Παραβίαση στο πρωτόκολλο Ασφαλείας της Βουλής στη Λιβύη σημειώθηκε την Πέμπτη όταν ένοπλοι ακινητοποίησαν τους φρουρούς και «μπούκαραν» μέσα στις κτηριακές εγκαταστάσεις στην Τρίπολη, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, η κατάσταση στην πολύπαθη χώρα παραμένει ρευστή μετά τη βίαιη πτώση από την εξουσία του Muammar Gaddafi, με τη μεταβατική Εθνοσυνέλευση να καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες για να οδηγήσει το κράτος στην «επόμενη» πολιτική της σελίδα με ήρεμο τρόπο. Μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου και ύστερα από έντονες διαβουλεύσεις τα εκλεγμένα μέλη κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μόλις πριν από δύο ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ένοπλοι ζήτησαν την άμεση απομάκρυνση υπουργών οι οποίοι διατηρούσαν στενές σχέσεις με τον Λίβυο Συνταγματάρχη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στο Κοινοβούλιο υπάρχουν σταθμευμένα ημι-φορτηγά εφοδιασμένα με αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα. Ο πρωθυπουργός Ali Zidan ήταν ο άνθρωπος που επέλεξε τους υπουργούς, με το Εθνικό Συμβούλιο να εγκρίνει τις επιλογές του. Ανάμεσα στους «εκλεκτούς» ήταν πρώην ηγετικά στελέχη του ένοπλου αγώνα κατά του καθεστώτος Gaddafi καθώς και Ισλαμιστές σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μέτωπο για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που πλήττουν μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.

Όπως μετέδωσε το BBC στην πλειοψηφία τους οι ένοπλοι προέρχονται από τη Μισράτα, με ορισμένους εξ αυτών να φορούν στρατιωτικά ρούχα.

«Κάποιοι από αυτούς (τους υπουργούς) διατηρούν μακροχρόνιους δεσμούς με τον Gaddafi. Δεν τους θέλουμε», σημείωσε ένας από τους ενόπλους.

Τα μέλη της προεδρικής φρουράς έχουν λάβει εντολή να μην έρθουν σε σύγκρουση με τους ενόπλους.

Απ’ όλα έχει ο… μπαξές στου Κοινοβουλίου τις γωνιές

Παρά τη διεξαγωγή εκλογών χωρίς έκτροπα τον περασμένο Ιούλιο, η μετάβαση της αφρικανικής χώρας χαρακτηρίζεται από την αστάθεια και τις εξάρσεις βίας σε πόλεις, οι οποίες αποτελούσαν προπύργια του Muammar Gaddafi.

Η μυρωδιά από το μπαρούτι δεν έχει ξεθυμάνει ακόμα στην Μπάνι Ουαλίντ, πόλη όπου φυλές προσκείμενες στην κυβέρνηση και δυνάμεις του στρατού βομβάρδισαν πριν από λίγες ημέρες συνοικίες της προκειμένου να συλλάβουν ομάδες ενόπλων που δεν επιθυμούσαν να αφήσουν χωρίς μάχη τα προνόμια που είχαν επί καθεστώτος Gaddafi. Η ύπαρξη πολλών φυλών με διαφορετικά χαρακτηριστικά και αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα δημιουργεί εντάσεις ενώ η «νέα» στάση της χώρας απέναντι στη Δύση και τις Η.Π.Α. μετά την αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό αποτελεί «φλέγον» ζήτημα. Παράλληλα, η δημιουργία ενός ενιαίου κυβερνητικού στρατού, ο οποίος θα ενσωματώνει μέσα του την πλειοψηφία των μαχητών από διάφορες πόλεις που πολέμησαν στη διάρκεια του εμφυλίου, αποτελεί ένα από τα «στοιχήματα» της νέας κυβέρνησης.

Οι αντιπρόσωποι στη Βουλή προέρχονται κυρίως από δύο πολιτικές παρατάξεις:

Α) Συμμαχία των Εθνικών Δυνάμεων, της οποίας ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός, Mahmoud Jibril και
Β) Δικαιοσύνη των Αδελφών Μουσουλμάνων μαζί με το Κόμμα της Ανοικοδόμησης.

Ο ίδιος πάντως ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Ali Zidan, εξήγησε πως στις επιλογές του προσπάθησε να κρατήσει τις ισορροπίες ανάμεσα σε περιοχές που βρίσκονται ανά τη λιβυκή επικράτεια. Ακόμα και επί καθεστώτος Gaddafi το ανατολικό τμήμα του αφρικανικού κράτους εξέφραζε αρκετά συχνά τα έντονα παράπονά του για την απουσία του κρατικού μηχανισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτες αντιδράσεις προς το πρόσωπο του Λίβυου Συνταγματάρχη ξεκίνησαν από τη Βεγγάζη και στη συνέχεια επεκτάθηκαν κυρίως στην ανατολική πλευρά της Λιβύης. Σύμφωνα με τη λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών θα προέρχονται από τη Βεγγάζη, ενώ ανάμεσα στους υπουργούς και υφυπουργούς βρίσκονται και δύο γυναίκες.

Διαβάστε επίσης:
Λιβύη: Εισβολή διαδηλωτών στο κτήριο της Εθνοσυνέλευσης, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012, 22:17
Λιβύη: Παρουσίαση της νέας κυβέρνησης εν αναμονή της έγκρισης, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012, 11:38
Λιβύη: «Έπεσε» η Μπάνι Ουαλίντ, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012, 03:40

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης