Τον πιο διάσημο σχεδιαστή όπλων στην ιστορία της αποχαιρέτησε η Ρωσία. Ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ ετάφη την Παρασκευή, στο νέο ομοσπονδιακό στρατιωτικό νεκροταφείο έξω από τη Μόσχα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου καθώς και πλήθος υψηλόβαθμων στελεχών παραβρέθηκαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Καλάσνικοφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πούτιν απέθεσε στο φέρετρο ένα μπουκέτο κόκκινα τριαντάφυλλα και συλλυπήθηκε τα μέλη της οικογένειας. Ο στρατός είπε με τον δικό του τρόπο το τελευταίο αντίο, με τιμητικές ρίψεις βολών με τουφέκι AK-47, το οποίο σχεδίασε ο Καλάσνικοφ και τον έκανε διάσημο σ’ όλον τον κόσμο.

Καλάσνικοφ: Ο σχεδιαστής όπλων που μισούσε τον πόλεμο

Η Γελένα Καλασνίκοβα, κόρη του διάσημου σχεδιαστή όπλων, είπε ότι ο πατέρας της είχε αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή του στην υπηρεσία της πατρίδας και ότι ποτέ δεν σκέφτηκε οτιδήποτε άλλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήταν παιδί αγροτικής οικογένειας, και δίχως να έχει σχετική εκπαίδευση, έγινε αυτοδίδακτος σχεδιαστής όπλων. Ήταν υπέρ της ειρήνης και μισούσε τον πόλεμο.

Το απόγευμα της Δευτέρας 23 Δεκεμβρίου, από την πρωτεύουσα της ρωσικής βιομηχανίας όπλων, την πόλη Ιζέβσκ στα Ουράλια, ήρθε η θλιβερή είδηση: Μετά από μια μακροχρόνια ασθένεια πέθανε ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ, ο σχεδιαστής που δόξασε τον εαυτό του και τη χώρα του με τη δημιουργία ενός αυτόματου τυφεκίου, που οι ειδικοί αποκαλούν ως το καλύτερο πολεμικό όπλο μικρού διαμετρήματος στην ιστορία.

Από τις 17 Νοεμβρίου, ο Καλάσνικοφ νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας σε κλινική του Ιζέβσκ, έχοντας διαγνωστεί για γαστρική αιμορραγία. Τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, τα νέα από τα δυτικά Ουράλια ήταν ότι ο «πατέρας» του ΑΚ-47 αισθάνονταν καλύτερα, αλλά τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να έρχονται ανησυχητικές ειδήσεις. Στις 23 Δεκεμβρίου, η καρδιά του θρύλου της σοβιετικής εποχής σταμάτησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε επίσκεψη εργασίας στην εταιρεία «Εμπορικός Οίκος Καλάσνικοφ» στο Ιζέβσκ.

Η ιστορία ενός θρύλου

Ο Καλάσνικοφ προέρχονταν από αγροτική οικογένεια και από παιδί είχε δείξει ενδιαφέρον για τεχνικά θέματα. Σε ηλικία 18 ετών, ο Καλάσνικοφ κατατάχθηκε στον Κόκκινο Στρατό, όπου αμέσως άρχισε να αναδεικνύει –προς έκπληξη αρκετών– τις ικανότητες του, την εξυπνάδα και την ευστροφία του σε τεχνικά ζητήματα, προτείνοντας μεθόδους για τη βελτίωση του μηχανολογικού σχεδιασμού των πυροβόλων των αρμάτων.

Τον Αύγουστο του 1941, ο Καλάσνικοφ έφυγε για να πολεμήσει στην πρώτη γραμμή, δύο μήνες αργότερα τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Στη διάρκεια της νοσηλείας του, το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου χρόνου του, ο Μιχαήλ Τιμοφέεβιτς το αφιέρωσε σχεδιάζοντας το μελλοντικό AK-47, το οποίο επρόκειτο να απαθανατίσει το όνομα του Καλάσνικοφ, που θα παραμείνει για πάντα γραμμένο στις δέλτους της στρατιωτικής ιστορίας.

Οι μηχανικές ιδέες, που προτάθηκαν από τον Καλάσνικοφ, δεν πέρασαν απαρατήρητες από τους μεγαλύτερους οπλουργούς της εποχής και ο Καλάσνικοφ, σύντομα πήρε μετάθεση στη γενική Διεύθυνση Πυροβολικού του Κόκκινου Στρατού. Στην υπηρεσία αυτή, ο ίδιος αργότερα, ανέλαβε ως επικεφαλής το σχεδιαστικό γραφείο.

Το όπλο που έγινε «σημαία»

Ο Καλάσνικοφ κατασκεύασε το διάσημο όπλο του το 1947. Από τότε, έχουν κυκλοφορήσει σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του πλανήτη περισσότερα από 70 εκατομμύρια κομμάτια όλων των τροποποιήσεων του εξαιρετικού αυτού αυτόματου τουφεκιού. Σήμερα, το AK χρησιμοποιείται από υπηρεσίες ασφαλείας και στρατούς σε περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των σημαντικότερων εφευρέσεων του 20ου αιώνα.

Ο Καλάσνικοφ κέρδισε δεκάδες βραβεία και κυβερνητικούς επαίνους και έγινε πραγματικά ένας θρύλος, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα.

«Ο Καλάσνικοφ ήταν εθνικός θησαυρός, ένας άνθρωπος που γεννιέται μια φορά στα χίλια χρόνια. Με την ιδιοφυΐα του στην μηχανική, ξεπέρασε σε φήμη και αξία μια πλειάδα εξαιρετικών οπλουργών», δηλώνει ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Νατσιονάλναγια Ομπορόνα» (Εθνική Άμυνα), Ίγκορ Κορότσενκο.

Ο ειρηνιστής

Σύμφωνα με τον Κορότσενκο, ο Καλάσνικοφ συμμετείχε ενεργά στην εκστρατεία για την απαγόρευση της ανεξέλεγκτης διάδοσης των φορητών όπλων και την εφαρμογή της πολιτικής προμηθειών αποκλειστικά μέσω κυβερνητικών δομών. «Ο ίδιος πάντα έλεγε, ότι δεν σκοτώνουν τα όπλα, ο άνθρωπος σκοτώνει», λέει ο Κορότσενκο.

Για τον αμυντικό εμπειρογνώμονα Ντμίτρι Λιτόβκιν, ο Καλάσνικοφ ήταν ένας ζωντανός θρύλος και σύμβολο της Ρωσίας. Με το παράδειγμά του έδειχνε, ότι η Ρωσία είναι σε θέση να παράγει τα καλύτερα όπλα στον κόσμο. Ο Λιτόβκιν, δίνει μεγάλη σημασία στη μοναδικότητα της εφεύρεσης του Καλάσνικοφ, αποτίοντας τον δέοντα φόρο τιμής στο ρόλο του Ρώσου σχεδιαστή στη στρατιωτική ιστορία.

«Ο Καλάσνικοφ δημιούργησε το ιδανικό όπλο. Ένα τέλειο και πολύ αποτελεσματικό μικρό όπλο, που, πρώτα απ’ όλα, είναι απλό στην παραγωγή, κατά δεύτερον, είναι φθηνό στην κατασκευή και τρίτον, δεν απαιτεί για τη χρήση του σοβαρή και χρονοβόρα στρατιωτική εκπαίδευση», λέει ο Λιτόβκιν. «Είναι ένα μαζικό όπλο. Το αυτόματο «Καλάσνικοφ» δεν μπλοκάρει με τίποτα. Μπορείτε να το ρίξετε στο νερό, στη λάσπη, να μην το καθαρίσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό θα εξακολουθεί να πυροβολεί».

Το όπλο των επαναστάσεων

Ο Ρουσλάν Πουχόφ, διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών και μέλος του Κοινωνικού Συμβουλίου στο Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, δήλωσε ότι το αυτόματο τυφέκιο «Καλάσνικοφ», έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια των ένοπλων συγκρούσεων που έγιναν στον εικοστό αιώνα στα διάφορα μέρη του κόσμου. «Νομίζω, ότι ένας από τους λόγους που γίνονταν τόσο γρήγορα οι διάφορες επαναστάσεις και αναπτύχθηκαν με επιτυχία τα ανταρτικά κινήματα, είναι επειδή το ΑΚ κατασκευάστηκε από την Σοβιετική Ένωση. Το «Καλάσνικοφ», μπορούσε να δοθεί σε έναν απλό έφηβο κάπου στην Αφρική ή σε έναν αγρότη στο Βιετνάμ και οι οποίοι μπορούσαν να αρχίσουν αμέσως να πολεμούν ενάντια στον καλύτερα εκπαιδευμένο αμερικανό στρατιώτη», λέει ο Πουχόφ. Η έννοια της απλότητας και της φονικής αποτελεσματικότητάς του, είναι μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Είναι με δύο λόγια, αυτά που επέτρεψαν στο να γίνει το ΑΚ-47 κάτι περισσότερο από ένα όπλο. Το «Καλάσνικοφ», έκανε επανάσταση στη στρατιωτική τέχνη».

Ο Ίγκορ Κορότσενκο σημειώνει, ότι ένα τυφέκιο «Καλάσνικοφ» ουδέποτε μπλοκάρει. Μπορεί να λειτουργεί σε οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμα και στις πιο ακραίες κλιματολογικές καταστάσεις, στην έρημο ή στις πολικές περιοχές. «Ουδένα δυτικό όπλο μπορεί να καυχηθεί ότι διαθέτει τέτοια χαρακτηριστικά», λέει ο Κορότσενκο.

Μέχρι σήμερα, το «Καλάσνικοφ», είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα πυρός, στο οποίο μπορεί -μεταξύ άλλων– να τοποθετηθεί συσκευή λέιζερ και διόπτρα νυχτερινής όρασης.

Πηγές: RIA Novosti – Ρωσία Τώρα
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

Διαβάστε επίσης Απεβίωσε ο «πατέρας» των Καλάσνικοφ, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2013, 18:22

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης