Λίγο μετά τις 08.00 το πρωί, τοπική ώρα (01.00 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος) σημειώθηκε η κατάρρευση ενός τούνελ σε περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, μετέδωσε το ιαπωνικό κρατικό κανάλι ΝΗΚ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Εκπρόσωπος της Αστυνομίας ανέφερε πως επτά άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα στη σήραγγα όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες υποχώρησαν περισσότερα από 100 μ. του τσιμεντένιου θόλου, καταπλακώνοντας δύο αυτοκίνητα, την ίδια στιγμή που ένα τρίτο τυλίχτηκε στις φλόγες. Μέχρι στιγμής δύο γυναίκες και ένας άνδρας έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, με αρκετούς οδηγούς να εγκαταλείπουν τα αυτοκίνητά τους και να βγαίνουν με τα πόδια από την πίσω πλευρά του τούνελ.

Ύστερα από συνεχείς και επίπονες προσπάθειες, τα μέλη των σωστικών συνεργείων κατάφεραν λίγο μετά τις 10.50, τοπική ώρα (03.50 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος) να φθάσουν σε βάθος 300 μ. από την είσοδο της σήραγγας, απομακρύνοντας τόνους χώματος και μπάζων. Ωστόσο, στη συνέχεια αναγκάστηκαν να σταματήσουν υπό τον φόβο νέας κατάρρευσης.

Δείτε το video…

Το έργο των σωστικών συνεργείων δυσχεραίνει ο πυκνός μαύρος καπνός που βγαίνει μέσα από το τούνελ, καθώς τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο έχει γίνει «παρανάλωμα του πυρός».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την προέλευση της φωτιάς και το αν υπάρχουν οχήματα που έχουν τυλιχτεί στις φλόγες», εξήγησε σε δηλώσεις του στο Associated Press ένας αστυνομικός.

Η σήραγγα του «Σάσαγκο» βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων της επαρχίας Γιαμανάσι, περίπου 80 χλμ. δυτικά από το Τόκιο και ενώνει τις πόλεις Οτσούκι και Κουσού. Θεωρείται το δεύτερο μεγαλύτερο τούνελ στην Ιαπωνία (4,3 χλμ.). Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η επιχείρηση διάσωσης αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ώρες.

Στο σημείο έχουν σπεύσει δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα και ασθενοφόρα, ενώ ελικόπτερα είναι έτοιμα να μεταφέρουν τραυματίες στα νοσοκομεία.


 

Μια γυναίκα που κατάφερε να βγει μόνη της από τη σήραγγα, ανέφερε πως επέβαινε σ’ ένα όχημα, τύπου βαν, χωρίς όμως να είναι σε θέση να πει που βρίσκονται οι υπόλοιποι πέντε άνθρωποι με τους οποίους ταξίδευε.

«Δεν ξέρω πόσα οχήματα ήταν μπροστά και πίσω μας», τόνισε.

Από την πλευρά του, ένας άλλος επιζώντας σημείωσε σε δηλώσεις του πως είδε ένα τεράστιο κομμάτι τσιμέντου να πέφτει πολύ κοντά στο αυτοκίνητό του, υπογραμμίζοντας πως ένα τουλάχιστον όχημα τυλίχτηκε στις φλόγες όταν καταπλακώθηκε κάτω από τόνους μπάζων.

Τα αίτια της κατάρρευσης παραμένουν άγνωστα, ενώ δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις οδηγών που κατάφεραν την ύστατη, κυριολεκτικά, στιγμή να απομακρυνθούν από τον τόπο της τραγωδίας. Οι εικόνες από τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου.

Το δυστύχημα αυτό είναι το χειρότερο στη «χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου» από το 1996 όταν και κατέρρευσε σήραγγα πάνω σε αυτοκίνητα και ένα λεωφορείο προκαλώντας τον θάνατο 20 ανθρώπων.

Δείτε το video…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης