Οι ιταλικές αρχές συνέλαβαν τον καπετάνιο και ένα μέλος του πληρώματος τους σκάφους που ανατράπηκε στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης την Κυριακή προκαλώντας εκατόμβη προσφύγων.

Οι δύο που συνελήφθησαν θεωρούνται ύποπτοι συμμετοχής σε κύκλωμα εκμετάλλευσης μεταναστών και βρίσκονταν ανάμεσα στους 27 επιζήσαντες του ναυαγίου οι οποίοι έφτασαν στην Σικελία αργά χτες με σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανακοίνωσε Ιταλός αξιωματούχος, οι συλληφθέντες είναι ο τυνήσιος καπετάνιος του σκάφους που μετέφερε τους μετανάστες και ο Σύρος υποπλοίαρχός του. Διευκρίνισε ότι οι συλλήψεις εντάσσονται στην ανάκριση που διεξάγεται για να διαπιστωθούν τα αίτια του πολύνεκρου ναυαγίου.

Οι συλλήψεις εντάσσονται σε σειρά μέτρων που άρχισε να εφαρμόζει η ΕΕ σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κρίση με τις χιλιάδες των μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο.

Ακόμη δεν έχει διαπιστωθεί ο ακριβής αριθμός των θυμάτων του ναυαγίου. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι χάθηκαν 700 ζωές. Αφού συνομίλησαν με τους επιζήσαντες αξιωματούχοι του γραφείου μετανάστευσης του ΟΗΕ ανακοίνωσαν ότι οι αγνοούμενοι –που θεωρούνται πλέον νεκροί είναι 800, ενώ άλλες πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό σε 900.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη πόσοι μετανάστες πέραν του αριθμού των 800 επέβαιναν στο σκάφος που ανατράπηκε. Ούτε πόσοι από αυτούς ήταν παιδιά 10 και 12 χρόνων» είπε η Carlotta Sami, Ανωτάτη Επίτροπος για τους Μετανάστες, στο γραφείο του ΟΗΕ στην Ιταλία. Όπως πρόσθεσε, ανάμεσά τους ήταν Σύροι περί τους 150 από την Ερυθραία και Σομαλοί. Είχαν εγκαταλείψει το λιμάνι της Τρίπολης το βράδυ του Σαββάτου.

Πηγή: BBC.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης