Υπό την σημαία του Ισλαμικού Κράτους έγινε η φονική επίθεση στο τέμενος Αλ Ράουντα στο Βόρειου Σινά της Αιγύπτου, με τον αριθμό των νεκρών να έχει φτάσει τους 305 εκ των οποίων οι 27 είναι παιδιά και τους τραυματίες να ανέρχονται στους 128.
Πρόκειται για μία από τις πλέον πολύνεκρες επιθέσεις παγκοσμίως, και την μεγαλύτερη στην Αίγυπτο. Ο δε τρόπος που πραγματοποιήθηκε προκαλεί εντύπωση και απορίες.
«Δεν πρόκειται για μία συνήθη τρομοκρατική επίθεση, αλλά για επιχείρηση που έχει στρατιωτικού τύπου χαρακτηριστικά» εκτιμά ειδικός σε θέματα Ασφαλείας Μέσης Ανατολής, μιλώντας στο zougla.gr
«Τόσο ο αριθμός των δραστών, που ήταν τουλάχιστον 25 με 30 ή κατ΄ αλλους έφταναν και τους 40, οι στρατιωτικές στολές, αλλά κυρίως ο τρόπος δράσης και το σχέδιο της επίθεσης, παραπέμπουν σε επαγγελματίες στρατιωτικούς και όχι σε απλούς τζιχαντιστές τρομοκράτες», συνεχίζει ο ίδιος.
Οι ένοπλοι περικύκλωσαν το τζαμί, πήραν θέσεις και στα 12 παράθυρα του τεμένους και απέκλεισαν την είσοδο. Αφού πυροδότησαν εκρηκτικό μηχανισμό μέσα στο τέμενος, αλλά και σε παρακείμενο κατηχητικό ανηλίκων, άνοιξαν όλοι μαζί πυρ στο εσωτερικό με αυτόματα όπλα. Απ έξω, άλλοι δράστες πυροβολούσαν όσους κατόρθωναν να δραπετεύσουν από την ενέδρα, και έβαζαν φωτιά σε σταθμευμένα αυτοκίνητα μετατρέποντάς τα σε πύρινα οδοφράγματα, αναφέρει η γενική Εισαγγελία της Αιγύπτου.
Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι οι δράστες πυροβολούσαν ακόμα και τα ασθενοφόρα που μετέφεραν τους τραυματίες.
Η επίθεση εκδηλώθηκε την ώρα που οι πιστοί άκουγαν το κήρυγμα μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής
Aλληλοσπαραγμός στους κόλπους του Ισλάμ
Το τέμενος Αλ Ράουντα, όπου εκδηλώθηκε η επίθεση, ανήκει στο Τάγμα των Σούφι, ένα μυστικιστικό κλάδο του Ισλάμ, του οποίου οι οπαδοί θεωρούνται από τους σκληροπυρηνικούς σουνίτες ισλαμιστές ως αποστάτες και το δόγμα τους ως αίρεση. Θεωρούν δε ότι υποστηρίζονται από το Ιράν.
Η επίθεση ήρθε λίγες ημέρες πριν από τους ετήσιους εορτασμούς των γενεθλίων του προφήτη Μωάμεθ στην Αίγυπτο. Τα φεστιβάλ γίνονται από τα τζαμιά που συνδέονται με το Σούφι σε όλη τη χώρα.
Το τέμενος Αλ Ράουντα λέγεται ότι είναι ο τόπος γέννησης του σεΐχη Εΐντ Αλ Τζαρίρι, ο οποίος θεωρείται ο «πατέρας» του Σουφισμού στη χερσόνησο του Σινά.
Το Σινά έχει καταστεί προνομιακό έδαφος εκδήλωσης τρομοκρατικών επιθέσεων από τζιχαντιστές από το 2013, όταν ο πρόεδρος της Αιγύπτου Σίσι ανέτρεψε τον δημοκρατικά εκλεγμένο, ισλαμιστή πρόεδρο της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι με στρατιωτικό πραξικόπημα.
Σουφισμός και Ισλάμ
Ιστορικώς, οι Σούφι αποτελούσαν τις πρώτες κοινότητες ασκητών του Ισλάμ, πριν καν διαμορφωθεί η θρησκεία που γνωρίζουμε σήμερα. Θεωρούνται μετριοπαθείς μουσουλμάνοι γιατί επηρεάστηκαν από πολλές παραδόσεις και θρησκείες της Ανατολής και της Μεσογείου.
Στις θεωρίες τους απαντά κανείς στοιχεία από το Νεοπλατωνισμό, το Γνωστικισμό, το Χριστιανισμό, αλλά και το Βουδισμό. Ο σουφισμός είναι η εσωτερική φιλοσοφία του Ισλάμ. Μέσα από την παράδοση τους εκφράσθηκε ο ισλαμικός μυστικισμός.
Στις βιογραφίες των πρώτων Σούφι δασκάλων συναντούμε πολλά ευαγγελικά κείμενα και απόκρυφες παραβολές, όπως και χριστιανούς αναχωρητές που εμφανίζονται συχνά να δίνουν οδηγίες και συμβουλές στους περιπλανώμενους μουσουλμάνους ασκητές. Οι όρκοι σιωπής, οι λιτανείες και άλλες ασκητικές τεχνικές είναι σαφώς επηρεασμένες από τους χριστιανούς ασκητές.
Σημαντική ήταν και η επιρροή από την ελληνική φιλοσοφία και ιδιαιτέρως από τον Γνωστικισμό και τον Νεοπλατωνισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη φιλοσοφία του Ισλάμ, κυρίαρχη μορφή είναι ο Αριστοτέλης.
Ο Σουφισμός ήταν τόσο κοντά στον Χριστιανισμό που στην αρχή της διάδοσής του, πολλοί χριστιανοί, ακόμη και μεγάλοι δάσκαλοι όπως ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός, θεωρούσαν το Ισλάμ ως μια ακόμη αίρεση.
Όμως χαρακτήρας του Σουφισμού, όπως εξελίχθηκε στην πάροδο των αιώνων, θεωρείται μη αποδεκτός από τους φονταμενταλιστές μουσουλμάνους, όπως οι τζιχαντιστές, οι οποίοι δεν αποδέχονται όσες ερμηνείες δεν περιλαμβάνονται ρητά στο Κοράνι. Οι Σουφιστές το ακολουθούν, αλλά δεν το θεωρούν αποκλειστικό και μοναδικό ιερό βιβλίο. Πιστεύουν στον έναν Θεό, αλλά δεν διαχωρίζουν θρησκείες.
Κύριο δόγμα τους είναι η όσο το δυνατόν πιο άμεση επαφή και σχέση με το Θεό, ενώ αντιτίθεται σε πρακτικές βίας, όπως αυτές που ασκούν τα δίκτυα των τζιχαντιστών και οι φανατικοί οπαδοί τους.
Έτσι ο Σουφισμός σήμερα θεωρείται μυστική αίρεση, με την μεγάλη βάση της να απαντάται στο Ιράν.
Drones εντόπισαν και σκότωσαν τους δράστες
Drones του αιγυπτιακού στρατού εντόπισαν σε έρημο, κοντά στην περιοχή Αλ-Ρίσα, δίπλα στο χωριό Ράουντα, που θεωρείται άντρο των τζιχαντιστών ,δύο από τα τζιπ 4×4, που έλαβαν μέρος στην επίθεση δυτικά της πόλης Αρίς και τα βομβάρδισαν, σύμφωνα το Sky News Arabia.
Από τον βομβαρδισμό σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 ένοπλοι από αυτούς που συμμετείχαν στην επίθεση , αναφέρει η ίδια πηγή.
Σίσι: Θα απαντήσουμε με σφοδρότητα
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, υποσχέθηκε ότι θα απαντήσει με «σφοδρότητα». «Οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία θα εκδικηθούν για τους μάρτυρές μας και θα αποκαταστήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα απαντώντας με πυγμή πολύ σύντομα» δήλωσε ο Σίσι κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού διαγγέλματος.
Ωστόσο παρατηρητές σε θέματα Μέσης Ανατολής, αμφιβάλλουν αν ο πρόεδρος της Αιγύπτου αλλά και ο διεθνής παράγων που τον στηρίζει μπορούν να παρέμβουν αποτελεσματικά στις θρησκευτικές έριδες που αιματοκυλίζουν την χώρα.
Διαβάστε επίσης: Σφαγή σε τέμενος στο Σινά με 235 νεκρούς