Η στρατιωτική ενίσχυση της Κίνας ευνοεί οικονομικά τη Δύση καθώς συμπαρασύρει τα γειτονικά της κράτη σε εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεών τους, κίνηση που μεταφράζεται σε κέρδη για τις δυτικές χώρες, επισημαίνεται σε έρευνα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου, Reuters που δημοσιεύτηκε χθες. Το Πεκίνο έχει πραγματοποιήσει θεαματικές κινήσεις στα εξοπλιστικά του προγράμματα με χαρακτηριστικότερη όλων την αγορά παροπλισμένων αεροπλανοφόρων από Βρετανία και Ρωσία με σκοπό την πλήρη ανακαίνισή τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στην έρευνα, η Κίνα παρουσιάζει άνοδο 12,7% στις κρατικές της δαπάνες που προορίζονται για την άμυνα της χώρας, με το συνολικό ποσό να φθάνει τα 91,5 δισ. δολάρια για το 2011. Ήδη το 2010 είχε σημειωθεί εκ νέου αύξηση 7,5%. Η ενίσχυση της Κίνας αλλάζει τις γεωστρατηγικές ισορροπίες στον Νότιο Ειρηνικό, αναγκάζοντας «αντίπαλες» χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες να προχωρήσουν σε αγορές οπλικών συστημάτων, πλοίων και αεροπλάνων από την Ευρώπη και τις Η.Π.Α..
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ταϊβάν η οποία προχώρησε στην αναβάθμιση 140 μαχητικών F-16 A/B, με τις Η.Π.Α. να αναλαμβάνουν τις επισκευές. Παράλληλα, το Βιετνάμ υπέγραψε οικονομική και στρατιωτική συμφωνία με την Ινδία σε μια προσπάθεια να βρει έναν δυνατό σύμμαχο στις διεκδικήσεις του στη θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Διαβάστε επίσης:
«Ασκήσεις ηρεμίας» μεταξύ Κίνας-Βιετνάμ, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011, 01:16
Βρετανία πουλάει…Κίνα αγοράζει, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 24 Ιουλίου 2011, 00:36
«Ανοίγουν» δουλειές στην Ταϊβάν οι Η.Π.Α., Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2011, 03:56
Στενή συνεργασία Ινδίας και Βιετνάμ στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2011, 07:29
Επιμέλειεα: Μάριος Βελέντζας