Χωρίς προβλήματα εξελίσσονται οι ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιούν από κοινού Η.Π.Α. και Φιλιππίνες, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Και φέτος το βασικό σενάριο των γυμνασίων ήταν η αντιμετώπιση μιας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης μέσα από εικονικές μάχες και προσομοίωση καταστροφών. Οι στρατιωτικές ασκήσεις θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες και έχουν την κωδική ονομασία «Μπαλικατάν», που σημαίνει «δίπλα – δίπλα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτιμάται ότι περίπου 4.000 Αμερικανοί στρατιώτες, 32 αεροσκάφη (συμπεριλαμβανομένων 12 μαχητικών «F18») και ένα πολεμικό πλοίο των Η.Π.Α. συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται στη σκιά της πολεμικής ρητορικής της Β. Κορέας. Τεθωρακισμένα, αμφίβια και μεταγωγικά ήταν ορισμένα μόνο από τα οχήματα που «σάρωσαν» την Πέμπτη την πεδιάδα Κρόου, βόρεια της πρωτεύουσας Μανίλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την ετοιμότητα και την πολύ καλή συνεργασία ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών μίλησε ο Αναπληρωτής Διοικητής του Σώματος Πεζοναυτών των Η.Π.Α. στον Ειρηνικό, Ταξίαρχος Richard Simcock.

«Αυτές οι δυνάμεις μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε.

Το εικονικό πεδίο μάχης βρίσκεται πολύ κοντά σε διαφιλονικούμενα νησιά στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (Παλαουάν), τα οποία διεκδικούν εκτός των Φιλιππινών και της Κίνας, το Βιετνάμ, η Ταϊβάν, το Μπρουνέι και η Μαλαισία. Εκτιμάται ότι εντός της ΑΟΖ τους υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, ενώ πλούσια είναι και τα αποθέματα σε ψάρι.

Ορισμένοι πάντως βουλευτές της Αντιπολίτευσης δεν δίστασαν να κατηγορήσουν ευθέως την κυβέρνηση των Φιλιππινών πως σκοπεύει να παραχωρήσει βάσεις στις Η.Π.Α. σε ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη στην Κορεατική, ισχυρισμό που ο πρόεδρος της ασιατικής χώρας, Benigno Aquino III, διέψευσε εκ νέου την Παρασκευή.

Διαβάστε επίσης:
Επίσκεψη σε αεροπλανοφόρο με άρωμα… διπλωματίας, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012, 06:33
Επίδειξη ισχύος στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012, 04:20

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης