Η Γαλλία εξακολουθεί να θεωρεί τον Αμαντού Τουμάνι Τουρέ ως τον πρόεδρο του Μάλι, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Συνεργασίας, Ανρί ντε Ρενκούρ, λέγοντας πως το Παρίσι δεν έχει καταφέρει να έρθει σε επαφή μαζί του, αφότου εκδηλώθηκε το πραξικόπημα το βράδυ της Τετάρτης.
Ο Αμαντού Τουμάνι Τουρέ παραμένει «πρόεδρος του Μάλι», διότι «τίποτε δεν έχει σταθεροποιηθεί». «Προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με τον πρόεδρο του Μάλι, δεν τα έχουμε καταφέρει», δήλωσε στη διάρκεια μιας εκπομπής για τα διεθνή (RFI, TV5Monde, Le Monde), διευκρινίζοντας πως «ούτε οι άλλες χώρες, περιλαμβανομένων και αφρικανικών, δεν έχουν καταφέρει να έρθουν σε επαφή» μαζί του.
Η τύχη του προέδρου Τουρέ παραμένει προς το παρόν άγνωστη.
Δεν γνωρίζει κανείς αν, προστατευμένος από πιστούς στρατιωτικούς ετοιμάζει μιαν αντεπίθεση, όπως δήλωνε την Πέμπτη το περιβάλλον του ή αν είναι κρατούμενος των στασιαστών.
Ο Ανρί ντε Ρενκούρ διέψευσε επίσης την αντίληψη ότι το Παρίσι εγκατέλειψε εδώ και λίγο καιρό τον πρόεδρο του Μάλι, λόγω της έλλειψης προσπαθειών εκ μέρους του Μάλι για να πολεμήσει την Αλ Κάιντα του ισλαμικού Μάγρεμπ (Aqmi) που κρατά έξι Γάλλους ομήρους. «Η Γαλλία δεν εγκατέλειψε ποτέ τον πρόεδρο Τουρέ», είπε ο υπουργός, λέγοντας ότι διατύπωσε τη θέση αυτή στον αρχηγό του κράτους του Μάλι νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, μόλις μερικές ώρες πριν από το πραξικόπημα που οδήγησε στην ανατροπή του.
«Του το επιβεβαίωσα» στη διάρκεια της συνομιλίας εκείνης, διευκρίνισε.
«Η Γαλλία δεν άλλαξε ποτέ θέση και δεν είχε διπλή γλώσσα», επέμεινε ο υπουργός, παραδεχόμενος ωστόσο πως «η ανασφάλεια κερδίζει έδαφος στο Σαχέλ» και πως αν ο Νίγηρας και η Μαυριτανία καταβάλλουν πολύ μεγάλες προσπάθειες στη μάχη εναντίον της Aqmi, «όσον αφορά το Μάλι, αισθανόμαστε μια κάποια ευθραυστότητα και αδυναμία».