Η Ιταλία ζει στον ρυθμό των εκλογών, αφού την Κυριακή περίπου 47 εκατομμύρια πολίτες καλούνται στις κάλπες. Τρία είναι τα επικρατέστερα μετεκλογικά σενάρια, με βάση τις προ δεκαπενθημέρου δημοσκοπήσεις. Κυβέρνηση της κεντροδεξιάς συμμαχίας, υπό τον Σίλβιο, που γύρισε από το πολιτικό κρύο, αλλά μετά την καταδίκη του για φοροδιαφυγή, στην εκλογή έχει πει αντίο. Μεγάλο συνασπισμό, με δύσκολο συσχετισμό είναι το δεύτερο, ή γάμο των «πεντάστερων» με τη Λέγκα, για τον οποίο οι Βρυξέλλες δεν θέλουν ν’ ακούν κουβέντα, το τρίτο.
Η δημοσίευση δημοσκοπήσεων απαγορεύεται στην Ιταλία τις δύο τελευταίες εβδομάδες πριν την ψηφοφορία. Οι τελευταίες διαθέσιμες δημοσκοπήσεις έφερναν τη δεξιά/ακροδεξιά στην πρώτη θέση με ποσοστό 37% (εκ του οποίου 17% για τη Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι και 13% για τη Λέγκα). Ακολουθούσε το M5S με 28%, ο συνασπισμός της κεντροαριστεράς με 27% (23% για το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι) και το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Ίσοι με 6%. Ο αριθμός των αναποφάσιστων ωστόσο ήταν ακόμη πολύ υψηλός.
Αρκετές πιθανότητες συγκεντρώνει η «κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής», με κύριο κορμό, το Δημοκρατικό Κόμμα και την Φόρτσα Ιτάλια. Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, αυτό θα καταστεί δυνατό μόνον αν τα δυο συγκεκριμένα κόμματα μπορέσουν να εκλέξουν τουλάχιστο 290 βουλευτές. Για να μπορέσουν, στην συνέχεια με τη βοήθεια μικρότερων δυνάμεων να αγγίξουν την απόλυτη πλειοψηφία των 316 εδρών. Η αριστερά του κινήματος «Ελεύθεροι και Ίσοι», δηλώνει διατεθειμένη να συνεργασθεί, αλλά μόνον για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος.
Στις περιφέρειες της νότιας Ιταλίας, όμως, τα Πέντε Αστέρια φαίνεται ότι αυξάνουν διαρκώς τα ποσοστά τους. Και το στοιχείο αυτό, σίγουρα δεν ευνοεί τα σχέδια για έναν «μεγάλο συνασπισμό».
Το κόμμα που ίδρυσε ο Μπέμπε Γκρίλο, αλλά αποχώρησε από αυτό, προσπαθούν να δείξουν ότι, πλέον, έχουν ξεπεράσει την φάση της «πολιτικής απειρίας». «Μετά την παρουσίαση της λίστας των υπουργών μας, θα προσεγγίσουμε την απόλυτη πλειοψηφία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του, Ντι Μάιο. Δεσμεύθηκε παράλληλα «να καταργήσει, αν κυβερνήσει την χώρα, τετρακόσιους άχρηστους νόμους». O οικονομολόγος Αντρέα Ροβεντίνι- υποψήφιος υπουργός οικονομικών-υπόσχεται ότι θα εγκαταλείψει κάθε πολιτική λιτότητας και ότι θα αυξήσει σημαντικά τις δημόσιες επενδύσεις. Η όλη αυτή λίστα των «εν δυνάμει υπουργών», όμως μοιάζει κυρίως με κίνηση που στοχεύει στο να επηρεάσει τους αναποφάσιστους.
Το Κίνημα ολοκλήρωσε την προεκλογική εκστρατεία το βράδυ της Παρασκευής με μια μεγάλη συγκέντρωση στη Ρώμη. “Απόψε είναι το τέλος της αντιπολιτευόμενης περιόδου και η αρχή της κυβερνητικής” για το M5S, διαβεβαίωσε ο Λουίτζι Ντι Μάιο.
Ο «πρώην Καβαλιέρε» από την πλευρά του επιμένει ότι θα περιορίσει τις αντιευρωπαϊκές διαθέσεις των συμμάχων και τις τάσεις προς τον λαϊκισμό. O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Aντόνιο Ταϊάνι, λίγο πριν το τέλος της εκστρατείας αποδέχθηκε την πρόταση του Μπερλουσκόνι να είναι ο πρωθυπουργός που θα υποδείξει η συντηρητική παράταξη. Ο Μπερλουσκόνι παράλληλα, δηλώνει βέβαιος ότι το κόμμα του, Φόρτσα Ιτάλια, θα είναι η ισχυρότερη δύναμη της κεντροδεξιάς και ότι ο ίδιος θα επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις.
Ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι, ελπίζει ακόμη ότι μπορεί να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός εάν πάρει περισσότερες ψήφους από τον πρώην Καβαλιέρε, αφού διαβεβαίωσε τους υποστηρικτές του ότι “από την Δευτέρα η Λέγκα θα κυβερνά τη χώρα”. Επανέλαβε επίσης τις γνωστές θέσεις του κατά των Βρυξελλών και των μεταναστών που έβαλαν “φωτιά” στην προεκλογική εκστρατεία τις τελευταίες εβδομάδες.
Όσο για την κεντροαριστερά, πολλοί σχολιαστές θεωρούν ότι το αποτέλεσμα του «Δημοκρατικού Κόμματος» θα είναι άκρως απογοητευτικό. Οι προοδευτικοί πρώην πρωθυπουργοί Ρομάνο Πρόντι και Ενρίκο Λέττα, δήλωσαν ανοικτά ότι θα ψηφίσουν την κεντροαριστερά. O δε Ματτέο Ρέντσι, γραμματέας των «Δημοκρατικών», ζητά «μια χρήσιμη ψήφο κατά του λαϊκισμού» αλλά αυτή την φορά μπορεί να μην είναι αρκετό.
Ενώπιον υποστηρικτών του στη Φλωρεντία, ο επικεφαλής της κεντροαριστεράς χλεύασε τις παλιές, “ανακυκλωμένες” υποσχέσεις του Μπερλουσκόνι και κάλεσε τους Ιταλούς να ρίξουν μια “χρήσιμη ψήφο” κατά της ακροδεξιάς που στις αυριανές εκλογές θα μπορούσε να ξεπεράσει σε ποσοστά ακόμη και το 20%. “Το λέω στους ψηφοφόρους της ριζοσπαστικής αριστεράς αλλά και στους μετριοπαθείς: μόνο η ψήφος υπέρ του PD εγγυάται ότι δεν θα αφήσουμε τη χώρα στα χέρια του Ματέο Σαλβίνι”, προειδοποίησε, αναφερόμενος επίσης και στην απειλή μιας μετεκλογικής συνεργασίας της Λέγκας κα του Κινήματος 5 Αστέρων (M5S).
Η Ιταλία είχε τα τελευταία 70 χρόνια περισσότερες από 60 κυβερνήσεις. Πολιτικού κατακερματισμού λύσεις. Κάθε κόμμα, και κάθε κομματική τάση, υποστηρίζει ένα διαφορετικό σύνολο οικονομικών, γεωγραφικών, ιδεολογικών, θρησκευτικών και κοινωνικών συμφερόντων, ακόμη και τα ατομικά του ηγέτη. Από τη Δευτέρα ξημερώνει μια νέα μέρα στην ιστορία της γειτονικής χώρας.
Με πληροφορίες από Deutche Welle