Ο Σοσιαλιστής υποψήφιος Φρανσουά Ολάντ προηγείται με 27,5% έναντι του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί με 26,6%, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα στο 34,05% καταμετρημένων ψηφοδελτίων. Η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν κατοχυρώνει την τρίτη θέση με 19,9%, ενώ ο αριστερός Ζαν- Λικ Μελανσόν συγκεντρώνει 10,4%. Τέλος, ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού έπεσε στο 9,21%.

To διάγγελμα Ολάντ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Φρανσουά Ολάντ απευθύνθηκε στον γαλλικό λαό από την Τιλ στην εκλογική του περιφέρεια στην Κορέζ, νοτιοανατολικά.

«Προφανώς και είμαι βέβαιος (σ.σ. για τη νίκη)», είπε κατά την άφιξή του στο εκλογικό του στρατηγείο μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Μιλώντας στο πλήθος των συγκεντρωμένων οπαδών του, είπε εν μέσω επευφημιών: «Αγαπημένοι μου πολίτες. Οι Γάλλοι κινητοποιήθηκαν μαζικά σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση για την προεδρία, με μία συμμετοχή ασυνήθιστη: 80%. Από αυτές τις εκλογές αναδύονται πολλά σημαντικά γεγονότα. Το πρώτο είναι ότι προηγούμαι στον πρώτο γύρο. Θέλω να ευχαριστήσω τους ψηφοφόρους που με έβαλαν σε αυτή τη θέση και με τίμησαν […]».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Oι δηλώσεις Λε Πεν

«Η άκρα δεξιά αποτελεί τη μοναδική αντιπολίτευση τώρα, απέναντι στη γαλλική Αριστερά», τόνισε στις πρώτες δηλώσεις της στο Γαλλικό πρακτορείο η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λε Πεν. Η Λεπέν έχει ήδη αποσαφηνίσει, ότι θα υποδείξει στους ψηφοφόρους της «να μη ψηφίσουν “ούτε Ολάντ, ούτε Σαρκοζί”» στο δεύτερο γύρο των εκλογών.

Δείτε ζωντανά τις εξελίξεις:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι δείχνουν τα Exit Polls

Προβάδισμα στον Σοσιαλιστή υποψήφιο Φρανσουά Ολάντ δίνουν τα πρώτα exit polls στη Γαλλία, τέσσερα λεπτά αφότου έκλεισαν οι κάλπες, ενώ εντυπωσιακό είναι το ποσοστό της ακροδεξιάς υποψήφιας Μαρίν Λε Πεν.

Σύμφωνα με τη γαλλική «Le Monde», ο Ολάντ λαμβάνει το 28,4%, ο δεξιός Γάλλος πρόεδρος έρχεται δεύτερος με 25,5%, ενώ εντυπωσιακά υψηλό είναι το ποσοστό της Μαρίν Λε Πεν, που αγγίζει το 20%. Τέταρτος έρχεται ο υποψήφιος της αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν με 11,7% και πέμπτος ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού με 8,5%. Η υποψήφια των Πρασίνων Εύα Ζολί περιορίζεται στο 2%, ο εθνικιστής δεξιός Νικολά Ντιπόν-Ενιάν στο 1,8%, ο υποψήφιος της άκρας αριστεράς Φιλίπ Πουτού στο 1,2%, η επίσης αριστερή υποψήφια Ναταλί Αρτό στο 0,7% και ο υπεραμυνόμενος της παγκόσμιας ολιγαρχίας Ζακ Σεμινάντ στο 0,2%.


(Το πρώτο exit poll της «Le Monde»)

Στα ίδια ποσοστά κινείται και το exit poll που δημοσίευσε η «Libération». Ο Ολάντ προηγείται με ποσοστό που κυμαίνεται από 28% με 30%, ο Σαρκοζί ακολουθεί με ποσοστό από 24% με 27,5%, η Μαρίν Λε Πεν έρχεται τρίτη με ποσοστό της τάξης από 18% έως 20%. Ο Ζαν- Λικ Μελανσόν κατατάσσεται τέταρτος με ποσοστό από 10% έως 13%, ο Φρανσουά Μπαϊρού ακολουθεί με ποσοστό από 8% έως 10% και η Εύα Ζολί λαμβάνει περί το 2%.

Σημειώνεται πως η συμμετοχή ξεπέρασε το 80%, καθώς απείχε του εκλογικού του δικαιώματος μόνο το το 19,7%, παρά τις εκτιμήσεις των αναλυτών τις προηγούμενες ημέρες που έκαναν λόγο για μεγαλύτερη αποχή.

Τα πρώτα exit polls από το Βέλγιο

Προβάδισμα στον Σοσιαλιστή υποψήφιο Φρανσουά Ολάντ έδινε και η βελγική εφημερίδα «Le Soir» στο exit poll που δημοσίευσε στις 20.00 (ώρα Ελλάδος), όταν ακόμα ήταν εν εξελίξει η εκλογική διαδικασία στη Γαλλία, με όλους τους υποψηφίους για την προεδρία να έχουν ψηφίσει πριν από το μεσημέρι.

Εν τω μεταξύ, μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε το μεσημέρι της Κυριακής στη γαλλική «Le Monde» καταδεικνύει την αλλαγή προτιμήσεων του εκλογικού σώματος στο τελευταίο διάστημα των έξι μηνών. Ενδεικτικό είναι πως μεταξύ των 6.000 ερωτηθέντων, ένας στους δύο Γάλλους ψηφοφόρους παραδέχθηκε πως τους τελευταίους έξι μήνες άλλαξε την εκλογική του προτίμηση.

Τα πρώτα exit polls για τις γαλλικές εκλογές ήρθαν από το Βέλγιο, καθώς μέχρι να κλείσουν επίσημα οι κάλπες στη Γαλλία (21.00- ώρα Ελλάδος), κανένα γαλλικό μέσο ενημέρωσης δεν επιτρέπεται να δώσει στη δημοσιότητα exit polls.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη βελγική «Le Soir», που έχει δώσει δύο exit polls στη δημοσιότητα, ο Φρανσουά Ολάντ έρχεται πρώτος με ποσοστό που κυμαίνεται από 28% έως 30% και δεύτερος ο Νικολά Σαρκοζί με ποσοστό από 24% έως 27,5%. Η Μαρίν Λε Λεπέν κατατάσσεται τρίτη με ποσοστό που κυμαίνεται από 17% μέχρι 20,7%, ενώ ο Ζαν- Λικ Μελανσόν με ποσοστό από 10,5% μέχρι 13% έρχεται τέταρτος, μπροστά από τον Φρανσουά Μπαϊρού με ποσοστό από 8,7% μέχρι 10%.

Υπενθυμίζεται πως το πρώτο exit poll ήθελε και πάλι πρώτο τον Φρανσουά Ολάντ με 27% των ψήφων, τον Νικολά Σαρκοζί δεύτερο με μόλις 2,5 μονάδες διαφορά, λαμβάνοντας το 25,5%. Ακολουθούσε η Μαρίν Λε Πεν με 16%, ο Ζαν- Λικ Μελανσόν με 13% και ο Φρανσουά Μπαϊρού με 10,5%.

Πότε και πού ψήφισαν οι υποψήφιοι πρόεδροι

Πρώτος από όλους τους υποψηφίους για την προεδρία ψήφισε στο εκλογικό κέντρο της Πο, γύρω στις 08.40 το πρωί (τοπική ώρα) ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού:

Ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ ψήφισε στις 10.00 (τοπική ώρα), όπως άλλωστε είχε ανακοινώσει από το Σάββατο:

Την ώρα που ο Φρανσουά Ολάντ ψήφιζε, ο αριστερός υποψήφιος Ζαν- Λικ Μελανσόν περνούσε το κατώφλι του εκλογικού του κέντρου στο Παρίσι, προκειμένου να ρίξει την ψήφο του:

Μάλιστα, περίμενε στην ουρά, όπως και οι υπόλοιποι:

Ο Ζαν- Λικ Μελανσόν ψήφισε γύρω στις 10.30 (τοπική ώρα):


 
Λίγο πριν προσέλθει στην κάλπη για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, ο Ζαν- Λικ Μελανσόν πήρε πρωινό με φίλους, για να περάσει κάποιες «χαλαρές στιγμές με φίλους», όπως δήλωσε στο France 2:

Ο υποψήφιος του κόμματος της άκρας αριστεράς NPA, Φιλίπ Πουτού, έριξε την ψήφο του γύρω στις 10.00 στην πόλη Μπορντώ:



Στους δημοσιογράφους είπε πως η εκλογική διαδικασία «δεν είναι κάτι εξαιρετικό»:

Με τα πόδια πήγε στο εκλογικό κέντρο της Ενάν- Μπομόν η Μαρίν Λε Πεν:

Η Μαρίν Λε Πεν ψήφισε γύρω στις 11.20:

«Να μια ωραία πράξη να κάνει κανείς» δήλωσε, αφού ψήφισε, η υποψήφια της ακροδεξιάς:

Ο εθνικιστής δεξιός Νικολά Ντιπόν-Ενιάν ψήφισε στη Γιέρ, την πόλη όπου παντρεύτηκε:

Ο Ντιπόν-Ενιάν δεν έκανε δηλώσεις.

Η ακροαριστερή υποψήφια Ναταλί Αρτό ψήφισε στην περιοχή Βαούλξ- εν- Βελάν, προάστιο της Λυόν:

Ο υπεραμυνόμενος της παγκόσμιας ολιγαρχίας Ζακ Σεμινάντ ψήφισε στο 20ο εκλογικό διαμέρισμα του Παρισιού στις 11.30:

Ο Νικολά Σαρκοζί προσήλθε και ψήφισε τελευταίος, στο εκλογικό κέντρο του 16ου εκλογικού διαμερίσματος το μεσημέρι, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Κάρλα Μπρούνι:

Παρακολουθήστε το βίντεο με τους κ.κ.Πουτού, Σεμινάντ, Αρτό και Ντιπόν- Ενιάν στην κάλπη:

Στην κάλπη Στρος- Καν, Μπ. Σιράκ και Φιγιόν

Ως απλός ψηφοφόρος προσήλθε για να ψηφίσει ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, λίγο μετά τις 11.30 (τοπική ώρα) το πρωί της Κυριακής. Τον Στρος Καν υποδέχθηκε ο δήμαρχος της Σαρσέλ, Φρανσουά Πιπονί.

Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ έσφιξε τα χέρια των παρευρισκόμενων εκλογέων και μάλλον αναπόλησε με θλίψη την εποχή που υπήρξε το φαβορί, το δυνατό «χαρτί» των σοσιαλιστών για την προεδρία, προτού ακόμη προλάβει να ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά του.

Λίγο μετά τις 12.30 (τοπική ώρα) ψήφισε η Μπερναντέτ Σιράκ, σύζυγος του πρώην προέδρου της Γαλλίας, η οποία έχει δηλώσει πως δεν συμφωνεί με την υποστηρικτική υπέρ του Ολάντ δήλωση του συζύγου της, χαρακτηρίζοντάς την «αδέξια».

Με τα πόδια ξεκίνησε από το Ξενοδοχείο Ματινιόν ο πρωθυπουργός Φρασνουά Φιγιόν, ο οποίος ψήφισε γύρω στις 13.30 στο εκλογικό κέντρο του έβδομου διαμερίσματος του Παρισιού. Ο κ. Φιγιόν δήλωσε «βέβαιος» για το αποτέλεσμα, ενώ τόνισε πως «ο δεύτερος γύρος θα είναι πολύ διαφορετικός». «Για τα υπόλοιπα, οι Γάλλοι είναι αυτοί που θα αποφασίσουν» δήλωσε.

Ξεπέρασε το 80% η συμμετοχή των ψηφοφόρων

Η συμμετοχή στις εκλογές ξεπέρασε το 80%, ενώ σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας στις 18.00 (τοπική ώρα), μέχρι και τις 17.00 το ποσοστό συμμετοχής άγγιξε το 70, 59%.

Το ποσοστό αυτό είναι κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες κατώτερο εκείνου της αντίστοιχης ώρας το 2007 (73, 87%).

Σημειώνεται πως το ποσοστό συμμετοχής μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής έφθανε το 28,29%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εσωτερικών. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο σε σχέση με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2007, είναι όμως το δεύτερο υψηλότερο από το 1981.

Η Συμμετοχή στις εκλογές μέχρι τις 17.00Είναι σημαντικά υψηλότερο από εκείνο του 2002 (21,41%), οπότε το ποσοστό αποχής ρεκόρ θεωρήθηκε «κλειδί» για το τότε αποτέλεσμα-έκπληξη του ακροδεξιού υποψήφιου Ζαν-Μαρί Λεπέν εις βάρος του σοσιαλιστή Λιονέλ Ζοσπέν.

Σημειώνεται πως ήδη, εδώ και μία εβδομάδα, αναλυτές προειδοποιούσαν για μεγάλο ποσοστό αποχής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, αυτό αναμενόταν να ξεπεράσει το 25%, απόδειξη της δυσπιστίας ενός ποσοστού των Γάλλων απέναντι στους πολιτικούς, τους οποίους δεν θεωρούν ικανούς να διαχειριστούν την οικονομική κρίση. Τελικά, διαψεύστηκαν.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 21.00 (ώρα Ελλάδος)

Υπενθυμίζεται πως οι κάλπες στη Γαλλία άνοιξαν στις 08.00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδας) και στις μεγάλες πόλεις έκλεισαν στις 20.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδας), οπότε και ανακοινώθηκαν οι εκτιμήσεις αποτελέσματος των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.

Περίπου 44,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν σήμερα να επιλέξουν τους δύο υποψηφίους, σε σύνολο 10, που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο. Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 6 Μαΐου, θα επιλέξουν τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας.

Oι δημοσκοπήσεις

Εδώ και πολλούς μήνες οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ ως νικητή του δεύτερου γύρου με 55% των ψήφων κατά μέσο όρο. Αν επιβεβαιωθούν, θα είναι ο πρώτος σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας μετά τον Φρανσουά Μιτεράν (1981-1995). Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή εμφάνιζαν τον Ολάντ να έχει ελαφρύ προβάδισμα έναντι του προέδρου Νικολά Σαρκοζί και στον πρώτο γύρο, με 28% έναντι 26% του απερχόμενου προέδρου.

Η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν φαίνεται να κερδίζει στον πρώτο γύρο ποσοστό 14% με 17% και θα αναμετρηθεί για την τρίτη θέση με τον υποψήφιο της αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες έχει δει τα δημοσκοπικά του ποσοστά να αυξάνονται θεαματικά.

Ακολουθούν ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού με ποσοστό 11%, ενώ η υποψήφια των Οικολόγων Εύα Ζολί, ο εθνικιστής δεξιός Νικολά Ντιπόν-Ενιάν και οι δύο υποψήφιοι της άκρας αριστεράς Φιλίπ Πουτού και Ναταλί Αρτό, αλλά και ο υπεραμυνόμενος της παγκόσμιας ολιγαρχίας Ζακ Σεμινάντ φαίνεται να κερδίζουν ποσοστό μικρότερο του 3%.

Η προεκλογική περίοδος με μια ματιά

Ενδιαφέρον για το πώς εκτυλίχθηκε η προεκλογική μάχη μεταξύ των υποψηφίων έχουν τα μονταρισμένα βίντεο που δημιούργησε η δημοσιογραφική ομάδα της Libération:

Διαβάστε επίσης Ξεκίνησαν οι εκλογές στη Γαλλία, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 22 Απριλίου 2012, 09:00

Στο 28,29% η συμμετοχή στις εκλογές
, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 22 Απριλίου 2012, 14:11

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης