Η βρετανική εφημερίδα «Telegraph» συνέταξε μια λίστα με τις 16 πιο τρομακτικές προσγειώσεις αεροπλάνων που έχουν σημειωθεί σε διάφορα αεροδρόμια ανά τον κόσμο, ενώ κατάφερε να βρει και τα βίντεο των τολμηρών αυτών εγχειρημάτων.
Τα βίντεο απεικονίζουν σε αρκετές περιπτώσεις τις μανούβρες που αναγκάστηκαν να κάνουν οι πιλότοι προκειμένου να καταφέρουν να προσγειώσουν τα αεροσκάφη σε ιδιαίτερα στενούς ή μικρούς σε μήκος αεροδιαδρόμους.
Στη λίστα των 16 πιο τρομακτικών προσγειώσεων συγκαταλέγεται μια πτήση της Air Italy στο αεροδρόμιο της ΣκιάθουΣημειώνεται ότι στη λίστα των 16 συγκαταλέγεται μια προσγείωση την οποία πραγματοποίησε αεροσκάφος της πτήσης Air Italy 737-8BK τον Αύγουστο του 2013 στο αεροδρόμιο της Σκιάθου.
Στο δημοσίευμα της «Telegraph» η Σκιάθος χαρακτηρίζεται «Άγιος Μαρτίνος της Ελλάδας», καθώς το νησί της Καραϊβικής είναι γνωστό για το μικρό του αεροδρόμιο.
Ακολουθούν τα βίντεο με τις προσγειώσεις που κόβουν την ανάσα
1. Μαδέρα, Πορτογαλία
Οι ισχυροί άνεμοι δεν επιτρέπουν μια σταθερή προσγείωση στο αεροσκάφος της εταιρίας Tui που επιχειρεί να προσεγγίσει το αεροδρόμιο της Μαδέρας. Η γεωγραφική θέση του αεροδρομίου, ανάμεσα σε θάλασσα και όρη, αποτελεί πρόκληση ακόμη και για τους πλέον έμπειρους πιλότους.
2. Σκιάθος Ελλάδα
Η προσγείωση του αεροσκάφους της Air Italy καταγράφηκε από αυτόπτη μάρτυρα και έκανε τον γύρο του κόσμου μόλις αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. Το αεροπλάνο χαμήλωσε περισσότερο από το σύνηθες προσεγγίζοντας τον διάδρομο του αεροδρομίου της Σκιάθου, περνώντας ξυστά από τα κεφάλια όσων παρακολουθούσαν την προσγείωσή του.
3. Πάρο, Μπουτάν
Μόνο οκτώ πιλότοι στον κόσμο φέρουν την απαραίτητη πιστοποίηση για να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Πάρο, στο δυτικό Μπουτάν. Η προσγείωση στην Πάρο περιλαμβάνει σειρά ελιγμών και μια απότομη κάθοδο, καθώς η πόλη βρίσκεται σε μια κοιλάδα στις κορυφές των Ιμαλαΐων.
4. Ματεκάνε, Λεσότο
Η προσέγγιση στο αεροδρόμιο του Ματεκάνε στο αφρικανικό Λεσότο προϋποθέτει μια κάθοδο 2.000 ποδιών κυριολεκτικά μέσα από βουνά.
5. Σάμπα, Καραϊβική
Η Σάμπα στις Ολλανδικές Αντίλλες διαθέτει έναν από τους πιο μικρούς σε μήκος αεροδιάδρομους στον κόσμο. Πιλότοι έχουν δηλώσει ότι είναι ευκολότερο να προσγειωθούν σε αεροδιάδρομο αεροπλανοφόρων πλοίων παρά στη Σάμπα.
6. Sea Ice Runway, Ανταρκτική
Το έδαφος του αεροδρομίου αποτελείται από χιόνι και πάγο. Για αυτόν τον λόγο οι πτήσεις διεξάγονται μόνο την περίοδο του καλοκαιριού. Οι πιλότοι πρέπει να υπολογίζουν πώς οι ρόδες του αεροσκάφους δεν θα βυθιστούν πάνω από 10 εκατοστά μέσα στο χιόνι.
7. Άγιος Μαρτίνος, Καραϊβική
Ο διάδρομος προσγείωσης του Διεθνή Αερολιμένα «Πρίγκιπισσα Τζουλιάνα» του Αγίου Μαρτίνου βρίσκεται κυριολεκτικά δίπλα στη θάλασσα. Το αεροσκάφη χρειάζεται να περάσουν ξυστά από την παραλία στην οποία βρίσκονται συχνά λουόμενοι και να προσπεράσουν έναν φράχτη προκειμένου να προσγειωθούν.
8. Λούκλα, Νεπάλ
Η προσέγγιση του αεροδρομίου Tenzing-Hillary γίνεται μέσα από τα βουνά, ενώ οι πιλότοι πρέπει να είναι πανέτοιμοι να στρίψουν εγκαίρως το αεροσκάφος μόλις αυτό αγγίξει το έδαφος, καθώς ο αεροδιάδρομος καταλήγει στους βράχους παρακείμενου βουνού.
9. Αεροδρόμιο Narsarsuaq, Γροιλανδία
Για τους επιβάτες με προορισμό τη Γροιλανδία η προσγείωση είναι ίσως από τις ομορφότερες στον κόσμο, καθώς το λευκό τοπίο μαγεύει τον επισκέπτη. Για τους πιλότους είναι ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη, καθώς τα καιρικά φαινόμενα, ακόμα και τις καλές ημέρες, κάνουν τη δουλειά τους δύσκολη.
10. Νησί Μπάρα, Σκωτία
Η προσγείωση στο Μπάρα της Σκωτίας μοιάζε περισσότερο με… προσθαλάσσωση, καθώς το μοναδικό αεροδρόμιο του νησιού βρίσκεται πάνω στην παραλία.
11. Γιβραλτάρ
Με το που αγγίξουν οι τροχοί του αεροσκάφους το έδαφος, οι πιλότοι πρέπει να
πατήσουν απότομα φρένο, ώστε να αποφύγουν να διανύσουν όλο τον μικρό αεροδιάδρομο του μικροσκοπικού νησιού και να βρεθούν στη θάλασσα.
12. Διεθνής Αερολιμένας Toncontin, Ονδούρα
Το 2007 ξεκίνησαν οι εργασίες για την αφαίρεση μέρος του λόφου, ώστε να μακρύνει ο αντικειμενικά μικροσκοπικός αεροδιάδρομος τουToncontin. Μάλιστα, από το 2008 έχει απαγορευτεί η προσγείωση μεγάλων αεροσκαφών, αφότου ένα Airbus A320-233 αντί να προσγειωθεί στον αεροδιάδρομο… όργωσε παρακείμενο δρόμο. Κατά το περιστατικό σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι και δεκάδες τραυματίστηκαν.
13. Κουρσεβέλ, Γαλλικές Άλπεις
Είναι από τα αεροδρόμια που έχουν κατασκευαστεί σε μεγάλο υψόμετρο. Εκτός αυτού, διαθέτει έναν πολύ στενό αεροδιάδρομο. Στη λίστα των δυσκολιών προστίθενται και οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν τον χειμώνα.
14. Kai Tak, Χονγκ Κονγκ
Εκτός του ότι για να προσεγγίσει το αεροδρόμιο ο πιλότος θα πρέπει να κατέβει σε ύψος 1.000 ποδιών, με το που θα προσγειωθεί πρέπει να στρίψει απότομα δεξιά. Τελικά, έπειτα από μια μακροσκελή ιστορία θανατηφόρων ατυχημάτων, το αεροδρόμιο έκλεισε οριστικά το 1998.
15. Ουέλινγκτον, Νέα Ζηλανδία
Ο στενός αεροδιάδρομος και η προσέγγιση του αεροδρομίου μέσα από τα βουνά, σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους που επικρατούν, καθιστούν την προσγείωση στο Ουέλινγκτον εξαιρετικά δύσκολη.
16. Κίτο, Ισημερινός
Το αεροδρόμιο του Κίτο βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο στο κέντρο του Ισημερινού και περιβάλλεται από βουνά, καθώς κι από το ενεργό ηφαίστειο Πιτσίντσα.
Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας