Αντιπροσωπεία του Ο.Η.Ε. και Αφρικανοί αξιωματούχοι είπαν στη στρατιωτική χούντα που κατέλαβε την εξουσία στο Μάλι το βράδυ της Τετάρτης να παραδώσουν την εξουσία, λέγοντας πως το σχέδιό τους να διορθώσουν τα προβλήματα του Μάλι και να αποκαταστήσουν την ασφάλεια, προτού αποχωρήσουν, δεν θα έχει αποτέλεσμα.
Το μήνυμα δόθηκε την Παρασκευή στη διάρκεια μιας επίσκεψης-αστραπή αξιωματούχων του Ο.Η.Ε. και Αφρικανών αξιωματούχων καθώς και του επικεφαλής της περιφερειακής επιτροπής της ECOWAS, δήλωσε το Σάββατο τηλεφωνικώς στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του Ο.Η.Ε. για τη Δυτική Αφρική, Σαΐντ Ντζίνιτ.
Στασιαστές χαμηλόβαθμοι στρατιώτες κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο και την κρατική τηλεόραση του Μάλι, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για τους χειρισμούς του προέδρου Αμάντου Τουμάνι Τουρέ σε μια εξέγερση νομάδων στον Βορρά, η οποία ξεκίνησε τον Ιανουάριο.
Την Παρασκευή κυκλοφόρησαν φήμες στο Μπαμάκο, σύμφωνα με τις οποίες ο ηγέτης της χούντας, ο λοχαγός Αμάντου Σανόγκο, σκοτώθηκε σε αντι-πραξικόπημα από πιστούς στον Τουρέ αξιωματικούς.
Νωρίς το Σάββατο, η κρατική τηλεόραση έδειξε τον Σανόγκο να επιμένει ότι είναι καλά στην υγεία του, αλλά δεν ήταν σαφές πότε ηχογραφήθηκε το video. Οι ηγέτες του πραξικοπήματος λένε πως σχεδιάζουν να αποκαταστήσουν την ασφάλεια και να εφοδιάσουν τον στρατό, ώστε να πολεμήσει καλύτερα εναντίον της εξέγερσης των Τουαρέγκ στον Βορρά.
«Τους προειδοποιήσαμε πως αυτό δεν θα έχει αποτέλεσμα και πως η αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης είναι άνευ όρων» είπε ο Ντζίνιτ, προσθέτοντας πως οι ηγέτες του πραξικοπήματος δεν έχουν ένα χρονοδιάγραμμα για την παράδοση της εξουσίας. «Ο χρόνος δεν είναι μαζί τους. Όσο περισσότερο μένουν, τόσο περισσότερο περιπλέκεται η κατάσταση. Αυτό είναι το μήνυμα» πρόσθεσε.
Ο Σανόγκο ηγείται της Εθνικής Επιτροπής για την Επιστροφή της Δημοκρατίας και την Αποκατάσταση του Κράτους (CNRDR), ένα σώμα που συνέστησαν στρατιωτικοί μετά το πραξικόπημα. Δεν έχουν ακουστεί ειδήσεις από τον Τουρέ αφότου εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, αν και η Αφρικανική Ένωση δήλωσε την Παρασκευή πως της έχει ειπωθεί ότι είναι ακόμη στο Μάλι, όχι μακριά από το Μπαμάκο, και προστατεύεται από πιστές δυνάμεις.
Η διεθνής κοινότητα απηύθυνε επείγουσα έκκληση για ταχεία επιστροφή στη συνταγματική διακυβέρνηση και ένας συνασπισμός κομμάτων στο Μάλι δήλωσε πως οι εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τον Απρίλιο, θα πρέπει να διεξαχθούν το ταχύτερο δυνατό.
Η ECOWAS, η Οικονομική Κοινότητα Δυτικοαφρικανικών Κρατών, δήλωσε πως δεν θα αναγνωρίσει τη χούντα και προγραμματίζει μια σύνοδο κορυφής στην Αμπιτζάν την Τρίτη, προκειμένου να συζητήσει την κρίση στο Μάλι.
Σημειώνεται πως το Μπαμάκο ήταν ήρεμο το Σάββατο, με τους ανθρώπους να βγαίνουν ξανά στους δρόμους, ωστόσο τα περισσότερα καταστήματα ήταν κλειστά. Η κυκλοφορία ήταν αραιή, κυρίως λόγω της έλλειψης καυσίμων, καθώς τα περισσότερα πρατήρια βενζίνης παρέμειναν κλειστά έπειτα από δύο ημέρες λεηλασιών και ληστειών από στασιαστές στρατιώτες. Στους δρόμους υπήρχαν λιγότεροι στρατιώτες, όμως οι δρόμοι γύρω από το κτήριο της κρατικής τηλεόρασης παραμένουν αποκλεισμένοι με αυτοσχέδια οδοφράγματα που επανδρώνουν στρατιώτες.
Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά