Του Κώστα Μπετινάκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 
Είναι πλέον και επίσημα, διεκδικήτρια του χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2016. Και είναι η πρώτη γυναίκα που διεκδικεί το αξίωμα, θέλοντας μάλιστα να πάρει τη σκυτάλη από τον πρώτο ΜΗ ΛΕΥΚΟ πρόεδρο.

Ουδεμία έκπληξη προκάλεσε η επίσημη ανακοίνωση από τη Χίλαρι Κλίντον, ότι θα διεκδικήσει το ανώτατο αξίωμα στις ΗΠΑ, όταν μάλιστα είναι γνωστή η φιλόδοξη πορεία της, από την εποχή που ήταν ακόμη, Πρώτη Κυρία στις ΗΠΑ.

Η Κλίντον για τον Καντάφι: «Πήγαμε, είδαμε, κι εκείνος πέθανε». Και ξεκαρδίστηκε στα γέλια με το ευφυολόγημά της:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι μπορεί όμως να πάει στραβά στην φιλοδοξία της; Οτιδήποτε και όλα.

Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να αντιστρέψει μια αρνητική αύρα που έχει προκαλέσει το τέλος της θητείας της στο υπουργείο Εξωτερικών. Το μόνο ευνοϊκό που τονίζεται στην αρχή της νέας προεκλογικής της πορείας, είναι πως στην πολιτική ιστορία 230 χρόνων των ΗΠΑ, στους προηγούμενους 43 προέδρους, δεν υπήρξε ούτε μία γυναίκα υποψήφια για την προεδρία.

Οι ιδέες της, η στρατηγική της και οι επαγγελματικές και προσωπικές της απόψεις δείχνουν ότι ως γυναίκα μπορεί να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις ενός ανδροκρατούμενου κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσοι είναι αντίθετοι στην υποψηφιότητά της, προβάλλουν ως επιχειρήματα: «Είναι μία Κλίντον, έχει ιδέες γερακιού, με στενές διασυνδέσεις στη Wall Street και δεν είχε καταδικάσει τις απιστίες του συζύγου της. Κάτι που τελικά τη βοήθησε να ανέβει στα υψηλότερα αξιώματα, με μοναδικό προσόν ότι υπήρξε σύζυγος προέδρου».

Αλλά στην αμερικανική ιστορία, πολλές ήταν οι γυναίκες που είχαν ανέλθει σε πολιτικά αξιώματα διαδεχόμενες τους συζύγους τους:

# Η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης ήταν στο Γουαϊόμινγκ, η Nellie Tayloe Ross, που είχε εκλεγεί στα 1925 για ν’ αντικαταστήσει τον αποθανόντα σύζυγό της. Αργότερα είχε γίνει γερουσιαστής και μάλιστα είχε προσπαθήσει να διεκδικήσει το χρίσμα, σε συνέδριο του κόμματος.

# Η πρώτη γυναίκα που είχε εκλεγεί στη Γερουσία ήταν η Hattie Wyatt Carraway στο Άρκανσο, στη θέση του επίσης αποθανόντος συζύγου της, στα 1931.

# Η Ρεπουμπλικάνα από το Μαίην Margaret Chase Smith, είχε καταλάβει την έδρα του αποθανόντος συζύγου της στο Κογκρέσο, στα 1940. Κατόπιν, είχε διεκδικήσει το χρίσμα, σε συνέδριο του Κόμματος.

Τώρα, οι πιθανότητες λένε πως στις προεδρικές εκλογές αντίπαλοι θα είναι δύο εκπρόσωποι από σημαντικά πολιτικά τζάκια: η Χίλαρι Κλίντον και ο (υιός του προέδρου Τζορτζ του Α’) Τζεφ Μπούς.

Σε σχόλιό του στους New York Times τον περασμένο μήνα, ο οικονομολόγος Seth Stephens-Davidowitz, με άρθρο του υποστήριζε:

«Στον ανδροκρατούμενο κόσμο των ΗΠΑ οι πιθανότητες είναι:

# 4.582 περισσότερες να γίνει στρατηγός στο στράτευμα κάποιος που ήταν στρατηγός κι ο πατέρας του,

#  1.497 να κερδίσει Grammy, όπως και κάποιος συγγενής του,

#  8.500  να εκλεγεί γερουσιαστής ο γιος πρώην γερουσιαστή.

Δεν υπάρχει ωστόσο προηγούμενο να εκλεγεί πρόεδρος σύζυγος πρώην προέδρου.

Η πολιτική καριέρα της Χίλαρι, ως τώρα
 
# Προσπάθησε να αναμορφώσει την υγειονομική φροντίδα επί διακυβέρνησης του συζύγου της Μπιλ Κλίντον (1993-1997), αλλά το σχέδιό της ουδέποτε έφτασε στο Κογκρέσο.

# Στάθηκε στο πλευρό του συζύγου της όταν προκλήθηκε σκάνδαλο με την «περιπετειούλα» που είχε με την Μόνικα Λιουίνσκι 1997-98. 

#  Σε αντάλλαγμα, εξελέγη γερουσιαστής με το δημοκρατικό Κόμμα στη Νέα Υόρκη, το 2000.

# Είχε ψηφίσει υπέρ του πολέμου στο Ιράκ το 2003, αλλά αργότερα αποστασιοποιήθηκε από τις εξελίξεις του.

#  Διεκδίκησε το χρίσμα για το προεδρικό αξίωμα των Δημοκρατικών, το 2008, αλλά έχασε από τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τελικά εκλέχτηκε και πρόεδρος.

#  Υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ 2009-2013.

# Η εν γένει συμπεριφορά της, μετά την επίθεση εναντίον του αμερικανικού προξενείου στην Βεγγάζη το 2012, κρίθηκε αρνητική.

# Τελευταίο επεισόδιο, η έρευνα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ της χρήσης του προσωπικού της  email server, εάν δημιουργούσε νομικά προβλήματα λόγω διαφθοράς.

Πόσοι από τους ψηφοφόρους ωστόσο θυμούνται τι ρόλο έχει παίξει η Χίλαρι στους πολέμους στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράν, την Ουκρανία;

Ή πόσοι γνωρίζουν πως είχε μεταμορφώσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε πλήρες υποκατάστατο του κατεστημένου της πολεμικής βιομηχανίας, ή πόση χρηματοδότηση είχε λάβει από τις Chevron και Exxon-Mobil, ενώ είχε πείσει τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να μην απαγορεύσουν την άντληση πετρελαίου μέσω «fracking».

Η Χίλαρι, ουδέποτε κατέκρινε το Ισραήλ για εγκλήματα, και μάλιστα είχε αντιταχθεί στην παραπομπή του σε διεθνές δικαστήριο.

Ήταν ένθερμη υποστηρίκτρια της δραστηριότητας της NSA, στην υπόθεση εναντίον του Edward Snowden.

Εν κατακλείδι και επειδή οι διαφορές τους είναι ελάχιστες, καλό θα ήταν προτείνουν αρθρογράφοι,  να κατέβει η Χίλαρι με αντιπρόεδρο τον Τζεφο Μπους, ή ο Τζεφ με αντιπρόεδρο τη Χίλαρι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης