H Κίνα απέρριψε σήμερα τη σύσταση των ΗΠΑ να τερματίσει τις εργασίες κατασκευής τεχνητών νησιών που πραγματοποιεί στη Νότια Σινική Θάλασσα, υπογραμμίζοντας την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία της επί των νησιών Σπράτλι.
Κατά τη διάρκεια συνεδρίου στη Σιγκαπούρη στο οποίο μετέχουν ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, ο ναύαρχος Σουν Τζιανγκουό, υπαρχηγός του γενικού επιτελείου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, υποβάθμισε τις εντάσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα, μια θαλάσσια οδό η οποία είναι πιθανόν πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ο Kινέζος ναύαρχος απάντησε σε δηλώσεις που έκανε χθες ο Aμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ ο οποίος έκρινε ότι η Κίνα “είναι σε ασυμφωνία με τους διεθνείς κανόνες”, όταν προβαίνει σε κατασκευές ημι-τεχνητών νησιών στο αρχιπέλαγος Σπράτλι.
“Η κατάσταση στη Νότια Σινική Θάλασσα είναι ήρεμη και σταθερή, η ελεύθερη ναυσιπλοΐα ουδέποτε παρεμποδίστηκε”, απάντησε ο ναύαρχος Σουν. “Η Κίνα πραγματοποίησε εργασίες σε ορισμένα νησιά και υφάλους της Νότιας Σινικής Θάλασσας κυρίως με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργίας αυτών των νησιών και υφάλων καθώς και τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί”.
Το αρχιπέλαγος Σπράτλι, μεταξύ του Βιετνάμ και των Φιλιππίνων, είναι μια από τις πιο αμφισβητούμενες περιοχές, λόγω της στρατηγικής στρατιωτικής της σημασίας.
Οι Κινέζοι πραγματοποιούν εκεί μεγάλα έργα επιχωμάτωσης, μετατρέποντας κοραλλιογενείς υφάλους σε λιμάνια και άλλες υποδομές.
Ο ναύαρχος Σουν επανέλαβε τη θέση του Πεκίνου ότι η κυριαρχία της Κίνας επί των περιοχών αυτών είναι “αδιαμφισβήτητη” και βασίζεται σε “ιστορικά και νομικά επιχειρήματα”. Επιπλέον, τόνισε ότι η Κίνα διαδραματίζει θετικό ρόλο υπέρ “της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή και τον κόσμο”.
Αυτά τα έργα κατασκευής επιτρέπουν στην Κίνα “να αναλάβει καλύτερα τις ευθύνες και τις διεθνείς υποχρεώσεις της στον τομέα της διάσωσης στη θάλασσα, της πρόληψης των καταστροφών και της ανθρωπιστικής βοήθειας, της θαλάσσιας επιστημονικής έρευνας, της μετεωρολογικής παρατήρησης, της προστασίας του περιβάλλοντος, της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, της αλιείας και των υπηρεσιών”, ανέφερε λεπτομερώς ο κινέζος ναύαρχος.
Κατά τη διάρκεια του ίδιου ετήσιου συνεδρίου Shangri-La, οι ΗΠΑ επανέλαβαν χθες ότι θα συνεχίσουν να στέλνουν πολεμικά πλοία και αεροπλάνα στην αμφισβητούμενη αυτή περιοχή, την οποία διεκδικεί κυρίως ο σύμμαχός τους, οι Φιλιππίνες. Ο Κάρτερ παραδέχτηκε ότι και άλλες χώρες έχουν αναπτύξει προφυλακές στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Βιετνάμ με 48 προφυλακές, των Φιλιππίνων με οκτώ, της Μαλαισίας με πέντε και της Ταϊβάν με μια. “Ωστόσο, μια χώρα έχει προχωρήσει πολύ πιο μακριά και πολύ πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη. Και αυτή είναι η Κίνα”, δήλωσε.