαμικών οργανώσεων («Άνσαρ Ντιν») κατέλαβαν ολόκληρο σχεδόν το βόρειο τμήμα της χώρας, απειλώντας να κυριεύσουν ακόμα και την πρωτεύουσα.

Η επέμβαση της Γαλλίας (Ιανουάριος 2013) άλλαξε τα δεδομένα, με τον κυβερνητικό στρατό να ανακαταλαμβάνει τις περιοχές που είχαν περάσει εν τω μεταξύ υπό τον έλεγχο της γνωστής για τη σκληρότητά της και την προσκόλλησή της στη Σαρία, Άνσαρ Ντιν. Επι των ημερών της ισλαμικής οργάνωσης καταστράφηκαν μεταξύ άλλων και σημαντικά ιστορικά μνημεία, προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή. Η πολεμική σύρραξη σε συνδυασμό με την καταβαράθρωση της οικονομίας οδήγησαν το 1/3 του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας, προκαλώντας παράλληλα τεράστια εσωτερική μετακίνηση πληθυσμού.

Διαβάστε επίσης:
Σώα τα μέλη εφορευτικής στο Μάλι, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 21 Ιουλίου 2013, 20:49
Στρατεύματα από το Μάλι παρήλασαν στο Παρίσι, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 14 Ιουλίου 2013, 18:53

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης