Η Αυστραλία δεν πρέπει να αναλωθεί σε διλήμματα τύπου «Κίνα ή Η.Π.Α.» εξήγησε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας από την Αυστραλία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

«Κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι η Αυστραλία πρέπει να επιλέξει μεταξύ Κίνας και Η.Π.Α.. Εμείς θέλουμε η Αυστραλία να έχει άριστες σχέσεις με τις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Κίνα. Το ίδιο επιδιώκει και η χώρα μας», τόνισε η Hillary Clinton σε ομιλία της στην πέμπτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας της Ωκεανίας (Αδελαΐδα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Γνωρίζω ότι υπάρχουν ορισμένοι οι οποίοι παρουσιάζουν μια λανθασμένη επιλογή. Η Αυστραλία πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στους μακροχρόνιους δεσμούς της με τις Η.Π.Α. ή στους αναδυόμενους συνδέσμους της με την Κίνα. Λοιπόν αυτή η μηδενιστική λογική οδηγεί μόνο σε αρνητικά αποτελέσματα».

Στη διάρκεια της παραμονής της στην πόλη επισκέφθηκε τα ναυπηγεία «Techport», στα οποία αναμένεται να κατασκευαστούν πλοία για το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, στο πλαίσιο εμπορικών και στρατιωτικών συμφωνιών ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι Η.Π.Α. είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αυστραλίας, με το σύνολο των ετήσιων επενδύσεων να φθάνει τα 136 δισ. δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τοποθέτησή της αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού της χώρας και ηγετικού στελέχους του Εργατικού Κόμματος, Paul Keating, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη ανεξαρτησίας στην εφαρμογή της εξωτερικής πολιτικής. Ειδικότερα είχε αναφέρει ότι η Αυστραλία εναρμονίζει τους στόχους της σε σχέση με τους αντίστοιχους των Η.Π.Α..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εμείς υποστηρίζουμε την Αυστραλία στο να δημιουργεί πολύπλευρους και ισχυρούς δεσμούς με κάθε έθνος στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας. Ο Ειρηνικός είναι αρκετά μεγάλος για να μας χωρέσει όλους», πρόσθεσε.

Η υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. ξεκαθάρισε επίσης πως στερούνται λογικής βάσης τα περί… δορυφόρου των Η.Π.Α. που χρησιμοποιούνται για να χαρακτηρίσουν την Αυστραλία, προειδοποιώντας πως τέτοιες ενέργειες εμποδίζουν τη σύσφιξη σχέσεων με σημαντικές χώρες στη περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού (Ινδονησία, Κίνα, Ινδία).

Δείτε το video…

Αναδιάρθρωση του Πολεμικού Ναυτικού και αντιδράσεις Κίνας

Τον περασμένο χρόνο ο Barack Obama είχε επισκεφτεί την Αυστραλία, προχωρώντας σε συμφωνία με την πρωθυπουργό της Αυστραλιας, Julia Gillards, για την εγκατάσταση 2.500 Αμερικανών Πεζοναυτών στη χώρα της Ωκεανίας μέχρι το 2017 στο πλαίσιο της ανακατανομής των αμερικανικών δυνάμεων και της σταδιακής τους μετατόπισης από την περιοχή της Μέσης Ανατολής στο νοτιοανατολικό τμήμα του Ειρηνικού. Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. είχε αναφέρει ότι στόχος της χώρας του είναι η δημιουργία ενός μικρότερου αλλά περισσότερο ευέλικτου στρατού, ο οποίος θα μπορεί να κινείται με ταχύτητα και να χτυπά με ακρίβεια, χωρίς να χρειάζεται να προχωρά σε πολυδάπανες επιχειρήσεις σε χερσαίο έδαφος, που θα επιβαρύνουν με εκατ. δολάρια τον κρατικό προϋπολογισμό και τους Αμερικανούς φορολογούμενους.

Στο ίδιο μήκος κύματος είχαν κινηθεί και οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας των Η.Π.Α., Leon Panetta, ο οποίος τον περασμένο Ιούνιο είχε εξαγγείλει αλλαγές στην κατανομή των πολεμικών πλοίων. Ειδικότερα, είχε αναφέρει ότι μέχρι το 2020 το 60% των αμερικανικών πολεμικών πλοίων θα βρίσκονται στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, από 50% που είναι σήμερα. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το αεροπλανοφόρο «USS Enterprise» θα παροπλιστεί και θα αντικατασταθεί από το «USS Gerald R. Ford», το οποίο θα καθελκυστεί το 2015, προκειμένου ο συνολικός αριθμός τους να παραμείνει σταθερός (έξι) στην περιφέρεια.

Οι συγκεκριμένες ενέργειες προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Κίνας, η οποία επιχειρεί να ενισχύσει την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή μέσω εκσυγχρονισμού του Πολεμικού της Ναυτικού. Πριν από λίγους μήνες μάλιστα είχε προχωρήσει και στην παρουσίαση του πρώτου της αεροπλανοφόρου.
 
Διαβάστε επίσης:
Στην Αυστραλία η Hillary Clinton, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012, 07:58
Η Κίνα «ρίχνει στα βαθιά» το πρώτο της αεροπλανοφόρο, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012, 11:48
Επίσκεψη σε αεροπλανοφόρο με άρωμα… διπλωματίας, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012, 06:33
Η.Π.Α.: Ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού στο Νότιο Ειρηνικό, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 2 Ιουνίου 2012, 06:14

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης