Ο εφιαλτικός κατάλογος είναι μακρύς. Νίκαια, Βερολίνο, Ιερουσαλήμ, Μόντρεαλ, Στοκχόλμη, Λονδίνο και τώρα Βαρκελώνη. Η λίστα με τις πόλεις που χτυπήθηκαν από τζιχαντιστές τρομοκράτες με οχήματα – κριούς πέφτοντας με ταχύτητα πάνω σε πλήθος οδηγεί σε απόγνωση τις διωκτικές αρχές. Στην πραγματικότητα το modus operandi αυτών των ενεργειών δεν είναι τίποτα το καινούργιο. Πρωτοχρησιμοποιήθηκε σαν εγκληματικό όπλο από συμμορίες στην Ευρώπη και την Αμερική τον περασμένο αιώνα, στον Μεσοπόλεμο για ληστείες τραπεζών.
Όμως, εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο και συγκεκριμένα από την 14η Ιουλίου του 2016 στη Νίκαια της Γαλλίας το μέσο αυτό μαζικής δολοφονίας αποτελεί την πρώτη επιλογή των τζιχαντιστών που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Πρόκειται για ένα όπλο πάμφθηνο, το οποίο βρίσκεται παντού με μια απλή ενοικίαση, δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία για το χτύπημα, δεν υπάρχουν μηχανισμοί – εκρηκτικά ή όπλα τα οποία μεταφέρονται καθιστώντας ευάλωτους τους τρομοκράτες. Πάνω απ’ όλα, όμως, αποδεικνύεται πως το όπλο αυτό είναι δυστυχώς πολύ αποτελεσματικό, αφού προκαλεί απίστευτες απώλειες. Από τη στιγμή που το Ισλαμικό Κράτος και οι τζιχαντιστές αποφάσισαν να το χρησιμοποιούν ήταν ξεκάθαρο πως επέλεξαν τον δρόμο του τυφλού χτυπήματος, δηλαδή την πρόκληση όσο τον δυνατό μεγαλύτερων ανθρώπινων απωλειών σε άμαχους πληθυσμούς.
Οι τρομοκράτες επιλέγουν γνωστά σημεία – σύμβολα στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, όπου κατά τεκμήριο συγκεντρώνεται πλήθος. Οι ίδιες οι πόλεις επιλέγονται στη βάση των πολιτικών προτεραιοτήτων του Ισλαμικού Κράτους. Πρώτα στοχοποιούνται οι πρωτεύουσες των χωρών που συμμετέχουν στον πόλεμο κατά του ISIS, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή θρησκείας. Στη συνέχεια επιλέγονται πόλεις με ιδιαίτερη σημασία για τον ISIS, όπως η Νίκαια της Γαλλίας, όπου κυριαρχούσε και κυριαρχεί η Άκρα Δεξιά της Μαρίν Λεπέν. Η πρόθεση ήταν σαφής. Οι τζιχαντιστές θέλησαν να ριζοσπαστικοποιήσουν ακόμη περισσότερο τη γαλλική κοινή γνώμη και μάλιστα σε περίοδο προεκλογική.
Ο τρόπος που ενήργησε τον Ιούλιο του 2016 ο Μοχάμεντ Λαχουαεΐ Μπουλέλ στη Νίκαια είναι ενδεικτικός
Τα δύο τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε πως οι πύλες εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, δηλαδή η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, δεν είχαν στοχοποιηθεί από το Ισλαμικό Κράτος. Είναι ενδεικτικό ότι η Ισπανία στο σύνολό της είχε να υποστεί τρομοκρατικό χτύπημα από τζιχαντιστές 13 ολόκληρα χρόνια, από το 2004 και το πολύνεκρο χτύπημα στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μαδρίτης με 191 νεκρούς.
Οι άρρωστες επιλογές των τζιχαντιστών
Ο τρόπος που ενήργησε τον Ιούλιο του 2016 ο Μοχάμεντ Λαχουαεΐ Μπουλέλ είναι ενδεικτικός. Νοίκιασε ένα καμιόνι 19 τόνων και απαίτησε το όχημα να διαθέτει ανυψωτικό καταπέλτη στο πίσω μέρος του. Ο λόγος είναι απλός. Ο τρομοκράτης είχε σχεδιάσει κατά τη στιγμή της πρόσκρουσης του φορτηγού πάνω στο πλήθος να κατεβάσει τον καταπέλτη, ώστε η πλατφόρμα να θερίζει ό,τι έβρισκε στο διάβα της πάνω στο έδαφος. Με αυτόν τον τρόπο πολλαπλασιαζόταν η δολοφονική αποτελεσματικότητα του οχήματος- κριού. Ο απολογισμός ήταν εφιαλτικός: 86 νεκροί και περισσότεροι από 450 τραυματίες.
Η μεγάλη ειρωνεία και οι αμερικανικές προειδοποιήσεις;
Το 2010 οι αμερικανικές Αρχές προειδοποιούσαν τους πολίτες πως οι τρομοκράτες από το εξωτερικό θα χρησιμοποιούσαν βαρέα οχήματα για να προκαλέσουν δολοφονικά χτυπήματα. Δυστυχώς, αυτό επιβεβαιώθηκε στην Ευρώπη αργότερα, αλλά η μοίρα τα έφερε διαφορετικά για την Αμερική.
Πριν από λίγες ημέρες ένας νεαρός νεοναζί στο τιμόνι ενός αυτοκινήτου έπεσε πάνω σε πλήθος στην πόλη Charlottesville της Βιρτζίνια σκοτώνοντας μια γυναίκα και τραυματίζοντας άλλα πέντε άτομα.
Δεν ήταν τρομοκράτης του εξωτερικού αλλά Αμερικανός πολίτης και τρομοκράτης εσωτερικού, και απέδειξε πως η χρήση οχήματος – κριού δεν είναι μονοπώλιο των τζιχαντιστών αλλά όλων ανεξαιρέτως των τρομοκρατών, ανεξαρτήτως χρώματος ή θρησκείας.
Διαβάστε ακόμη:Επιθέσεις με οχήματα εναντίον πολιτών στην Ευρώπη: Το ιστορικό του τρόμου
Φωτογραφίες: Snopes.com,rt