Σε «αναμμένα κάρβουνα» βρίσκεται η κυβέρνηση της Ιαπωνίας μετά τις απειλές της Β. Κορέας για σχέδιο πραγματοποίησης πυρηνικής δοκιμής μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, στη σκιά του ψηφίσματος που υιοθετήθηκε από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και με το οποίο καταδικάζεται η εκτόξευση πυραύλου τον Δεκέμβριο του 2012.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με έντονο προβληματισμό τις εξελίξεις στην Κορεατική, φοβούμενη πως η Πιονγκγιάνγκ θα προχωρήσει σε δοκιμή ατομικής βόμβας, πρακτική που έχει εφαρμόσει και στο παρελθόν μετά από κάθε επιτυχημένη βαλλιστική δοκιμή (2009).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μετέδωσε το ιαπωνικό κανάλι NHK, το Τόκιο ετοιμάζεται να θέσει σε τροχιά την Κυριακή έναν νέο υπερσύγχρονο κατασκοπευτικό δορυφόρο, προκειμένου να «κλειδώσει» την αμυντική ασπίδα της απέναντι στην επιθετικότητα της Πιονγκγιάνγκ. Πρόκειται για έναν δορυφόρο «συλλογής πληροφοριών», ο οποίος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τμήμα μέτρησης και καταγραφής των συνεπειών από φυσικές καταστροφές.

Η εκτόξευση του πυραύλου, τύπου «Η-2A» θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Κυριακής από το διαστημικό κέντρο Τανεγκασίμα στο νοτιοδυτικό τμήμα της ασιατικής χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι προδιαγραφές του κατασκοπευτικού δορυφόρου

Σύμφωνα με το NHK, ο δορυφόρος μπορεί να εντοπίσει αντικείμενα στο έδαφος, σε εμβαδόν ενός τετραγωνικού μέτρου, μέσα στη νύχτα ή ακόμη και κατά τη διάρκεια συννεφιάς.

Ωστόσο, προσφέρει τη δυνατότητα συλλογής στοιχείων σχετικά με ζημιές που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές, όπως σεισμοί, τυφώνες, ακόμα και τσουνάμι, σε μια χώρα, η οποία πλήττεται αρκετά συχνά από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Για λόγους ασφαλείας, η Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA) και ο διαχειριστής του «Η-2Α», η «Mitsubishi Heavy Industries» (MHI), δεν παρέχουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το είδος της αποστολής. Η πιο πρόσφατη εκτόξευση πυραύλου, τύπου «H-2A» πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2012, όταν και τέθηκε με επιτυχία σε τροχιά ένας δορυφόρος παρατήρησης της Γης.

«Παράθυρο» για πυρηνική δοκιμή

Μετά την είδηση πως το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε ομόφωνα απόφαση για επιβολή νέου γύρου οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ λόγω εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου στις 12 Δεκεμβρίου, το υπουργείο Εξωτερικών της Β. Κορέας εξέδωσε ανακοίνωση την Τρίτη στην οποία εξαπολύει απειλές κατά πάντων, υπογραμμίζοντας πως η χώρα θα συνεχίσει να δίνει έμφαση στην ενίσχυση της στρατιωτικής της δύναμης, συμπεριλαμβανόμενου και του πυρηνικού της προγράμματος.

«Θα λάβουμε μέτρα για την τόνωση και την ενίσχυση της αμυντικής στρατιωτικής μας δύναμης, συμπεριλαμβανομένης και της πυρηνικής αναχαίτισης, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την πίεση από τις αμερικανικές κυρώσεις».


Κινεζική «σφαλιάρα» στην Πιονγκγιάνγκ

Λίγο νωρίτερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε ομόφωνα τη βαλλιστική δοκιμή, προχωρώντας σε διεύρυνση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην ασιατική χώρα και έχουν οδηγήσει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού να αντιμετωπίζει τεράστια επισιτιστικά προβλήματα.

Το επίμαχο σχέδιο ψηφίσματος κατέθεσαν οι Η.Π.Α., έχοντας νωρίτερα πραγματοποιήσει σειρά διπλωματικών επαφών με την Κίνα (παραδοσιακός σύμμαχος της Β. Κορέας) προκειμένου να αποσπάσουν τη συγκατάθεσή της. Η αγωνία στη διάρκεια των σινοαμερικανικών διαβουλεύσεων ήταν διάχυτη, καθώς στις αρχές Φεβρουαρίου η Ν. Κορέα τίθεται επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενέργεια που αναμένεται να προκαλέσει νέα ένταση στην Κορεατική.

Στο κείμενο, που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τα κράτη – μέλη, απευθύνεται έκκληση στην Πιονγκγιάνγκ να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και να εγκαταλείψει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες. Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε πως τέσσερα φυσικά και δύο νομικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένης της Κορεατικής Υπηρεσίας για τη Διαστημική Τεχνολογία εντάχθηκαν στη λίστα με τις οικονομικές κυρώσεις.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση του Πεκίνου να στηρίξει το συγκεκριμένο ψήφισμα δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς εντάσσεται σε μια σειρά χειρισμών της νέας ηγεσίας, που στόχο έχουν να… βελτιώσουν παρά να χειροτερέψουν τη θέση της Β. Κορέας σε διεθνές επίπεδο.

Διαβάστε επίσης
Β. Κορέα: Ενίσχυση της πυρηνικής αποτρεπτικής ισχύος μετά την καταδίκη από τον ΟΗΕ, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013, 02:30
«Τρίτο μάτι» για την Ιαπωνία, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2011, 00:36

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης