Για ακόμη μια φορά εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι διαδήλωσαν την Πέμπτη σε περισσότερες από 200 πόλεις και κωμοπόλεις διαμαρτυρόμενοι για το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, το οποίο μεταξύ άλλων ορίζει ότι η ηλικία συνταξιοδότησης αυξάνεται στα 64 χρόνια από τα 62 που ήταν μέχρι σήμερα.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα ήθελα να πω ευχαριστώ στον Εμανουέλ Μακρόν. Είναι τόσο αλαζόνας που κάθε φορά που μιλάει έχεις μόνο μια επιθυμία: να πάρεις μια σημαία και να βγεις να διαδηλώσεις» είπε ο Φαμπιάν Βιλεντιέ, συνδικαλιστικό στέλεχος της SUD-Rail. «Το να προσβάλεις εκατομμύρια μισθωτούς, να τους χαρακτηρίζεις ταραξίες και να τους συγκρίνεις με εκείνους που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, είναι χειρότερο από προσβολή», σχολίασε από την πλευρά του ο Μπερανζέρ Κερνόν, του συνδικάτου των σιδηροδρομικών CGT-Cheminots.

 

Η κυβέρνηση Μακρόν σώθηκε στο… παρά 9. Εννέα ψήφοι ήταν αρκετές για να δώσουν την οριακή επιβίωση στην κυβέρνηση Μακρόν, καθώς τόσες έλειπαν για να περάσει η διακομματική πρόταση μομφής που κατέθεσε η ομάδα LIOT για το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαδηλωτές συγκεντρώνονται στην Πλατεία της Βαστίλλης κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο Παρίσι. Η αφίσα αριστερά, απεικονίζει τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και γράφει «η σύνταξή μου πριν από τη δική σας»

Οι πολέμιοι, όμως, της μεταρρύθμισης κλήθηκαν από τα συνδικάτα να κατέβουν στους δρόμους και να απήργησαν, για ένατη φορά από την 19η Ιανουαρίου και για πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο από την υιοθέτηση του νομοσχεδίου.

Περισσότερες από 300 διαδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί σήμερα στο Παρίσι, αλλά και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας.

Πολλοί διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα και κρατούσαν πλακάτ κατά του προέδρου Μακρόν και της πρωθυπουργού Μπορν.

Καπνός από φωτοβολίδες κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στη Μασσαλία

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικάτων, οι διαδηλώσεις ήταν ογκώδεις και μεγαλύτερες από αυτές της προηγούμενης εβδομάδας. Το συνδικάτο CGT ανακοίνωσε ότι πάνω από 800.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στους δρόμους του Παρισιού.

Διαδηλωτές στην Πλατεία Βαστίλλης κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο Παρίσι

Στη Λυών, τα συνδικάτα ανακοίνωσαν την συμμετοχή 55.000 διαδηλωτών στις συγκεντρώσεις. Ενδεικτικό του πλήθους που συμμετείχε είναι το γεγονός ότι η πομπή άρχισε να γεμίζει την Place Bellecour, και το τέλος της πορείας μόλις που άφησε το σημείο εκκίνησής της. Ρεκόρ συμμετοχής από την αρχή του κινήματος διαμαρτυρίας κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.

Τόσο στο Παρίσι όσο και σε άλλες πόλεις, όπως η Ναντ και η Ρεν, σημειώθηκαν επεισόδια. Ορισμένοι διαδηλωτές έριξαν πυροτεχνήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.

Το πρωί της Πέμπτης, διαδηλωτές απέκλεισαν τον τερματικό σταθμό 1 στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ βόρεια του Παρισιού.

Στην πόλη Ρεν, στα βορειοδυτικά της χώρας η αστυνομία εκτόξευσε κανόνια νερού και δακρυγόνα καθώς ορισμένοι κουκουλοφόροι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα.

Στην πόλη Λοριάν, οι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα και ένα τοπικό νομαρχιακό γραφείο.

Στις φλόγες το δημαρχείο του Μπορντό

 

Τις πρώτες βραδινές ώρες εξακολουθούσαν να υπάρχουν εντάσεις τόσο στην πρωτεύουσα, όσο και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, με πολλούς διαδηλωτές να παραμένουν στους δρόμους και χιλιάδες αστυνομικούς είτε να παρεμβαίνουν είτε να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Ρεκόρ συμμετοχής

Τα συνδικάτα μιλούν επίσης για ρεκόρ συμμετοχής στις κινητοποιήσεις στη Μασσαλία: 280.000 άνθρωποι. Η αστυνομία ωστόσο κάνει λόγο μόνο για 16.000, μια διαφορά στις εκτιμήσεις που είναι τυπική σε αυτήν την πόλη της νότιας Γαλλίας.

Στο Μπορντό οι διαδηλωτές ανήλθαν στις 110.000 (επίσης ρεκόρ), στη Ρεν ήταν 35.000 και στη Ναντ 80.000 (22.000 και 25.000 αντίστοιχα, σύμφωνα με την αστυνομία). Στη Ναντ σημειώθηκαν κάποιες αψιμαχίες μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

Αυτή η ένατη ημέρα πανεθνικής κινητοποίησης σημειώνεται την επομένη της τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε ο πρόεδρος Μακρόν και δύο ημέρες αφότου η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να περάσει τις προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης από το κοινοβούλιο. Μολονότι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλής στους Γάλλους, ο πρόεδρος εμφανίστηκε ανένδοτος, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί «πριν από τα τέλη του έτους». Επικαλέστηκε το «γενικό συμφέρον», την οικονομική δυσπραγία των συνταξιοδοτικών ταμείων και τη γήρανση του πληθυσμού, τη στιγμή που η αντιπολίτευση θεωρεί «άδικη» τη μεταρρύθμιση.

Πολλοί από τους διαδηλωτές σχολίαζαν ότι αυτό που τους έβγαλε στον δρόμο ήταν η στάση του προέδρου. «Πήρα οριστικά την απόφαση να διαδηλώσω χθες, αφού είδα τη συνέντευξη του Μακρόν», είπε μια εξηντάχρονη καθηγήτρια ορθοφωνίας, η Λοράνς Μπριάν. «Ήταν σαν να μην υπήρχαμε, σαν να μην μας άκουγε».

«Μαύρη ημέρα»

Πολλά προβλήματα παρουσιάστηκαν σήμερα στα δρομολόγια των τρένων και του μετρό στο Παρίσι, καθώς τα συνδικάτα είχαν καλέσει τους εργαζόμενους σε μια «μαύρη ημέρα» στον τομέα. Δεκάδες λύκεια και πανεπιστήμια αποκλείστηκαν.

Το υπουργείο Ενεργειακής Μετάβασης προειδοποίησε ότι ο ανεφοδιασμός του Παρισιού και των αεροδρομίων του από τη Νορμανδία «καθίσταται κρίσιμος» λόγω της απεργίας στα διυλιστήρια της TotalEnergies. Η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) ζήτησε από τις αεροπορικέ εταιρείες να ακυρώσουν σήμερα και αύριο το 30% των πτήσεών τους από το Ορλί και το 20% από τα άλλα αεροδρόμια.

Τα συνδικάτα θα συνεδριάσουν αργότερα απόψε στην έδρα του CFDT στο Παρίσι για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης