Του Κώστα Μπετινάκη
Δικαστήριο της Άγκυρας διέταξε απαγόρευση πρόσβασης στο Facebook, στο Twitter και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά την ανάρτηση οπτικού υλικού από το σημείο της βομβιστικής επίθεσης στην τουρκική πρωτεύουσα, μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN Turk και NTV.
Πολλοί χρήστες ανέφεραν δυσκολία πρόσβασης στις ιστοσελίδες. Οι τουρκικές Αρχές απέκλεισαν πέρυσι την πρόσβαση στο Twitter έπειτα από την ανάρτηση φωτογραφιών Τούρκου εισαγγελέα, ο οποίος κρατείτο υπό την απειλή όπλου από μέλη ακροαριστερής οργάνωσης.
Αυτή είναι η εικόνα της χώρας που γνωρίζει την πλέον οδυνηρή επίθεση στα Μίντια, επειδή δέχεται προσωπικές επιθέσεις ο πρόεδρός της, ο οποίος θέλει να γίνει σουλτάνος με αυταρχικά πρότυπα.
Μην μπορώντας να τηρήσει την εσωτερική της συμφωνία για το προσφυγικό, η Ε.Ε. κατέφυγε ως σανίδα σωτηρίας στην Τουρκία. Με τον τρόπο όμως αυτόν ενισχύει τη θέση του Τούρκου προέδρου, σε μια στιγμή που έχει ανοίξει στο εσωτερικό της χώρας του πολλαπλά μέτωπα.
Στα ΝΑ της χώρας επικρατεί εμφυλιοπολεμική ατμόσφαιρα με τους Κούρδους που ζουν εκεί. Η Τουρκία γίνεται διαρκώς στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων το τελευταίο διάστημα. Η κυβέρνηση εικάζει ότι πίσω από το τελευταίο τρομοκρατικό χτύπημα στην Άγκυρα βρίσκεται το απαγορευμένο κουρδικό κόμμα PKK.
Χώρια τις τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις που έπληξαν την Τουρκία σε διάστημα πέντε μηνών. Ειδικοί επισημαίνουν ότι οι κίνδυνοι για νέα χτυπήματα αυξάνονται.
Θα μπορούσε, λοιπόν, η Τουρκία να γίνει η νέα Συρία;
Από τις βουλευτικές εκλογές το περασμένο καλοκαίρι, η Τουρκία δέχθηκε μία μεγάλη τρομοκρατική επίθεση με περισσότερους από 100 νεκρούς τον Οκτώβριο στην Άγκυρα και τον Ιανουάριο έγινε άλλη επίθεση εναντίον Γερμανών τουριστών στην Κωνσταντινούπολη. Πριν από μερικές εβδομάδες σημειώθηκε και πάλι τρομοκρατική επίθεση εναντίον στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής στην τουρκική πρωτεύουσα.
Από τη μια είναι ο πόλεμος στη Συρία, οι τεταμένες σχέσεις με τη Ρωσία και το διαρκές πρόβλημα με τους Κούρδους στα νοτιανατολικά της χώρας. Δεν είναι εύκολο να διακρίνει κάποιος πάντα ποιος κρύβεται πίσω από τα τρομοκρατικά χτυπήματα.
Αλλά, αν και η τροπή που έχουν πάρει τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Μόσχα είναι γνωστή, την ψυχρότητα με την Ουάσινγκτον ήρθε να μας θυμίσει η «Χουριέτ» αναδημοσιεύοντας τηλεγράφημα του κρατικού «Anadolu Agency».
Ο προεδρικός εκπρόσωπος İbrahim Kalın με ανακοίνωσή του στις 11 Μαρτίου καυτηριάζει το δημοσίευμα των δύο διατελεσάντων πρέσβεων των ΗΠΑ στην Άγκυρα Morton Abramowitz και Eric Edelman στη «Washington Post» με τo οποίo επέκριναν τον πρόεδρο Ερντογάν.
«Οι δύο πρώην πρέσβεις θεωρώντας τους εαυτούς τους “αποικιοκρατικούς κυρίαρχους’’ γράφουν πως ο Ερντογάν καλύτερα θα είναι να παραιτηθεί» έγραψε ο προεδρικός εκπρόσωπος στο Twitter του και με δήλωσή του υποστήριξε πως «πέρασαν οι εποχές που μας δίνατε οδηγίες, τι να κάνουμε, κύριοι».
Οι δύο διπλωμάτες είναι συμπρόεδροι στο διακομματικό κέντρο «Πρωτοβουλία για την Τουρκία».
Στο άρθρο τους υποστηρίζουν πως η Τουρκία «υπό την ηγεσία του Ερντογάν σταθερά κατρακυλά στον αυταρχισμό αλλά και την αστάθεια».
Επικρίνουν την «κατάληψη» με λογοκριτές που έγινε στη μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδα «ΖΑΜΑΝ» και γράφουν πως «έτσι αποδεικνύει ο Ερντογάν πως προδίδει την προοπτική της χώρας του… Ξεκάθαρα η δημοκρατία δεν μπορεί να ανθίσει με τον Ερντογάν».
Το συριακό πρόβλημα αποβαίνει μοιραίο για τον τρόπο με τον οποίο το χειρίσθηκε ο Ερντογάν. Ιδιαίτερα η αντιπαράθεση που ήρθε με τις ΗΠΑ για το θέμα των Κούρδων της Συρίας, που πολεμούν τους (εμπορικούς συμμάχους της οικογένειας Ερντογάν) τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου.
Οι επιπτώσεις από τον εμφύλιο στη Συρία λόγω της πολιτικής που ακολούθησε είχαν αποτέλεσμα να είναι υποχρεωμένη τώρα η Τουρκία να σιτίζει και να περιθάλπει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, χώρια τα δισεκατομμύρια δολάρια με τα οποία στήριξε τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες.
Μπορεί αρχικά Ουάσινγκτον και Άγκυρα να είχαν συμφωνήσει πως «ο Άσαντ πρέπει να φύγει», αλλά η υποστήριξη της αυτονομίας των Κούρδων της Συρίας, στα πρότυπα των Κούρδων του Ιράκ, είναι ένα αγκάθι στις σχέσεις των δύο συμμάχων χωρών.
«Θερμό» καλοκαίρι αναμένεται στην Τουρκία
Η έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ανησυχεί ιδιαίτερα τους Τούρκους πολίτες, οι οποίοι δεν φοβούνται μόνο τα τρομοκρατικά χτυπήματα, αλλά και το ενδεχόμενο ο εμφύλιος στη Συρία να μεταφερθεί στο τουρκικό έδαφος.
Η αστάθεια στην Τουρκία είναι αυτή που εξασφάλισε στο κόμμα του, το ΑΚΡ, την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο το περασμένο φθινόπωρο.
Και η τουρκική κυβέρνηση δεν αναμένεται να καθίσει σύντομα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Κούρδους. Ακριβώς αυτό όμως θα έπρεπε να κάνει, πιστεύουν πολλοί πολιτικοί αναλυτές.
Αλλά αν επαληθευθεί εκείνο το σενάριο τρόμου και η Τουρκία μετατραπεί σε… Συρία, τότε είναι που τα προσφυγικά κύματα προς την Ευρώπη θα έμοιαζαν με τσουνάμι.