Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε την Τρίτη στην απομακρυσμένη πόλη του Κιντάλ στο Μάλι κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση στο ίδιο μέρος σε λιγότερο από μια εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά τους φόβους της διεθνούς κοινότητας για τη διεξαγωγή ανταρτοπόλεμου από μαχητές ισλαμικών οργανώσεων που είχαν υπό τον έλεγχό τους το βόρειο τμήμα της χώρας πριν την επέμβαση της Γαλλίας τον περασμένο Ιανουάριο. Γάλλοι στρατιώτες εδρεύουν στο αεροδρόμιο της πόλης και σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη συγκεκριμένη επίθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του κυβερνητικού στρατού του Μάλι, Modibo Nama Traore, εξήγησε πως ένα αυτοκίνητο γεμάτο εκρηκτικά εξερράγη στα περίχωρα της πόλης. Την είδηση επιβεβαίωσε και μέλος του «Εθνικού Κινήματος για την Απελευθέρωση του Αζαουάντ» (MLNA), ο οποίος πρόσθεσε πως η έκρηξη σημειώθηκε σ’ ένα από τα σημεία ελέγχου του κινήματος στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης. Ειδικότερα, δήλωσε πως όταν ομάδα Τουαρέγκ πλησίασε το jeep 4Χ4, το τελευταίο εξερράγη.

«Δυστυχώς επτά μέλη του MLNA σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλα τραυματίστηκαν», τόνισε ένας εξ αυτών.

Η επίθεση σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά τον θάνατο δύο ανθρώπων στην ίδια πόλη ύστερα από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η «Οργάνωση για την Ενότητα και τον Ιερό Πόλεμο στη Δυτική Αφρική» (Mujwa).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ευρύτερα γνωστοί ως Τουαρέγκ, τα μέλη του MLNA είχαν συμμαχήσει με τους Ισλαμιστές μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 22ας Μαρτίου του 2011, προχωρώντας στην κατάληψη του βόρειου τμήματος στο Μάλι. Ωστόσο, στη συνέχεια ήρθαν σε ανοιχτή σύγκρουση με τους άλλοτε συμμάχους τους με αποτέλεσμα να βρεθούν στο περιθώριο, βλέποντας παράλληλα τον τοπικό πληθυσμό να υποφέρει από την επιβολή του Ισλαμικού Νόμου (Σαρία). Όταν έγινε η γαλλική επέμβαση οι Τουαρέγκ πήγαν με το μέρος των συνασπισμένων δυνάμεων και πλέον προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια κυρίως στα στρατεύματα του Τσαντ που μάχονται με Ισλαμιστές μαχητές σε ερημικές τοποθεσίες κοντά στα σύνορα με την Αλγερία.

Εύθραυστες ισορροπίες στα σύνορα με την Αλγερία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Κιντάλ βρίσκεται πολύ κοντά στα βουνά Αντράν ντε Ιφογκάς και έχουν ως κεντρική πύλη εισόδου – εξόδου την πόλη Τεσαλίτ, η οποία έχει τεθεί πλέον υπό τον έλεγχο των συνασπισμένων δυνάμεων του γαλλικού και του κυβερνητικού στρατού καθώς και εκείνων της Αφρικανικής Ένωσης (AU). Σε αυτή την ορεινή περιοχή έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες σφοδρές μάχες ανάμεσα σε στρατιώτες από το Τσαντ και μέλη οργανώσεων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, όπως η «Άνσαρ Ντιν».

Περίπου 4.000 Γάλλοι στρατιώτες επιχειρούν από τις 11 Ιανουαρίου στο Μάλι, με το Παρίσι να ασκεί έντονες πιέσεις στον Ο.Η.Ε. να επισπεύσει την αποστολή των στρατευμάτων της «Afisma», της ειρηνευτικής δύναμης που θα αναλάβει το δύσκολο έργο της διασφάλισης της ηρεμίας στο εσωτερικό της πολύπαθης αφρικανικής χώρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Laurent Fabius, η απόσυρση των γαλλικών στρατευμάτων θα ξεκινήσει μέσα στον Μάρτιο και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Απρίλιο, ωστόσο διεθνείς αναλυτές εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ρίχνουν… γέφυρες για την καταπολέμηση του ανταρτοπόλεμου

Καθώς οι πολεμικές συγκρούσεις έχουν αλλάξει πλέον μορφή και ο γαλλικός στρατός βρίσκεται αντιμέτωπος με πρακτικές που παραπέμπουν σε ανταρτοπόλεμο, το Παρίσι έχει δώσει εντολή για προσαρμογή στις νέες συνθήκες προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν ενδεχόμενες απώλειες μέχρι την τελική αποχώρηση από τη χώρα.

Γάλλοι αξιωματικοί πραγματοποιούν συναντήσεις με αρχηγούς φυλών της περιοχής καθώς και με τον τοπικό πληθυσμό, σε μια προσπάθεια να σφυρηλατήσουν -όσο αυτό μπορεί να είναι εφικτό- σχέσεις εμπιστοσύνης για ένα μέλλον χωρίς βία και κυρίως για τον εντοπισμό και τη σύλληψη μαχητών που ενδεχομένως να κρύβονται σε κατοικημένες περιοχές. Μέχρι στιγμής, η συγκεκριμένη πρακτική φαίνεται να αποδίδει καρπούς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πόλη Γκάο, η οποία μετατράπηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε πεδίο σφοδρών συγκρούσεων ύστερα από επιδρομή ενόπλων.

Διαβάστε επίσης:
Μάλι: Σφοδρές συγκρούσεις στην πόλη Γκάο, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013, 00:11

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης