Μεγάλο πλήγμα υπέστη ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, μετά την απόρριψη από το κοινοβούλιο της πρότασής του να συμμετάσχει η χώρα σε στρατιωτικά μέτρα εναντίον της κυβέρνησης Άσαντ.

Με οριακή μεν πλειοψηφία 285 όσων βουλευτών είπαν «όχι», έναντι των 272 οι οποίοι ενέκριναν την πρόταση, ο Κάμερον υποχρεώθηκε να δηλώσει απερίφραστα πως «η Βρετανία δεν θα πάει σε πόλεμο» ενώ μόλις λίγα λεπτά νωρίτερα είχε πει συγκεκριμένα πως «είναι σαφές το ότι το κοινοβούλιο δεν επιθυμεί βρετανική στρατιωτική δράση και η κυβέρνηση θα ενεργήσει αναλόγως».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα όμως, εκτός του ότι αλλάζει άμεσα τους συσχετισμούς, δημιουργεί και μεγάλα ερωτηματικά και για την όποια μελλοντική κοινή αμερικανοβρετανική δράση εναντίον του καθεστώτος Άσαντ.

Ο Κάμερον επιβεβαίωσε ότι δεν σκοπεύει να επικαλεστεί το βασιλικό προνόμιο και να πάει αντίθετα στη βούληση του κοινοβουλίου. «Σας διαβεβαιώνω για αυτό», είπε. «Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρξει μια σκληρή απάντηση κατά της χρήσης χημικών όπλων. Πιστεύω όμως επίσης ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη βούληση του κοινοβουλίου», πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση όμως δεν αποτελεί τίποτε λιγότερο από ένα εξαιρετικά ηχηρό κόλαφο προς τον Βρετανό Πρωθυπουργό καθώς δείχνει πως είχε επενδύσει πολλά από αυτή την επέμβαση και φυσικά θέτει και σε εξαιρετική αμφισβήτηση το πολιτικό κριτήριο του Κάμερον, που δεν είχε προβλέψει πως θα βρει αντίθετη την πλειοψηφία των βουλευτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας βουλευτής των Εργατικών ισχυρίστηκε πως η τροπολογία πρέπει οπωσδήποτε να ψηφιστεί καθώς υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για το ότι το καθεστώς Άσαντ ευθύνεται για την επίθεση με τα χημικά ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι βουλευτές του Συνασπισμού LP που φώναξαν προς τον Κάμερον «Είσαι ντροπή, είσαι ντροπή!»

Ιδιαίτερη αίσθηση όμως προκάλεσε και η ερώτηση του βουλευτή Edward Leigh: «Είμαστε σίγουροι εμείς εδώ στη Δύση πως θέλουμε να χάσει ο Άσαντ την εξουσία;»

Παύλος Κιρκασίδης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης