Μείωση στις παγκόσμιες πωλήσεις οπλικών συστημάτων -για πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του ’90- σημειώθηκε το 2011, με διεθνείς αναλυτές να αποδίδουν το συγκεκριμένο γεγονός στην οικονομική κρίση και την αλλαγή της γεωπολιτικής στρατηγικής σημαντικών χωρών της Δύσης, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Επικαλούμενο πληροφορίες από το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη (SIPRI) ανέφερε πως οι πωλήσεις το 2011 για τους 100 μεγαλύτερους κατασκευαστές σε παγκόσμιο επίπεδο ανήλθαν σε 410 δισ. δολάρια (πτώση 5%), λαμβάνοντας υπόψη πάντα τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις. Ωστόσο, στη σχετική λίστα που καταρτίζει ανελλιπώς από το 1989 το SIPRI δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες για εξοπλισμούς της Κίνας, καθώς δεν είναι διαθέσιμα τα στοιχεία από τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών της ασιατικής χώρας.
Πωλήσεις όπλων τη διετία 2010 – 2011:
2010: 411 δισ. δολάρια
2011: 410 δισ. δολάρια
«Οι πολιτικές λιτότητας και οι προτεινόμενες πραγματικές μειώσεις σε στρατιωτικές δαπάνες καθώς και οι αναβολές προγραμμάτων προμήθειας όπλων επηρεάζουν τις συνολικές πωλήσεις όπλων στη Β. Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, καθώς και τον αισθητό περιορισμό των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.
«Οι αμυντικές δαπάνες μειώθηκαν για πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας ’90 και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», εξήγησε η Susan Jackson, ερευνήτρια στο SIPRI.
Οι επιχειρήσεις με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όπλων παγκοσμίως για το 2011:
Α) Lockheed Martin (Η.Π.Α.)
Β) Βoeing (Η.Π.Α.)
Γ) BAE Systems (Βρετανία)
Δ) General Dynamics (Η.Π.Α.)
Ε) Northrop Grumman (Η.Π.Α.)
Σύμφωνα με το SIPRI, κατά την περίοδο 2002-2011, οι πωλήσεις όπλων από τις 100 κορυφαίες επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 51%.
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας