Ένας κατασκευαστής που βρίσκεται πίσω από τα σχέδια κατεδάφισης ενός μέρους αυτού που έχει μείνει από το Τείχος του Βερολίνου προκειμένου να ανοίξει η πρόσβαση προς πολυτελή διαμερίσματα, δήλωσε το Σάββατο πως θα συνεχίσει την κατεδάφιση παρά τις διαμαρτυρίες.
«Τη Δευτέρα η δουλειά συνεχίζεται» δήλωσε ο Μάικ Ούβε Χίνκελ στην εφημερίδα του Βερολίνου BZ. «Έχουμε την άδεια και πιστεύουμε πως η οικοδόμηση είναι καλή για το Βερολίνο».
Την Παρασκευή διαδηλωτές στην East Side Gallery –μια έκταση 1,3 χιλιομέτρων του Τείχους του Βερολίνου όπου εκτίθενται κάπου 120 πίνακες διεθνών καλλιτεχνών– εμπόδισαν ένα γερανό να απομακρύνει ένα τμήμα 22 μέτρων από αυτό που αποκαλείται η μεγαλύτερη στον κόσμο υπαίθρια γκαλερί.
Ανάμεσα στους άλλους αξιωματούχους που εξέφρασαν έκπληξη για τη μερική κατεδάφιση είναι και ο υπουργός Πολιτισμού της πόλης Άντες Σμιτς.
Αλλά ο Χίνκελ είπε πως τα σχέδια για το πρότζεκτ Living Levels condominium δεν θα έπρεπε να προκαλέσουν σοκ αφού είχαν εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Βερολίνου και τη Γερουσία της πόλης-κρατίδιο.
«Το τρέχον έργο δεν μπορεί, ως εκ τούτου, να προκαλεί έκπληξη στους ανθρώπους που βρίσκονται στην εξουσία στη Γερουσία ή στην περιφερειακή διοίκηση» είπε.
Ο Χίνκελ, του επενδυτικού ομίλου Living Bauhaus, είπε πως, εκτός από το ότι θα ανοίξει ένα δρόμο πρόσβασης προς τα διαμερίσματα, η κατεδάφιση θα επιτρέψει την ανακατασκευή μια γέφυρας πεζών που καταστράφηκε κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι διαδηλωτές σχεδιάζουν να συγκεντρωθούν σήμερα Κυριακή στις 14.00 τοπική ώρα (15.00 ώρα Ελλάδας) κατά μήκος του Τείχους, ωστόσο παρατηρητές εκτιμούν πως φαίνεται απίθανο να αποκλειστεί μόνιμα το πρότζεκτ.
Ευρισκόμενη στο πρώην Ανατολικό Βερολίνο κατά μήκος του ποταμού Σπρέε, η Ιστ Σάιντ Γκάλερι είναι ένα από τα κυριότερα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης, καθώς την επισκέπτονται πάνω από ένα εκατομμύρια άνθρωποι το χρόνο.
Περίπου 2,5 δισ. ευρώ έχουν δαπανηθεί από τις αρχές του Βερολίνου προκειμένου να αποκατασταθεί η δεύτερη δημοφιλέστερη ατραξιόν της πόλης μετά την Πύλη του Βρανδεμβούργου.
Υπολείμματα του Τείχους του Βερολίνου, το οποίο μετακινήθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος του έπειτα από την πτώση του κομμουνισμού το 1989, είναι τώρα δυσεύρετα στη γερμανική πρωτεύουσα.
Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Ανεστάλη η κατεδάφιση της East Side Gallery, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2013, 14:44
Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση