Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Ραγδαίες εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο, με τις περισσότερες χώρες, η μία μετά την άλλη, να διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το για «υπόθαλψη τρομοκρατών». Τις τελευταίες ώρες, αντί να αποκλιμακωθεί η ένταση, όπως σαφέστατα ζήτησαν οι καλύτεροι σύμμαχοι της Σαουδικής Αραβίας, οι ΗΠΑ, αυξάνεται ο κατάλογος των μουσουλμανικών χωρών που διακόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις, ανακαλούν τους πρεσβευτές τους, αναστέλλουν τις μεταφορές και τη διασύνδεση από αέρα, στεριά και θάλασσα, και που ζητούν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Μετά από την Αίγυπτο, το Μπαχρέϊν , τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το παράδειγμα τους ακολουθήθηκε από την Υεμένη, τη Λιβύη και τις Μαλδίβες! Στάση αναμονής τηρείται από το Κουβέιτ και το Ομάν, ενώ το Ιράν, παραδοσιακή σύμμαχος του Κατάρ, καταδίκασε αυτές τις ενέργειες και στέκεται στο πλευρό του, όπως και όλοι οι σιίτικοι πληθυσμοί ανά τον κόσμο.
Οι οικονομικές συνέπειες αυτής της εξέλιξης είναι ήδη μεγάλες, με την τιμή του πετρελαίου να αυξάνεται παγκοσμίως ενώ ο δείκτης μετοχών της χώρας, ο Qatari Index υποχώρησε κατά 7,6% κατά την πρώτη ώρα συναλλαγών, με τα περισσότερα bluechips να σημειώνουν ακόμη μεγαλύτερη βουτιά, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας του Κατάρ, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, υποχωρεί κατά 6%. Η μικρή χώρα απορρίπτει τις κατηγορίες, που τις χαρακτηρίζει «αβάσιμες», ενώ ζήτησε ως αντίποινα από τους δικούς της πολίτες να εγκαταλείψουν τις χώρες που λαμβάνουν μέτρα εναντίον της.
Παράλληλα, ώρες αγωνίας ζουν και οι πέντε περίπου χιλιάδες Έλληνες που ζουν και εργάζονται τα τελευταία χρόνια στο Κατάρ. Το zougla.gr επικοινώνησε με μια Ελληνίδα που ζει με την οικογένεια της στην αραβική χώρα από το 2010 και επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της, καθώς «τα πράγματα είναι πολύ περίεργα και ρευστά», όπως εξηγεί η ίδια.
Τις τελευταίες ώρες κυριαρχεί η φήμη ότι επιβλήθηκε capital control εξαιτίας των μαζικών αναλήψεων και ότι οι πολίτες μπορούν να βγάλουν μόνο μέχρι 200 ευρώ
«Από το πρωί έχει δημιουργηθεί πανικός, καθώς από στόμα σε στόμα διαδίδονται διάφορες φήμες, ενώ δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση ή οδηγίες. Η βασική αγωνία έγκειται στο γεγονός ότι το Κατάρ δεν παράγει σχεδόν τίποτα και εισάγει τα πάντα από τους γείτονες, κυρίως από τη Σαουδική Αραβία. Εφόσον έκλεισαν τώρα τα σύνορα, φοβόμαστε ότι πολύ σύντομα θα σημειωθούν ελλείψεις και δεν θα υπάρχουν τρόφιμα στα ράφια των σούπερ μάρκετ», επισημαίνει.
«Πριν λίγο πήγα στην τράπεζα να βγάλω όσα μετρητά επιτρέπει το πιστωτικό μου όριο, και είχε μεγάλες ουρές, όπως και στα σούπερ μάρκετ. Άρα όλος ο κόσμος κάνει τις ίδιες σκέψεις. Θέλω να πιστεύω ότι όλο αυτό είναι ένα παιχνίδι εκβιασμών μεταξύ των αραβικών χωρών και ότι τελικά θα επανέλθει η κανονικότητα», σημειώνει, τονίζοντας και την ανησυχία της για το τι θα συμβεί αν χρειαστεί να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τη χώρα.
Τις τελευταίες ώρες μάλιστα, κυριαρχεί η φήμη ότι επιβλήθηκε capital control εξαιτίας των μαζικών αναλήψεων και ότι οι πολίτες μπορούν να βγάλουν μόνο μέχρι 200 ευρώ. Προς το παρόν αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.
Τα βασικά γεγονότα που οδήγησαν στην κρίση μεταξύ του Κατάρ και των γειτονικών του χωρών του Κόλπου:
20 Μαΐου: Το Κατάρ ανακοινώνει ότι είναι θύμα μιας “ψευδούς” εκστρατείας που το κατηγορεί ότι “στηρίζει” την τρομοκρατία, λίγο πριν την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Σαουδική Αραβία.
21 Μαΐου: Ο εμίρης του Κατάρ σέιχ Τάμιμ μπον Χάμαντ αλ Θάνι συνομιλεί με τον Τραμπ στο Ριάντ.
24 Μαΐου: Το Κατάρ ανακοινώνει ότι το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας “δέχθηκε κυβερνοεπίθεση από μια άγνωστη οντότητα” και ότι “ψευδείς” δηλώσεις αποδόθηκαν στον εμίρη της χώρας.
Μεταξύ των θεμάτων στα οποία φέρεται να αναφέρθηκε ο εμίρης είναι το Ιράν, η Χεζμπολάχ, η Χαμάς και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Τις δηλώσεις αυτές διέψευσε η Ντόχα, ενώ ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για την κυβερνοπειρατεία, όμως παρόλα αυτά τα μέσα ενημέρωσης του Κόλπου τις μεταδίδουν.
25 Μαΐου: “Το Κατάρ διχάζει τους Άραβες” είναι ο τίτλος της εφημερίδας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων al Bayane, ενώ η σαουδαραβική εφημερίδα Al Hayat γράφει ότι οι δηλώσεις που αποδίδονται στον αλ Θάνι “προκάλεσαν αγανάκτηση σε μεγάλη κλίμακα”.
25 Μαΐου: Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σέιχ Μοχάμεντ μπιν Αμπντεράχμαν αλ Θάνι καταγγέλλει “μια εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης εχθρική προς το κράτος του Κατάρ”, την οποία το εμιράτο “θα αντιμετωπίσει”.
28 Μαΐου: Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ Άνουαρ Γκάργας δηλώνει ότι οι μοναρχίες του Κόλπου “περνούν μια νέα, μεγάλη κρίση” και καλεί το Κατάρ, χωρίς να το αναφέρει ονομαστικά, “να αλλάξει στάση και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και τη διαφάνεια”.
2 Ιουνίου: Μια επίσημη πηγή από τη Ντόχα αναφέρει ότι Αμερικανοί ερευνητές του FBI βοηθούν το Κατάρ να εντοπίσει την προέλευση “της κυβερνοπειρατίας”.
5 Ιουνίου: Η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, η Υεμένη και η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης διακόπτουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι στηρίζει “την τρομοκρατία”.