Αποχώρησαν χθες από την τεράστια πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων της Shell στον Ειρηνικό Ωκεανό οι έξι ακτιβιστές της Greenpeace, οι οποίοι είχαν ανέβει πάνω σε αυτή στις αρχές της εβδομάδας.
Νορβηγία, Δανία, Ρωσία, Βρετανία και ΗΠΑ διεκδικούν κομμάτι από την «ενεργειακή πίτα», η οποία… αναδύεται τα τελευταία χρόνια από τον παγωμένο Αρκτικό λόγω των κλιματικών αλλαγών. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το γεγονός ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στον παγωμένο ωκεανό κρύβονται το 13% των ανεκμετάλλευτων αποθεμάτων του πετρελαίου και το 30% του φυσικού αερίου, αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα συμφέροντα είναι τεράστια και οι ενεργειακοί κολοσσοί δεν πρόκειται να υποχωρήσουν εύκολα…
Οι ακτιβιστές κρέμασαν ένα τεράστιο πανό, το οποίο έδειχνε μια λευκή κουκουβάγια και από πάνω ήταν γραμμένο το μήνυμα «Σώστε την Αρκτική» (Save Arctic).
Στις αρχές Ιανουαρίου του 2013 η Shell είχε δεχτεί σφοδρή κριτική για τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν με την εξέδρα «Kulluk» (μήκους σχεδόν 83 μέτρων), η οποία παρασύρθηκε από ορμητικά κύματα, ενώ βρισκόταν στα ανοικτά της Αλάσκα, μεταφέροντας περισσότερα από 650.000 λίτρα καυσίμου και άλλων προϊόντων πετρελαίου. Για πάνω από μια εβδομάδα, συνεργεία της Shell αδυνατούσαν να προχωρήσουν στη ρυμούλκηση της εγκατάστασης σε «ασφαλές» λιμάνι. Ακτιβιστικές οργανώσεις έκαναν λόγο για σαφές μήνυμα της φύσης προς τον άνθρωπο αναφορικά με τους κινδύνους εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου σε αφιλόξενες περιοχές του πλανήτη.
Η νίκη στα δικαστήρια και η θέση της Greenpeace
Από την πρώτη στιγμή που πραγματοποιήθηκε η παράσταση διαμαρτυρίας της Greenpeace, ο πετρελαϊκός όμιλος κατέθεσε αγωγή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αλάσκας.
Μέσω αυτής ζητούσε την έκδοση δικαστικής εντολής «προκειμένου να τερματιστεί η κατάληψη που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Ειρηνικό Ωκεανό και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο παρόμοιων ενεργειών στο μέλλον». Το δικαστήριο γνωμοδότησε υπέρ της Shell, η τελική απόφαση θα βγει όμως στα τέλη του Απριλίου..
«Είμαστε ικανοποιημένοι που το δικαστήριο επέλεξε να εκδώσει μια διαταγή σε βάρος της Greenpeace. Δυστυχώς χρειάστηκε να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη, όμως δεν επιθυμούμε να δούμε να επαναλαμβάνονται τέτοιες παράνομες ενέργειες, όπως η επιβίβαση μελών της οργάνωσης στην εξέδρα εξόρυξης “Polar Pioneer” στις αρχές του μήνα» δήλωσε η εκπρόσωπος Tύπου της Shell, Κέλι οπ ντε Γουίνγκ.
Από τη μεριά της η Άνι Λέοναρντ, εκτελεστική διευθύντρια της Greenpeace USA, έκρινε ότι προκαλεί «έκπληξη το γεγονός πως η Shell μοιάζει να εκτιμά ότι έχει το δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον μας και την οικονομία μας, χωρίς να δίνει λογαριασμό στην κοινωνία μας».
Greenpeace στο zougla.gr: Ο πόλεμος για την προστασία της Αρκτικής συνεχίζεται
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Δημήτρης Ιμπραήμ, συντονιστής εκστρατειών του ελληνικού γραφείου της Greenpeace για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια. Σε δηλώσεις του στο zougla.gr υπογράμμισε ότι το θέμα της εξόρυξης πετρελαίου στην Αρκτική αποτελεί ουσιαστικά «κόκκινη γραμμή» όχι μόνο για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και για ολόκληρη την Κοινωνία των Πολιτών. Παράλληλα, τόνισε ότι ο αγώνας για να σταματήσουν τα σχέδια της Shell θα είναι συνεχής.
«H Shell προσπαθεί να παρακάμψει το Νόμο και ενώ η πλατφόρμα βρίσκεται σε διεθνή ύδατα, επικαλείται αμερικάνικο δικαστήριο και θέλει να δημιουργήσει αρνητικό προηγούμενο. Το πόσο ανεύθυνη είναι η διαδικασία για την εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική δεν χρειάζεται να το συζητήσουμε καν. Η επόμενη μάχη θα δοθεί στο Σιάτλ των ΗΠΑ, το σημείο αναχώρησεις των πλατφόρμων της Shell», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Με πληροφορίες από RussiaToday, AFP και ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας