Ξεκάθαρος εμφανίστηκε την Τετάρτη σε δηλώσεις του ο νέος υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., John Kerry, αναφορικά με την προκλητική στάση που τηρεί η Β. Κορέα απέναντι στη διεθνή κοινότητα, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να δοθεί μια «ταχεία, σαφή και ισχυρή απάντηση» στην πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, μετέδωσε το ιαπωνικό κρατικό κανάλι NHK.

Παρά τις απειλές του Ο.Η.Ε. για την επιβολή ενός νέου γύρου οικονομικών κυρώσεων, η Β. Κορέα έκανε πράξη πριν από δύο ημέρες την απειλή της για δοκιμή ατομικής βόμβας, προκαλώντας νέο «πονοκέφαλο» στη Ν. Κορέα και την Ιαπωνία, οι οποίες βλέπουν τον… γείτονα να μην «παίρνει από λόγια». Εμπειρογνώμονες από τις Η.Π.Α. προσπαθούν πλέον, μελετώντας τα γραφήματα από τους κατά τόπους σεισμογράφους και συγκρίνοντάς τα με παλαιότερα δεδομένα, να διαπιστώσουν ποιο ήταν το πρωτογενές υλικό που χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια των δοκιμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι πολύ σημαντικό για τον κόσμο να έχει πίστη στη δέσμευσή μας για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Όπως λοιπόν, είναι απαράδεκτο για τη Β. Κορέα να συνεχίζει αυτή την απερίσκεπτη προσπάθεια, έτσι έχουμε πει ότι είναι ανεπίτρεπτο κάτι τέτοιο και για το Ιράν», εξήγησε στη διάρκεια δηλώσεών του σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του με τον Ιορδανό ομόλογό του Nasser Judeh.

«Η απάντησή μας απέναντι σε αυτό το ζήτημα θα έχει αντίκτυπο σε όλες τις προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων», συμπλήρωσε, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του πως «η Β. Κορέα κατασκευάζει βαλλιστικό πύραυλο, ικανό να μεταφέρει πυρηνική βόμβα η οποία θα μπορούσε να πλήξει τις Η.Π.Α.».

Από το 2006 το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. έχει υιοθετήσει τρία χωριστά ψηφίσματα για το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας, ύστερα από βαλλιστικές και πυρηνικές δοκιμές, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην οικονομία της ασιατικής χώρας. Το τελευταίο ψήφισμα είχε «περάσει» από το Συμβούλιο λίγες ημέρες μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου τον Δεκέμβριο του 2012, για τον οποίο η Πιονγκγιάνγκ υποστήριξε πως μετέφερε μετεωρολογικό δορυφόρο στο Διάστημα, την ίδια στιγμή που Σεούλ και Ουάσινγκτον τόνισαν ότι εντάσσεται στις προσπάθειες της Β. Κορέας για αναβάθμιση του στρατιωτικού της οπλοστασίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εφόσον είστε διατεθειμένοι να πείτε πράγματα, θα πρέπει αυτά να έχουν ένα νόημα. Και για να έχουν νόημα, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες», επεσήμανε επίσης ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Λίγες ώρες μετά την τρίτη πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. καταδίκασαν ομόφωνα τη συγκεκριμένη ενέργεια, επισημαίνοντας πως «αποτελεί μια ξεκάθαρη απειλή για τη διεθνή ειρήνη και την ασφάλεια», ενώ επιφυλάχθηκαν για περαιτέρω ενέργειες. Μέχρι στιγμής, πάντως δεν είναι ξεκάθαρο αν τελικά η Κίνα θα ταχθεί υπέρ ενός νέου γύρου σκληρών οικονομικών κυρώσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α., ο John Kerry είχε σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό του, Yang Jiechi, μόλις επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για πραγματοποίηση πυρηνικής δοκιμής από τη Β. Κορέα, στη διάρκεια της οποίας του ζήτησε να στηρίξει τις διεθνείς προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Διαβάστε επίσης:
Στη διεθνή απομόνωση η Β. Κορέα, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013, 06:05

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης