Τις πληγές της μετράει η Παλαιστίνη, καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν αποσυρθεί από το πεδίο των μαχών στο πλαίσιο της 72ωρης εκεχειρίας. Αυτήν τη φορά φαίνεται πως οι εμπλεκόμενες πλευρές σεβάστηκαν τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, η οποία επετεύχθη ύστερα από τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χερσαία επέμβαση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.900 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων πολλών παιδιών και γυναικών, ενώ χιλιάδες άλλοι έμειναν άστεγοι και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις περιοχές στις οποίες ζούσαν μέχρι πριν από την έναρξη της επιχείρησης. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κάλεσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC το Ισραήλ και τη Χαμάς να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους την κατάπαυση του πυρός και να προχωρήσουν άμεσα σε ειρηνευτικές συνομιλίες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί, πάντως, το γεγονός ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έδωσε έμφαση στο ενδεχόμενο δημιουργίας δύο κρατών. Ήδη, εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων πλευρών βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, προκειμένου να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να εξετάσουν τρόπους αποκλιμάκωσης της έντασης στη Λωρίδα της Γάζας.

Παρά τους έντονους φόβους λόγω των προηγούμενων αποτυχημένων προσπαθειών, από τις 08.00 το πρωί της Τρίτης επικρατεί ηρεμία στα παλαιστινιακά εδάφη. Οι βομβαρδισμοί έχουν σταματήσει και τα σύννεφα καπνού πάνω από τις συνοικίες έχουν διαλυθεί. Ανταποκριτής του BBC ανέφερε πως σημαντικός παράγοντας για τη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης αποτελεί η κίνηση του Τελ Αβίβ να αποσύρει σχεδόν όλες τις μηχανοκίνητες μονάδες από περιοχές όπου διαμένουν Παλαιστίνιοι.

Λωρίδα της Γάζας: Σε ροζ φόντο το πεδίο δράσης των ισραηλινών στρατευμάτων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ αποκάλυψε την Τρίτη πως έχει προχωρήσει στη σύλληψη ενός Παλαιστινίου, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για την απαγωγή και τη δολοφονία τριών Ισραηλινών τον Ιούνιο. Η είδηση της δολοφονίας τους ήταν μια από τις βασικές αφορμές που χρησιμοποίησε το Τελ Αβίβ προκειμένου να στείλει τα στρατεύματά του στα παλαιστινιακά εδάφη. Όπως έγινε γνωστό, ο συλληφθείς ονομάζεται Χουσάμ Καουάσμε και βρίσκεται υπό κράτηση από τις 11 Ιουλίου.

(Οδοιπορικό του BBC σε κατεστραμμένες συνοικίες της Λωρίδας της Γάζας)

«Η λύση είναι η δημιουργία δύο κρατών»

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας παραχώρησε συνέντευξη στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, όπου μεταξύ άλλων έκανε λόγο για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.
Αρχικά, ο Τζον Κέρι τόνισε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το αναφαίρετο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται το έδαφός του και να προασπίζει την ασφάλεια των κατοίκων του απέναντι στις επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Καμία χώρα δεν μπορεί να ζει μια τέτοια κατάσταση και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται απέναντι σε αυτές τις καταστάσεις. Η Χαμάς συμπεριφέρθηκε μ’ έναν απίστευτα σοκαριστικό τρόπο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν φρικτές παράπλευρες απώλειες» ανέφερε.

Ερωτηθείς για το αν υποστηρίζει την παλαιστινιακή απαίτηση για άρση του ισραηλινού αποκλεισμού στη Γάζα, ο Κέρι απάντησε πως «αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να υποστηρίξουμε την επιθυμία των Παλαιστινίων να βελτιώσουν τη ζωή τους, να έχουν πρόσβαση σε τροφή, να ανοίξουν τα σύνορα, να προχωρήσουν στην ανοικοδόμηση και να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία».

«Ωστόσο, κάτι τέτοιο απαιτεί μεγαλύτερη υπευθυνότητα απέναντι στο Ισραήλ, που σημαίνει άμεσο τερματισμό της εκτόξευσης ρουκετών» πρόσθεσε, ενώ επεσήμανε ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια «μεγαλύτερη και ευρύτερη προσέγγιση στην προτεινόμενη λύση των δύο κρατών».

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφέρει πως μια τέτοια εξέλιξη θα βελτίωνε σημαντικά την ασφάλεια στο Ισραήλ και θα εξασφάλιζε μια καλύτερη ζωή με περισσότερες ελευθερίες για τους Παλαιστινίους. Κλείνοντας, εξέφρασε την πεποίθησή του πως «η τωρινή κατάσταση θα φέρει σε πρώτο πλάνο την ανάγκη για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προκειμένου να γίνει προσπάθεια για επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν από τη δημιουργία των δύο κρατών».

Αριθμοί-σοκ!

Η σφοδρή επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας ξεκίνησε στις 8 Ιουλίου. Σύμφωνα με στοιχεία του BBC, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και ιατρικές πηγές της Παλαιστίνης, αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν συνεχείς επιδρομές σε διάφορες περιοχές, ενώ τεθωρακισμένα με την ισχυρή παρουσία πεζικού ισοπέδωσαν κατοικίες, σχολεία, νοσοκομεία και παιδικές χαρές.

Ειδικότερα, στρατιωτικά αεροπλάνα έκαναν 4.760 επιδρομές, την ίδια στιγμή που μαχητές της Χαμάς εκτόξευσαν 3.370 ρουκέτες. Αποτέλεσμα της ένοπλης σύρραξης ήταν 1.867 Παλαιστίνιοι να χάσουν τη ζωή τους, εκ των οποίων το 68%, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ, να είναι άμαχοι. Παράλληλα, 63 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από τα πυρά μαχητών της Χαμάς, ενώ τέσσερις πολίτες έπεσαν νεκροί.

Ολόκληρες συνοικίες έχουν μετατραπεί σε ερείπια, ενώ εκτός λειτουργίας παραμένει το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στη Γάζα, το οποίο μπήκε στο στόχαστρο των ισραηλινών μαχητικών. Λόγω της κατεστραμμένης εγκατάστασης ολόκληρες περιοχές εξακολουθούν να είναι βυθισμένες στο σκοτάδι. Εκτιμάται πως 485.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν, ενώ τεράστιο είναι το οικονομικό κόστος των καταστροφών στις υποδομές της Παλαιστίνης.

Με ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στη Λωρίδα της Γάζας Ταϊσίρ Αμρό γνωστοποίησε την Τρίτη πως τα χρήματα που θα χρειαστούν για την αποκατάσταση των άμεσων ζημιών μπορεί να φθάσουν ακόμα και τα 6 δισ. δολάρια. Μιλώντας σε ανταποκριτή του Associated Press, εξήγησε πως διεθνείς δωρητές αναμένεται να συναντηθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο στη Νορβηγία, προκειμένου να κάνουν τις προσφορές τους, οι οποίες και θα χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση των αμάχων. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι το πραγματικό κόστος τόσο για τους περίπου 1,8 εκατ. κατοίκους όσο και για την οικονομία θα φανεί μέσα στους επόμενους μήνες, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει νέα κλιμάκωση της έντασης μετά τη λήξη της εκεχειρίας.

Επί 28 συναπτές ημέρες ισραηλινά μαχητικά βομβάρδιζαν στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ για 19 ημέρες χερσαία στρατεύματα επιχειρούσαν στα παλαιστινιακά εδάφη. Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, μηχανοκίνητες μονάδες του στρατού σε συνεργασία με πολεμικά αεροσκάφη εξουδετέρωσαν 32 σήραγγες, τις οποίες χρησιμοποιούσαν μαχητές της Χαμάς για να περνούν τα σύνορα με την Παλαιστίνη και να εισέρχονται σε ισραηλινό έδαφος. Εκτιμάται πως 3.000 ρουκέτες (μαζί με τον εξοπλισμό εκτόξευσης) καταστράφηκαν.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε επανειλημμένα τονίσει πως στόχος των ισραηλινών επιχειρήσεων ήταν να καταστραφούν οι μυστικές δίοδοι προς το Ισραήλ και τα σημεία που χρησιμοποιούσαν μαχητές της Χαμάς για να εκτοξεύουν ρουκέτες. Σε διάφορες δημόσιες τοποθετήσεις του φρόντιζε επίσης να εξαπολύει τα πυρά του κατά της συγκεκριμένης οργάνωσης, κατηγορώντας την πως χρησιμοποιεί τους αμάχους ως «ανθρώπινη ασπίδα».

(Εκτόξευση ρουκέτας πίσω από δημοσιογράφο του France24)

(Μαχητές της Χαμάς εκτοξεύουν ρουκέτες δίπλα σε ξένους ανταποκριτές)

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:
Στο ίδιο έργο θεατές, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 4 Αυγούστου 2014, 11:00

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης