Ο Ερντογάν διέβη… τον Ρουβίκωνα των συριακών συνόρων και ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου την «ντε φάκτο» χερσαία επιχείρηση στην περιοχή Αφρίν, κατά των Κούρδων, ώστε να εμποδίσει τα σχέδια για τη δημιουργία κουρδικού κράτους. Ο Ερντογάν είπε ότι «κάποιοι προσπαθούν να μας εξαπατήσουν αλλάζοντας το όνομα των δυνάμεων» που δρουν στη Συρία, αναφερόμενος στην κουρδική πολιτοφυλακή. «Η ονομασία αυτής της δύναμης είναι PKΚ», πρόσθεσε.

 Το Αφρίν βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα της Τουρκίας και ελέγχεται από τις συριακές κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» την οργάνωση αυτή, την οποία θεωρεί ότι είναι παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Η επιχείρηση Αφρίν ξεκίνησε ντε φάκτο επί του πεδίου” είπε ο Ερντογάν, σε μια ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. “Θα καταστρέψουμε σταδιακά τον διάδρομο του τρόμου, όπως κάναμε στις επιχειρήσεις της Τζαραμπλούς και της Αλ Μπαμπ, ξεκινώντας από τα δυτικά (…) Μετά, θα ακολουθήσει το Μάνμπιτζ”, πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μια άλλη πόλη της Συρίας που βρίσκεται ανατολικότερα και είναι και αυτή υπό τον έλεγχο των Κούρδων.

“Αργότερα, βήμα προς βήμα, θα απαλλάξουμε τη χώρα μας μέχρι τα ιρακινά σύνορα από αυτό το στρώμα του τρόμου που προσπαθεί να μας πολιορκήσει”, συνέχισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν θέσεις των Κούρδων στη Συρία ενώ αντάρτες του φιλοτουρκικού Ελεύθερου Συριακού Στρατού μπήκαν στο Αφρίν για να στηρίξουν τις τουρκικές δυνάμεις. “Οι ένοπλες δυνάμεις μας ξεκίνησαν μια αεροπορική επιχείρηση για να καταστρέψουν στοιχεία” των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) είπε σε μια ομιλία του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σε μια τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο ΥΠΕΞ  της Τουρκίας είπε ότι η Τουρκία απέστειλε έγγραφη αναφορά στη συριακή κυβέρνηση.

«Ενημερώσαμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για τις ενέργειές μας. Ενημερώσαμε ακόμα και τη συριακή κυβέρνηση εγγράφως» τόνισε. «Ακόμα κι αν δεν διατηρούμε σχέσεις με το καθεστώς, ενεργούμε σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο» σημείωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Επιχείρηση “Κλάδος Ελαίας”

Λίγο νωρίτερα, ο στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε καταφύγια και κρησφύγετα που χρησιμοποιούν τα μέλη τριών οργανώσεων, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), του κουρδικού συριακού κόμματος PYD και των YPG, υποστηρίζοντας ότι έβαλαν εναντίον τουρκικών θέσεων εντός της Τουρκίας.

“Για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια των συνόρων μας και της περιοχής, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρηση Κλάδος Ελαίας στις 17.00 (16.00 ώρα Ελλάδας) της 20ής Ιανουαρίου εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK, PYD, YPG και IS (Ισλαμικό Κράτος)” αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις τουρκικές δυνάμεις εναντίον των Κούρδων ανοίγει ένα νέο μέτωπο στον πόλεμο της Συρίας, θέτοντας την Τουρκία απέναντι στους στους στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, σε μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον διανύουν περίοδο έντασης.

Αντάρτες της συριακής αντιπολίτευσης συμμαχούν με τον τουρκικό στρατό κατά των Κούρδων, αποτελούν, δε, την εμπροσθοφυλακή του

Αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που στηρίζονται από την Τουρκία, μπήκαν στη συριακή επαρχία του Αφρίν η οποία ελέγχεται από τους Κούρδους της Τουρκίας, προκειμένου να στηρίξουν τις επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή αυτή.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που στηρίζονται από τις ΗΠΑ, κατηγόρησαν την Τουρκία ότι χρησιμοποιεί το ψευδές πρόσχημα των βομβαρδισμών εναντίον της από την άλλη πλευρά των συνόρων για να εξαπολύσει επίθεση στη Συρία. Οι SDF, μια συμμαχία κουρδικών και αραβικών οργανώσεων μεταξύ των οποίων και οι YPG, τόνισαν ότι δεν θα τους έμενε καμία άλλη επιλογή παρά να αμυνθούν, εφόσον δεχτούν επίθεση. Οι SDF ελέγχουν πολλά εδάφη στη βόρεια και ανατολική Συρία.

Ο Χεβί Μουσταφά, υψηλόβαθμο στέλεχος της πολιτικής διοίκησης που κυβερνά το Αφρίν, είπε ότι στα νοσοκομεία της περιοχής έχουν μεταφερθεί αρκετοί τραυματίες, ενώ σημείωσε ότι υπήρξαν αεροπορικά πλήγματα εναντίον κατοικημένων περιοχών, με αποτέλεσμα ο κόσμος να σπεύσει να κρυφτεί στα σπίτια του και σε καταφύγια.

Κούρδοι στην Αφρίν: “Η Τουρκία θα πάθει ότι και ο ISIS”

Αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν το προπύργιο τους στην Βόρεια Συρία, δηλώνουν Κούρδοι μαχητές , παρά το σφυροκόπημα των τουρκικών δυνάμεων. Οι Κούρδοι έδωσαν στην δημοσιότητα βίντεο από τις μάχες με τζιχαντιστές στην εμπόλεμη ζώνη της πόλης Αφρίν και δηλώνουν ότι δεν θα εγκαταλείψουν τον πόλη, ενώ μαίνονται οι τουρκικοί βομβαρδισμοί του πυροβολικού.

Ένας εκπρόσωπος των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) είπε στο πρακτορείο Reuters ότι τα τουρκικά μαχητικά βομβαρδίζουν την πόλη του Αφρίν και πολλά χωριά γύρω από αυτήν.  Υποστήριξε ότι υπάρχουν τραυματίες, αλλά παραμένει αδιευκρίνιστος ο αριθμός τους. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο αυτόν, το Ροτζχάτ Ροτζ, προς το παρόν δεν σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και των YPG παρά “μόνο αψιμαχίες” στην περιφέρεια της περιοχής του Αφρίν.

Παράλληλα, η Δαμασκός διαμήνυσε ότι θα θεωρήσει την τουρκική εισβολή ως «επιθετική ενέργεια» και απείλησε να καταρρίψει τα τουρκικά αεροσκάφη που θα επιχειρήσουν.

Αποχωρούν οι Ρώσοι αλλά προσφεύγουν και στον ΟΗΕ κατά της εισβολής

Οι Ρώσοι στρατιώτες και τα μέλη της στρατιωτικής αστυνομίας που στάθμευαν στο Αφρίν της Συρίας αποχώρησαν από την περιοχή, μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων, μετέδωσε το πρακτορείo Interfax επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, μια μονάδα του ρωσικού Κέντρου για τη συμφιλίωση των αντιμαχόμενων πλευρών στη Συρία μεταφέρθηκε από το Αφρίν στο Ταλ Άτζαρ ώστε να μην υπάρξουν απώλειες ή τραυματισμοί μεταξύ των Ρώσων στρατιωτών.

​Η Ρωσία θα στηρίξει τη Συρία με διπλωματικά μέσα και θα ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη να σταματήσει η Τουρκία τη στρατιωτική επιχείρησή της στο Αφρίν

Η Μόσχα εξέφρασε ανησυχίες για την εμπλοκή της Άγκυρας στη Συρία και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Το υπουργείο Εξωτερικών, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε, ανέφερε ότι η Ρωσία εμμένει στη σταθερή θέση της για την εξεύρεση μιας λύσης στο πρόβλημα της συριακής κρίσης που θα βασίζεται στη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

Παράλληλα, η Ρωσία θα στηρίξει τη Συρία με διπλωματικά μέσα και θα ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη να σταματήσει η Τουρκία τη στρατιωτική επιχείρησή της στο Αφρίν, δήλωσε ένας ρώσος βουλευτής, μέλος της Επιτροπής Ασφάλειας του ρωσικού κοινοβουλίου, στο πρακτορείο RIA.

“Δεν είναι μόνο η Συρία που θα ζητήσει να σταματήσει αυτή η επιχείρηση. Η Ρωσία θα στηρίξει το αίτημα και θα παράσχει στη Συρία διπλωματική βοήθεια”, είπε ο Φραντς Κλίντσεβιτς.

Διπλωματικός πυρετός

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας Βαλέρι Γκερασίμοφ και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζόζεφ Ντάνφορντ συζήτησαν τηλεφωνικά την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Συρία, μετέδωσε το πρακτορείο RIA επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο αναφέρεται ότι συζητήθηκε “η κατάσταση στη Συρία και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος”, χωρίς να δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαϊσάλ Μεκντάντ είχε απειλήσει την Πέμπτη ότι η συριακή πολεμική αεροπορία θα καταρρίψει οποιοδήποτε τουρκικό μαχητικό μπει στον εναέριο χώρο της χώρας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει καλέσει την Τουρκία να επικεντρωθεί στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και χαρακτήρισε αποσταθεροποιητική τη δράση της στο Αφρίν.

Έκκληση διανοουμένων και ακτιβιστών για το Αφρίν

Ακαδημαϊκοί και ακτιβιστές, ανάμεσα στους οποίους και ο Νόαμ Τσόμσκυ, εξέδωσαν μία επείγουσα έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, καλώντας τη να πάρει θέση ενάντια στη στρατιωτική επίθεση εκ μέρους της Τουρκίας στο καντόνι του Afrin:

«Οι υπογράφοντες ακαδημαϊκοί και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πιστεύουμε ότι οι ηγέτες της Ρωσίας, του Ιράν και των ΗΠΑ οφείλουν να διασφαλίσουν ότι η κυριαρχία των συριακών συνόρων δεν θα παραβιαστεί από την Τουρκία και ότι ο λαός του Afrin στη Συρία θα μπορέσει να ζήσει ειρηνικά.
Το Afrin, ο πληθυσμός του οποίου είναι κυρίως κουρδικός, είναι μια από τις πιο σταθερές και ασφαλείς περιοχές της Συρίας. Με πολύ μικρή διεθνή ενίσχυση, το Afrin έχει υποδεχτεί τόσους πολλούς Σύρους πρόσφυγες την τελευταία πενταετία, ώστε ο πληθυσμός του να έχει διπλασιαστεί στις 400.000. Το Afrin περιβάλλεται τώρα από εχθρούς: υποστηριζόμενες από την Τουρκία ομάδες τζιχάντ, την Αλ Κάιντα και την ίδια την Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει απειλήσει με επίθεση εναντίον των Κούρδων εταίρων των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, τη YPG (Μονάδες Λαϊκής Προστασίας), με την οποία έχουν συμμαχήσει οι Η.Π.Α., στον πόλεμο εναντίον της ISIS. Η Τουρκία κατηγορεί τη YPG ως «τρομοκράτες», παρά τη μακρόχρονη ιστορία της τελευταίας στη δημιουργία τοπικών δημοκρατικών συμβουλίων διοίκησης σε κάθε μια από τις πόλεις που έχει απελευθερώσει από το ISIS και παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις της ότι δεν στοχεύει το τουρκικό κράτος και επιθυμεί να λειτουργήσει μόνο ως αμυντική δύναμη για τους Κούρδους της Συρίας και τις υπόλοιπες εθνοτικές ομάδες που ζουν στη Δημοκρατική Ομοσπονδία της Βορείου Συρίας (DFNS), γνωστή και ως “Rojava”, η οποία περιλαμβάνει το Afrin.

Η Τουρκία έχει συγκεντρώσει μια τεράστια στρατιωτική δύναμη στα σύνορα με το Afrin και ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει υποσχεθεί να επιτεθεί με ισχυρές δυνάμεις στο υπό κουρδικό έλεγχο καντόνι, καταστρέφοντας έτσι ένα ειρηνικό θύλακα και θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες πολίτες και πρόσφυγες, απλά και μόνο λόγω της εχθρότητάς του εναντίον των Κούρδων.

Μια τέτοια επίθεση εναντίον των ειρηνικών πολιτών του Afrin είναι μια κραυγαλέα πράξη επίθεσης εναντίον μιας ειρηνικής και δημοκρατικά διοικούμενης περιοχής και του πληθυσμού της. Η Τουρκία δεν μπορεί να πραγματοποιήσει μια τέτοια επίθεση χωρίς την έγκριση της Ρωσίας, του Ιράν και της Συρίας -και την αδράνεια των ΗΠΑ να την σταματήσουν. Ο κουρδικός λαός έχει υποστεί την απώλεια χιλιάδων νέων ανδρών και γυναικών, που εντάχθηκαν στο YPG και τις Μονάδες Προστασίας Γυναικών YPJ, για να απαλλάξουν τον κόσμο από την ISIS. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η διεθνής κοινότητα έχουν ηθική υποχρέωση να σταθούν στο πλευρό του κουρδικού λαού. Καλούμε τους αξιωματούχους των ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια του Afrin και να αποτρέψουν την περαιτέρω τουρκική επιθετικότητα στη Συρία.

Υπογραφές:

Noam Chomsky, Ομότιμος Καθηγητής M.I.T.

Michael Walzer, Institute for Advanced Study, Princeton University, Ομότιμος Καθηγητής

Charlotte Bunch, Διακεκριμένη Καθηγήτρια Θεμάτων Γυναικών και Φύλου, Rutgers University

Todd Gitlin, Κοινωνιολόγος και Πρόεδρος Διδακτορικού Προγράμματος στις Επικοινωνίες, Columbia University

David Graeber, Καθηγητής Ανθρωπολογίας, London School of Economics

Nadje Al-Ali, Καθηγήτρια Θεμάτων Φύλου, SOAS University of London

David Harvey, Διακεκριμένος Καθηγητής Ανθρωπολογίας και Γεωγραφίας, CUNY Graduate Center

Michael Hardt, πολιτικός φιλόσοφος και Καθηγητής Λογοτεχνίας, Duke University

Marina Sitrin, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας, SUNY Binghamton

Ann Snitow, ακτιβίστρια και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, New School

Bill Fletcher, Jr., τέως Πρόεδρος του TransAfrica Forum

David L. Phillips, Διευθυντής Προγράμματος για την οικοδόμηση της ειρήνης και τα δικαιώματα,, Columbia University

Joey Lawrence, φωτογράφος και σκηνοθέτης

Meredith Tax, συγγραφέας και διοργανώτρια, North America Rojava Alliance (NARA)

Debbie Bookchin, δημοσιογράφος και συγγραφέας, NARA

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης