Σε μία χρονιά κατά την οποία «λαϊκιστικές» πολιτικές δυνάμεις επικράτησαν σε δημοψηφίσματα και εκλογές σε Ευρώπη και Αμερική, οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται κατά 237 δισ. δολάρια από τις αρχές του 2016.
Οι απογοητευτικές εξελίξεις στην κινεζική οικονομία, το βρετανικό δημοψήφισμα και η εκλογή Trump οδήγησαν τις μεγαλύτερες περιουσίες του πλανήτη σε ημερήσιες αυξομειώσεις 4,8 τρισ. δολαρίων στη διάρκεια του 2016Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του Bloomberg, oι απογοητευτικοί δείκτες σε ό,τι αφορά στην κινεζική οικονομία, σε συνδυασμό με την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και η εκλογή του δισεκατομμυριούχου Donald Trump στην προεδρία των ΗΠΑ συνδυάστηκαν με καθαρά κέρδη και ζημίες για τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη της τάξης των 4,8 τρισ. δολαρίων ημερησίως, ενώ το 2015 το αντίστοιχο «πάρε – δώσε» σε ημερήσια βάση είχε κινηθεί στα 4,4 τρισ. δολάρια.
Το 2016 τελειώνει ως ένα έτος… θεαματικό ως προς το ρίσκο στα περιουσιακά στοιχεία» αναφέρει ο επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων για τους πελάτες με μεγάλο καθαρό πλούτο της «UBS Wealth Management».
Πρώτος στα κέρδη ήρθε ο Warren Buffett, ο οποίος πρόσθεσε 11,8 δισ. δολάρια στη διάρκεια του έτους, καθώς η επενδυτική του εταιρία «Berkshire Hathaway» είδε τις επενδύσεις στους τομείς αεροπορικών και τραπεζικών εταιριών να αυξάνονται μετά την απροσδόκητη νίκη του Trump.
Ο Buffett, ο οποίος υποσχέθηκε να δώσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του σε φιλανθρωπίες, δώρισε τον Ιούλιο μετοχές της εταιρίας του, συνολικής αξίας 2,6 δισ. δολαρίων.
Ο Αμερικανός επενδυτής ανέκτησε τη θέση του δεύτερου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο δύο ημέρες αφότου η νίκη του Trump πυροδότησε το ράλι που ενίσχυσε τον πλούτο του Buffett κατά 19% για το έτος, σε 74,1 δισ. δολάρια.
Οι Αμερικανοί κροίσοι κυριάρχησαν στα προσωπικά κέρδη εφέτος αφού κατέλαβαν τις τέσσερις από τις πέντε πρώτες θέσεις στο δείκτη με τις μεγαλύτερες αυξήσεις περιουσιώνΣε ό,τι αφορά στα προσωπικά κέρδη εφέτος, οι Αμερικανοί κυριάρχησαν αφού κατέλαβαν τις τέσσερις από τις πέντε πρώτες θέσεις στο δείκτη με τις μεγαλύτερες ανόδους, περιλαμβανομένων του Bill Gates, συνιδρυτή της Microsoft και πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο με 91,5 δισ. δολάρια, και του Harold Hamm που δραστηριοποιείται στο πετρέλαιο.
Οι πλουσιότεροι Αμερικανοί ήταν σε μεγάλο βαθμό αντίθετοι σε μια προεδρία Trump στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, με τον Mark Cuban, ιδιοκτήτη των «Dallas Mavericks», να προειδοποιεί τον Μάιο μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης ότι οι μετοχές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν μέχρι και 20% αν κερδίσει ο Trump την εκλογική μάχη.
Οι δισεκατομμυριούχοι της χώρας, περιλαμβανομένου και του Buffett, ήταν υπέρ της αντιπάλου του Donald Trump, Hillary Clinton. Κι όμως είχαν κέρδη από την νίκη του και προσέθεσαν 77 δισ. δολάρια στις περιουσίες τους από το μετεκλογικό ράλι που πυροδοτήθηκε από τις προσδοκίες πως οι κανονισμοί στα ορυκτά καύσιμα θα χαλαρώσουν και η αμερικανική βιομηχανία θα ωφεληθεί.
Ο νέος πρόεδρος και μεγιστάνας ακινήτων στην Νέα Υόρκη, δημιουργεί ένα υπουργικό συμβούλιο φορτωμένο χρήμα και εταιρικές γνωριμίες, αλλά δεν διαθέτει εμπειρία στη διακυβέρνηση. Ο συνδυασμός αυτός, όπως εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα ο δισεκατομμυριούχος Ray Dalio, θα εξαπολύσει τα «ζωώδη ένστικτα» του καπιταλισμού και θα οδηγήσει τις αγορές ακόμη υψηλότερα. Ο Dalio είναι ο 63ος πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου, με περιουσία ύψους 14,1 δισ. δολαρίων.
Ο Γάλλος Bernard Arnault ήταν ο μοναδικός μεταξύ των πέντε κροίσων με τις καλύτερες επιδόσεις που δεν είναι Αμερικανός. Ο δισεκατομμυριούχος προσέθεσε 7,1 δισ. δολάρια στην περιουσία του, η οποία άγγιξε τα 38,9 δισ.
Ο Gates παρέμεινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο για όλη τη διάρκεια του έτους. Ο Amancio Ortega, ο πιο πλούσιος στην Ευρώπη και ιδρυτής της αλυσίδας ενδυμάτων Zara, ήταν στη δεύτερη θέση για το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς, μέχρι που την θέση του πήρε ο Buffett τον Νοέμβριο. Ο Ortega, του οποίου η περιουσία μειώθηκε κατά 1,7 δισ. δολάρια το 2016, είναι πλέον ο τρίτος πλουσιότερος στον κόσμο με 71,2 δισ. δολάρια.
Ο Harold Hamm, του οποίου η περιουσία μεγάλωσε λόγω της ισχυροποίησης της τιμής του πετρελαίου και των προσδοκιών ότι η διακυβέρνηση Τραμπ θα εξαλείψει τους κανονισμούς στα ορυκτά καύσιμα, πρόσθεσε 8,4 δισ. δολάρια διπλασιάζοντας και παραπάνω την αξία του σε 15,3 δισ.
Οι δισεκατομμυριούχοι Charles και David Koch είδαν μείωση δύο δισ. δολαρίων ο καθένας, αφότου η Koch Industries ανακοίνωσε στον ιστότοπό της ότι τα ετήσια έσοδά της εκτιμώνται «μέχρι και 100 δισ. δολάρια», έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για «μέχρι και 115 δισ.» Εκπρόσωπος της εταιρίας διευκρίνισε πως τα έσοδα του ομίλου κυμαίνονταν βάσει των τιμών των εμπορευμάτων.
Οι περιουσίες όσων δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας ήρθαν δεύτερες στην κατάταξη, με 55 δισεκατομμυριούχους να προσθέτουν 50 δισ. δολάρια στην αξία τους εφέτος, παρά τις ανησυχίες ότι ο Trump ίσως εισάγει πολιτικές που θα μπορούσαν να πλήξουν τις εταιρίες τους.
«Πιστεύω ότι πρέπει πρώτα να δούμε ποιες θα είναι οι πολιτικές της κυβέρνησης» σχολίασε ο συνιδρυτής της Google, Sergey Brin, τον Δεκέμβριο. «Σίγουρα ελπίζω ότι θα είναι υπέρ της επιστήμης, υπέρ της τεχνολογίας και όλων των πραγμάτων, από τα οποία αυτός ο κόσμος έχει πραγματικά να ωφεληθεί» ανέφερε.
Ο Jeff Bezos, ο ιδρυτής της Amazon που διπλασίασε την περιουσία του το 2015, ήρθε πρώτος σε κέρδη μεταξύ των στελεχών στον τομέα της τεχνολογίας για άλλη μια φορά εφέτος, μετρώντας κέρδη 7,5 δισ. δολαρίων το 2016 χάρη στην εύρωστη ανάπτυξη πωλήσεων στη λιανική εταιρία ηλεκτρονικού εμπορίου. Ακολουθεί ο Mark Zuckerberg του Facebook, ο οποίος πρόσθεσε στην περιουσία του 5,4 δισ. δολάρια.
Μεγάλο μέρος των κερδών της βιομηχανίας τεχνολογίας πήγαν σε ιδρυτές κορυφαίων startups, όπως ο Travis Kalanick της «Uber» και ο Evan Spiegel της «Snap». Οι δισεκατομμυριούχοι των λεγόμενων «μονόκερων», που περιλαμβάνουν τον Martin Lorentzon του «Spotify», ο οποίο θεωρήθηκε δισεκατομμυριούχος για πρώτη φορά το 2016, εξασφάλισαν μια σειρά χρηματοδοτικών γύρων-μαμούθ, ενώ δοκίμασαν και τις περιουσίες τους στις δημόσιες αγορές.
Πώς διαμορφώθηκε ο πλούτος εκτός ΗΠΑ
Οι περισσότερες περιουσίες εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έλαβαν την τόνωση που είχαν οι άλλες από την εκλογή Τραμπ, ενώ παράλληλα χτυπήθηκαν και από τις διακυμάνσεις στις τιμές των εμπορευμάτων και από την άνοδο του δολαρίου. Εννέα από τους δέκα που σημείωσαν τις μεγαλύτερες πτώσεις το 2016 ήταν εκτός των ΗΠΑ, ενώ τη μεγαλύτερη υποχώρηση εμφάνισε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Κίνας, ο Wang Jianlin, ο οποίος έχασε 5,8 δισ. δολάρια. Ο Wang κλείνει το έτος ως ο 21ος πλουσιότερος του κόσμου με 30,6 δισ. δολάρια.
Η Κίνα έχει 31 δισεκατομμυριούχους στο δείκτη Bloomberg, με 262 δισ. δολάρια συνολικά, ενώ έρχεται μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες που μετρούν 179 δισεκατομμυριούχους που ελέγχουν 1,9 τρισ. δολάρια και τη Γερμανία με 39 άτομα που έχουν 281 δισ.Η δημιουργία πλούτου στην Κίνα άγγιξε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από τη γένεση του σχετικού δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg πριν από πέντε χρόνια, με τους πλουσιότερους της χώρας να χάνουν 11 δισ. δολάρια το 2016 λόγω της βουτιάς στον Shanghai Shenzhen CSI 300 και μιας πτώσης 7% στην αξία του γουάν έναντι του δολαρίου.
Ο ιδρυτής της Alibaba, Jack Ma, κλείνει το έτος με 33,3 δισ. δολάρια, αφού πρόσθεσε 3,6 δισ. δολάρια το 2016. Τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους κέρδιζε και έχανε τη θέση του πλουσιότερου ατόμου στην Ασία, πριν την εξασφαλίσει για τα καλά το Μάιο μετά το χρηματοδοτικό γύρο-ρεκόρ που κατέγραψε θυγατρική της Alibaba, ύψους 4,5 δισ.
Η Κίνα έχει 31 δισεκατομμυριούχους στον δείκτη Bloomberg, με 262 δισ. δολάρια συνολικά, ενώ έρχεται μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες που μετρούν 179 δισεκατομμυριούχους που ελέγχουν 1,9 τρισ. δολάρια και τη Γερμανία με 39 άτομα που έχουν 281 δισ.
Οι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι επίσης άρχισαν να ξεπερνούν τις αρνητικές επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων, αντιστρέφοντας τις πτώσεις του 2014 και 2015 –αξίας 63 δισ. δολαρίων- και προσθέτοντας 49 δισ. δολάρια το 2016.
Ο Νιγηριανός Aliko Dangote, ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Αφρική, έχασε 4,9 δισ. δολάρια ή το ένα τρίτο του πλούτου του, εξαιτίας του συνδυασμού των μειωμένων τιμών του πετρελαίου με την υποτίμηση του νάιρα τον Ιούνιο. Αυτή η μίξη παραγόντων τον «έσπρωξε» στο Νο.112 με 10,4 δισ. δολάρια. Τον Ιούνιο, ο Dangote ήταν ο 46ος πλουσιότερος του κόσμου.
Πτώση 20% εμφάνισε ο πλούτος του πρίγκιπα Alwaleed Bin Talal Al Saud της Σαουδικής Αραβίας, που μειώθηκε κατά 4,9 δισ. δολάρια. Ο πρίγκιπας γνωστοποίησε τον Νοέμβριο ότι όλα του τα μερίδια σε εισηγμένες, περιλαμβανομένης της «Citigroup», είναι πιθανώς προς πώληση, ανακαλώντας την μακροπρόθεσμη πολιτική του πως κάποιες από τις πιο σημαντικές του εκμεταλλεύσεις είναι «για πάντα».