Μακραίνει όσο περνά η ώρα ο κατάλογος των νεκρών από την επίθεση ενόπλων σε εμπορικό κέντρο στην πρωτεύουσα της Κένυας, το Ναϊρόμπι. Ο νέος απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 39 νεκρούς- μεταξύ αυτών και μικρά παιδιά – και 150 τραυματίες, ενόσω η μάχη μεταξύ αστυνομίας κι ενόπλων είναι σε εξέλιξη. Φόβοι για αύξηση των νεκρών εκφράζονται από τις αρχές, καθώς οι ένοπλοι κρατούν περί τους 36 ομήρους τους οποίους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινη ασπίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας μάρτυρας ανέφερε πως οι δράστες είπαν στους μουσουλμάνους να σηκωθούν και να φύγουν, καθώς μόνο οι μη μουσουλμάνοι είναι στόχος τους. Μαρτυρία που επιβεβαιώνει τις υποψίες των Αρχών για εξτρεμιστές μουσουλμάνους και όχι για εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου.

Σύμφωνα με άλλον αυτόπτη μάρτυρα, οι ένοπλοι εκτέλεσαν πελάτες του εμπορικού κέντρου και μιλούσαν σε ξένη γλώσσα, ίσως αραβικά ή σομαλικά. «Δεν είμαι βέβαιος, διότι δεν μιλάω αυτές τις γλώσσες» πρόσθεσε ο ίδιος.

Η εξτερμιστική ισλαμική σομαλική οργάνωση Αλ Σεμπάαμπ, η οποία έχει στενούς δεσμούς με την αλ – Κάιντα, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση ενόπλων στο εμπορικό κέντρο του Ουέστγκεϊτ. Υπενθυμίζεται ότι η μαχητική σομαλική οργάνωση, την οποία η Κένυα κατηγορεί για ένοπλες και βομβιστικές επιθέσεις εναντίον εκκλησιών και των δυνάμεων ασφαλείας, είχε απειλήσει να πλήξει το εμπορικό κέντρο Ουέστγκεϊτ, το οποίο είναι δημοφιλές στην κοινότητα των ξένων που ζουν στο Ναϊρόμπι. Οι επιθέσεις είχαν πραγματοποιηθεί έπειτα από ενέργειες των κενυατικών δυνάμεων στη Σομαλία, πριν από δύο χρόνια, εναντίον μαχητών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα. Ωστόσο, η οργάνωση ανέφερε ότι είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα την Κένυα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Σομαλία και ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετώπιζε «σοβαρές συνέπειες».  «Η κενυατική κυβέρνηση μολαταύτα κώφευσε στις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας και συνέχισε να σφαγιάζει αθώους Μουσουλμάνους στη Σομαλία», ανέφερε η οργάνωση μέσω του Twitter.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους δεκάδες δράστες τραυματίστηκε και συνελήφθη.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κένυας δήλωσε: «Ενδέχεται να πρόκειται για μια επίθεση από τρομοκράτες, οπότε αντιμετωπίζουμε το θέμα πολύ σοβαρά».  Ερωτηθείς αν ξένες υπηρεσίες ασφαλείας συμμετέχουν στην επιχείρηση για την εξουδετέρωση των ενόπλων, απάντησε: «Σ’ αυτό το στάδιο δεν έχει καταστεί ακόμη απαραίτητο».

Ελικόπτερα της αστυνομίας πετούσαν πάνω από το εμπορικό κέντρο, καθώς ένοπλοι αστυνομικοί φώναζαν: «Βγείτε έξω, βγείτε έξω» και πολλοί άνθρωποι απομακρύνονταν τρέχοντας από το κτίριο. Παράλληλα, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο μεγάλες εκρήξεις, που ακολουθήθηκαν από αρκετές μικρότερης έντασης. Από αυτές φέρονται να έχουν τραυματιστεί δύο άνθρωποι στον δρόμο.

Αυτήν την ώρα από τους 18 ενόπλους που είχαν εισβάλει αρχικά στο κτίριο παραμένουν οι πέντε, σύμφωνα με την «Daily Mail», που επικαλείται τοπικές αστυνομικές πηγές, και κρατούν άγνωστο αριθμό ομήρων.

Εργαζόμενοι της εταιρείας που έχει αναλάβει τη φύλαξη του κτιριακού συγκροτήματος λένε ότι πτώματα κείτονται εντός κι εκτός του εμπορικού κέντρου, ακόμα και στα ειδικά διαμορφωμένα καρότσια για τα ψώνια.

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι μεταφέρθηκαν έξω από το κτίριο της κόλασης, φέροντας πολλαπλά τραύματα, μέσα σε καρότσια σούπερ μάρκετ. Πληροφορίες θέλουν μεταξύ των νεκρών να βρίσκεται κι ένα μικρό αγόρι.

«Έχουμε αξιωματούχους στο σημείο, που προσπαθούν να βγάλουν τους ενόπλους έξω από το κτιριακό συγκρότημα. Δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. Αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν την κατάσταση με προσοχή, γιατί υπάρχουν μέσα αθώοι πολίτες» ανέφερε ανώτερος αξιωματούχος.

Νωρίτερα, στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε τρία πτώματα να κείτονται έξω από το Ουέστγκεϊτ και δύο μέσα σ’ αυτό, ενώ ένας αυτόπτης μάρτυρας που επέζησε από την επίθεση των ενόπλων έκανε λόγο για τουλάχιστον ένα πτώμα και δεκάδες τραυματίες μέσα στο εμπορικό κέντρο.

«Οι ένοπλοι επιχείρησαν να με πυροβολήσουν στο κεφάλι, αλλά αστόχησαν. Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχουν χτυπηθεί από σφαίρες. Υπάρχουν πολλά θύματα, αυτό είναι βέβαιο. Είδα ένα αγοράκι να το παίρνουν με φορείο, πρέπει να ήταν πέντε ή έξι ετών. Έμοιαζε νεκρό, δεν κουνιόταν, δεν έκανε τον παραμικρό θόρυβο» δήλωσε ο εν λόγω μάρτυρας, που ονομάζεται Σουντζάρ Σινγκ.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ανέφερε ότι υπάρχουν αμερικανοί πολίτες ανάμεσα στους τραυματίες από την «παράλογη» επίθεση στο πολυκατάστημα στο Ναϊρόμπι.

Προσοχή! Ακολουθούν σκληρές εικόνες από την επίθεση:


Πανικόβλητοι τρέχουν να σωθούν οι πελάτες του εμπορικού κέντρου


Οι τραυματίες μεταφέρονται στο πλησιέστερο νοσοκομείο

Σκηνές πανικού επικράτησαν έξω από το εμπορικό κέντρο


Πανικός επικρατεί


Οι αστυνομικοί μπαίνουν στο εμπορικό κέντρο από μία σκάλα που οδηγεί σε έξοδο κινδύνου


Οι αστυνομικοί εντός του εμπορικού κέντρου


Αστυνομικός στον προαύλιο χώρο του εμπορικού κέντρου


Οπλισμένοι αξιωματικοί ψάχνουν μεταξύ των πελατών για τυχόν υπόπτους σε μια από τις τουαλέτες του συγκροτήματος


Ένας τραυματίας αστυνομικός κρατά την πληγή του 


Παιδιά και έφηβοι μεταξύ των τραυματιών


Αστυνομικός εντός του κτιριακού συγκροτήματος προσπαθεί να εντοπίσει τους ενόπλους


Το συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο αποτελεί δημοφιλή προορισμό για ντόπιους, αλλά και τουρίστες. Το Σάββατο το πρωί ήταν γεμάτο από κόσμο και κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά


Τα παιδιά-όμηροι οδηγούνται σε ασφαλές μέρος


Αξιωματούχοι του στρατού περικύκλωσαν την περιοχή


Εκτός του χώρου του μακελειού άνθρωποι αγωνιούν για τους συγγενείς τους


Οι όμηροι περπατούν σκυφτοί για να μη δεχθούν πυρά από τους ενόπλους σύμφωνα με τις οδηγίες των αστυνομικών


Παρέχονται οι πρώτες βοήθειες στους τραυματίες


Οι τραυματίες μεταφέρονται σε ασφαλές μέρος

To ρεπορτάζ του BBC

To ρεπορτάζ του Kenya TV

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης