Οι αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι η ηγεσία τους αποφάσισε να κηρύξει μονομερώς κατάπαυση του πυρός για έναν μήνα, αρχής γενομένης από την 20ή Ιουλίου, όπως δήλωσε στην Αβάνα ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας τους στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ο Ιβάν Μάρκες.

Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει ώθηση στις ειρηνευτικές συνομιλίες, που πολλοί εκτιμούσαν ότι απειλούνται από την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στα πεδία των μαχών τους τελευταίους μήνες.
Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος πάντως δεν έδωσε καμιά ένδειξη ότι θα ανταποδώσει τη χειρονομία αυτή των ανταρτών, λέγοντας ότι «απαιτούνται περισσότερα» και ότι οι FARC οφείλουν να δείξουν πως συνειδητοποιούν ότι είναι επείγον να υπάρξει αποτέλεσμα στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με αυτό επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ευνοϊκές συνθήκες ώστε να προχωρήσουμε μαζί με το άλλο μέρος στη διαδικασία προς μια οριστική, διμερή εκεχειρία» δήλωσε ο Ιβάν Μάρκες στην πρωτεύουσα της Κούβας πριν από την κεκλεισμένων των θυρών διαπραγμάτευση με την κυβερνητική αντιπροσωπεία.
Η κίνηση των FARC ακολουθεί την έκκληση των τεσσάρων εγγυητριών χωρών των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων (Νορβηγία, Κούβα, Χιλή και Βενεζουέλα) την Τρίτη να υπάρξει μια «κατεπείγουσα αποκλιμάκωση» και να ληφθούν «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» από τους αντάρτες και την κυβέρνηση, ώστε να τερματιστεί ο πιο μακρόχρονος εμφύλιος πόλεμος στη Λατινική Αμερική.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης