Με ανοιχτές αγκαλιές υποδέχεται η Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας. Όλες οι ενδείξεις, πριν και μετά τις εκλογές, καταδεικνύουν πως ο Εμανουέλ Μακρόν είναι σε θέση να συνεννοηθεί καλύτερα με την καγκελάριο της Γερμανίας παρά με πολιτικές προσωπικότητες όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ή ο Μάρτιν Σουλτς, αλλά ακόμη και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
Η Άνγκελα Μέρκελ αυτήν την περίοδο είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη τόσο δημοσκοπικά όσο και μετά τη νίκη της στο κρατίδιο ΧόλσταϊνΟ νέος ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου είναι υποχρεωμένος να ελιχθεί ανάμεσα στη σκληρή «μονεταριστική γραμμή» του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας και την αυξανόμενη τάση στους κόλπους της Κομισιόν και της Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη που επιζητούν τρόπους αναθέρμανσης της ευρωπαϊκής οικονομίας και περιορισμού των πολιτικών λιτότητας που επιβάλλει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τους Κεντροευρωπαίους και Σκανδιναβούς συμμάχους του.
Η Άνγκελα Μέρκελ αυτήν την περίοδο είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη τόσο δημοσκοπικά όσο και μετά τη νίκη της στο κρατίδιο Σλέσβιχ Χόλσταϊν (παραδοσιακό πολιτικό φέουδο των Σοσιαλδημοκρατών), ενώ αναμένει τις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Βεστφαλίας στο άμεσο μέλλον.
Αντιθέτως, ο Μάρτιν Σουλτς έπειτα από μια εντυπωσιακή άνοδο στις δημοσκοπήσεις, όταν ανέλαβε τα ηνία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, αυτήν τη στιγμή βλέπει τα ποσοστά του να μειώνονται και την επιρροή του να περιορίζεται. Σημειώνεται πως η προεκλογική περίοδος στη Γερμανία έχει πολύ μέλλον και άρα οι υποψήφιοι για την καγκελαρία είναι ευάλωτοι σε μια σειρά από διεθνείς εξελίξεις, όπως το θέμα της τρομοκρατίας, ο πόλεμος στη Συρία, το τουρκικό ζήτημα, οι σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία και βεβαίως -το σημαντικότερο όλων- το Brexit.
Σκληρή γραμμή για παραδειγματισμό
Έγινε γνωστό ότι ήδη υπήρξε η πρώτη τηλεφωνική επαφή του νέου Γάλλου προέδρου με την πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας Τερέζα Μέι, η οποία την τελευταία περίοδο δείχνει να υιοθετεί τη «σκληρή» εκδοχή του Brexit. Αυτή η επιλογή του Λονδίνου ωθεί τις Βρυξέλλες και τη Γερμανία σε σκληρότερες του αναμενόμενου θέσεις, όπως επί παραδείγματι του συνολικού ποσού αποζημίωσης που οφείλει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ε.Ε. και που ανέρχεται στο εξαιρετικά σημαντικό ποσό των 100 δις ευρώ.
Ο Εμανουέλ Μακρόν ξέρει καλύτερα από τον καθέναν τα ευάλωτα σημεία της βρετανικής οικονομίας
Παρ’ όλα αυτά και αμέσως μετά τις σκληρές απαντήσεις των Βρυξελλών προς το Λονδίνο, ήδη παρατηρούνται φαινόμενα απομείωσης της ισχύος της βρετανικής οικονομίας, με πρώτη ένδειξη τη μείωση της αύξησης του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2017 αλλά και την ορατή πλέον αύξηση του επιπέδου ζωής στη Μ. Βρετανία λόγω της επιταχυνόμενης ανόδου των τιμών διαβίωσης ως απόρροια των αθρόων εισαγωγών της βρετανικής οικονομίας.
Στενό μαρκάρισμα
Ο Εμανουέλ Μακρόν ξέρει καλύτερα από τον καθέναν τα ευάλωτα σημεία της βρετανικής οικονομίας και άρα τα περιθώρια ελιγμών του Λονδίνου στη μακρά διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες για το Brexit.
Σε αυτά τα κράτη συμπεριλαμβάνονται η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και βεβαίως η Ιταλία, της οποίας το χρέος είναι διαχειρίσιμο μόνο εντός Ευρωζώνης. Αντιθέτως, υπάρχουν χώρες όπως η Ουγγαρία, της οποίας η πολιτική ηγεσία δεν κρύβει τις ευρω-διαλυτικές της τάσεις.
«Καυτές πατάτες»
Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι θέσεις του νέου Γάλλου προέδρου σε δύο κύρια ζητήματα που απασχολούν την Ευρώπη.
Αστερίσκος στο Κρεμλίνο
Τέλος, έπειτα και από τη σαφή τοποθέτηση της Μόσχας υπέρ της ακροδεξιάς υποψηφίου Μαρίν Λε Πεν κατά την προεκλογική περίοδο -επιλογή η οποία επισημοποιήθηκε με την πρόσκλησή της στο Κρεμλίνο, αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το πώς θα κινηθεί ο Εμανουέλ Μακρόν ως προς τις σχέσεις του με τον Πούτιν.
Η σχέση με τον Τραμπ
Τέλος, μετά τα προβλήματα που έχουν αναδειχθεί στις σχέσεις μεταξύ του Τραμπ και της Μέρκελ, ύστερα από τη σχεδόν αποτυχημένη επίσκεψη της καγκελαρίου στις ΗΠΑ, αναμένουν οι πάντες να διαγνώσουν το πώς θα κινηθεί ο Μακρόν ως προς τις μεσοπρόθεσμες σχέσεις της Γαλλίας με την Ουάσινγκτον.
Σε αυτό το πεδίο, κατά τους ειδικούς αναλυτές, υπάρχουν πολλές δυνατότητες συνεννόησης μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου ως προς τη χάραξη μιας κοινής γραμμής έναντι του λεγόμενου «Τραμπισμού». Σημειωτέον, τόσο η Μέρκελ όσο και ο Μακρόν εντάσσονται στις βασικές επιλογές στις οποίες είχε προβεί πριν λήξει η θητεία του ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Zougla Newsroom