Καζάνι που βράζει μοιάζει η Άίγυπτος με τις ανακρίσεις του έκπτωτου προέδρου Μόρσι να ξεκινούν την ίδια ώρα που οι με εισαγγελική απόφαση παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία 14 στελεχών της αντιπολιτευόμενης στον Μόρσι Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Και όλα αυτά έρχονται σε αντιδιαστολή με τις δηλώσεις του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων για συμμετοχή όλων των φορέων στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Πάγωσαν τα περιουσιακά στοιχεία 14 στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Οι εισαγγελικές αρχές της Αιγύπτου διέταξαν την Κυριακή το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων 14 υψηλόβαθμων στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, περιλαμβανομένου του ηγέτη της, Μοχάμεντ Μπαντίε, ανέφεραν δικαστικές πηγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μέτρο περιλαμβάνει και τον αναπληρωτή ηγέτη της, Καϊράτ Ελ Σατέρ, τον Εσάμ Ελ Εριάν, αναπληρωτή ηγέτη του πολιτικού βραχίονα της Αδελφότητας, του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, και τον Μοχάμεντ Σάαντ Αλ Κατάνι, ανώτατο στέλεχος της Αδελφότητας, πρόσθεσαν οι πηγές.

Ξεκίνησαν οι ανακρίσεις του Μόρσι

Νωρίτερα, η αιγυπτιακή δικαιοσύνη ξεκίνησε τις ανακρίσεις του έκπτωτου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και άλλων στελεχών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σχετικά με τις συνθήκες της απόδρασής τους από τις φυλακές κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 2011, ανακοινώθηκε από δικαστικές πηγές.

Οι έρευνες αφορούν τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί και θέλουν τον Μόρσι και άλλους σημαίνοντες ηγέτες της Αδελφότητας να έχουν αποδράσει από τις φυλακές του Ουάντι Νάτρουν (βορειοδυτικά του Καΐρου) κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Ιανουαρίου 2011 και στόχος τους είναι να εξακριβωθεί εάν αυτοί επωφελήθηκαν για τη φυγή τους από τη βοήθεια ξένων οργανώσεων, όπως η λιβανική Χεζμπολάχ, ή η παλαιστινιακή Χαμάς, αναφέρθηκε στην ίδια ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανάκριση από τις υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας του ανατραπέντος από την παρέμβαση του στρατού στις 3 Ιουλίου προέδρου Μόρσι διεξάγεται σε μυστική τοποθεσία, επεσήμαναν οι ίδιες πηγές.

Η έρευνα διεξάγεται παράλληλα προς την διερεύνηση, που ανακοινώθηκε χθες από τις δικαστικές αρχές, των καταγγελιών που έχουν κατατεθεί κατά του Μόρσι και άλλων στελεχών της Αδελφότητας για «κατασκοπία», «υποκίνηση σε δολοφονίες διαδηλωτών» και «κακή οικονομική διαχείριση». Η διερεύνηση τούτη ενδέχεται να καταλήξει στο να διαταχθεί επισήμως η έναρξη δικαστικής έρευνας.

Σίσι: Δεν θα απαγορευτεί η συμμετοχή σε κανένα ιδεολογικό κίνημα

Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, δήλωσε αργότερα ότι κανένα ιδεολογικό κίνημα δεν θα απαγορεύεται να συμμετάσχει στην πολιτική σκηνή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ομιλία του, υπερασπίστηκε ακόμη την απόφαση του στρατού να απομακρύνει από την εξουσία τον Μοχάμεντ Μόρσι λέγοντας ότι ο ανατραπείς πρόεδρος είχε χάσει τη νομιμότητά του εξαιτίας των μαζικών διαδηλώσεων εναντίον του.

«Κάθε πολιτική δύναμη, χωρίς εξαίρεση και χωρίς αποκλεισμό, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει ευκαιρία για τον καθένα στην πολιτική ζωή και κανένα ιδεολογικό κίνημα δεν εμποδίζεται να συμμετάσχει», είπε ο Αλ Σίσι.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης