Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για να βρεθούν ζωντανοί οι πέντε επιβαίνοντες του υποβρυχίου Titan που εξαφανίστηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό, κατευθυνόμενο προς το ναυάγιο του Τιτανικού.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες το πλήρωμα αποτελείται από τον Βρετανό δισεκατομμυριούχο Χάμις Χάρντινγκ, τον Πακιστανό επιχειρηματία Σαχζάντα Νταβούντ και τον γιο του, Σουλεμάν, τον Γάλλο εξερευνητή Πολ Ανρί Ναρζολέ και τον Στόκτον Ρας, διευθύνων σύμβουλο της OceanGate.
Οι επιβαίνοντες στο υποβρύχιο Titan
Η OceanGate Expeditions ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι μεταξύ των επιβαινόντων είναι ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ. Ο 58χρονος επιχειρηματίας και λάτρης του διαστημικού τουρισμού είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πώλησης ιδιωτικών τζετ Action Aviation με έδρα το Ντουμπάι. «Το υποβρύχιο ξεκίνησε με επιτυχία και ο Χάμις βρίσκεται αυτή τη στιγμή κάτω από τη θάλασσα», ανέφερε στο Twitter η εταιρεία την Κυριακή, διευκρινίζοντας ότι η αποστολή ξεκίνησε «στις 4 τα ξημερώματα».
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ίδιος ο Χάρντινγκ είχε γράψει το Σάββατο, ανακοινώνοντας τη συμμετοχή του στο ταξίδι αυτό, ότι «το πλήρωμα του υποβρυχίου αποτελείται από μερικούς θρυλικούς εξερευνητές, κάποιοι από τους οποίους έχουν κάνει περισσότερες από 30 καταδύσεις στον Τιτανικό από τη δεκαετία του 1980».
Ο Πακιστανός επιχειρηματίας Σαχζάντα Νταβούντ και ο γιος του, Σουλεμάν, επέβαιναν επίσης στο υποβρύχιο, ανέφερε η οικογένειά τους σε δήλωση.
Πατέρας και γιος, ο Σαχζάντα και ο Σουλεμάν Νταγούντ, 48 και 19 ετών, από το Πακιστάν ανήκουν σε μια από πιο πλούσιες οικογένειες της χώρας.
Με σπουδές σε Βρετανία και ΗΠΑ, ο Σαχζάντα Νταγούντ ζει στο Λονδίνο με τη σύζυγό του και την κόρη τους. Είναι αντιπρόεδρος της Engro Corporation, μιας μεγάλης εταιρείας λιπασμάτων και πετροχημικών.
Ο Γάλλος εξερευνητής Πολ Ανρί Ναρζολέ
Ο Γάλλος εξερευνητής Πολ Ανρί Ναρζολέ Θεωρείται ότι έχει περάσει πολύ περισσότερο χρόνο στο ιστορικό ναυάγιο από κάθε άλλο εξερευνητή, με αρχή από το 1987, δύο μόλις χρόνια από την ανακάλυψη του ναυαγίου.
Έχει τη θέση του διευθυντή υποβρύχιας έρευνας στην εταιρεία που έχει τα δικαιώματα στο ναυάγιο και έχει ανακτήσει χιλιάδες αντικείμενα από αυτό, με το μεγαλύτερο να είναι ένα κομμάτι 20 τόνων από το κύτος. Αυτό θα έκανε και σε μια αποστολή το 2024, έλεγε λίγο πριν μπει στο υποβρύχιο.
Ο 61χρονος Στόκτον Ρας είναι, όπως αναφέρει το BBC, έμπειρος μηχανικός που έχει σχεδιάσει ένα πειραματικό αεροσκάφος και άλλα καταδυόμενα οχήματα.
Η OceanGate ιδρύθηκε το 2009, αλλά μετά το 2021 άρχισε να προσφέρει τα ταξίδια στο θρυλικό ναυάγιο με κόστος 250.000 δολάρια το άτομο (περίπου 227.000 ευρώ). Οκτώ ώρες κατάδυσης και άλλες τόσες ανάδυσης σε ένα μικροσκοπικό και, όπως αποδεικνύεται πλέον, επικίνδυνο υποβρύχιο όχημα.
Ο Ρας δήλωνε πέρυσι ότι το κόστος είναι μεν μεγάλο, αλλά στην πράξη είναι ελάχιστο σε σχέση με το κόστος του ταξιδιού για το Διάστημα, όπως και ότι είναι «πολύ ακριβό για εμάς να πάμε εκεί», εννοώντας τα βάθη του ωκεανού.
Ήταν, πάντως, κάθε φορά, ένας από τους πέντε επιβαίνοντες στο «Titan».