Μετά την κατάληψη του Κιρκούκ από τον ιρακινό στρατό, η Βαγδάτη ανακοίνωσε πως η ανεξαρτησία του Κουρδιστάν «ανήκει στο παρελθόν» και πως το αμφιλεγόμενο κουρδικό δημοψήφισμα «θα πρέπει να ξεχαστεί».

Από τον ΟΗΕ ανακοινώθηκε πως 61.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν το Κιρκούκ και τις γύρω περιοχές, τις τελευταίες 48 ώρες. Οι περισσότεροι κατευθύνονται προς Βορρά στο Ερμπίλ και την Σουλεϊμανίγα, σύμφωνα με τον Stéphane Dujarric γραμματέα του Πρακτορείου Μετανάστευσης του Διεθνούς Οργανισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα οι Κούρδοι ηγέτες καλούν για «ειρηνική επίλυση του ζητήματος» και ο Masoud Barzani διαβεβαίωσε χτες πως οι προσπάθειες του έθνους του «δεν έγιναν επί ματαίω» και πρόσθεσε πως οι Κούρδοι «αργά ή γρήγορα θα φτάσουν στον ποθητό τους στόχο».

Ταυτόχρονα ο Μπαρζάνι αποδοκίμασε το διχασμό των κουρδικών δυνάμεων, και την αποχώρηση των Πεσμεργκά από τις αμφισβητούμενες περιοχές -το Κιρκούκ και όσες καταλήφθηκαν από τις ιρακινές δυνάμεις και τους Σιίτες που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Τουλάχιστον 11 έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες που δόθηκαν τη Δευτέρα ανάμεσα στον ιρακινό στρατό και τους Κούρδους μαχητές σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, επικαλούμενο αμερικανούς στρατιωτικούς που βρίσκονται στο Ιράκ στο πλαίσιο των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Χάος στο Κιρκούκ»

Νέα ένταση, ιδιαίτερα μεταξύ των Κούρδων της περιοχής, πυροδοτεί και η ανακατάληψη του Κιρκούκ από τον τακτικό στρατό του Ιράκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε εκτενή ανάλυση με τίτλος «Χάος στο Κιρκούκ» η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung εκτιμά ότι «οι ιρακινές δυνάμεις προφανώς αξιοποίησαν την εσωτερική διαμάχη μεταξύ των Κούρδων, δηλαδή ανάμεσα στο Δημοκρατικό Κόμμα (DPK) υπό τον τοπικό πρωθυπουργό Μασούντ Μπαρζανί και μερίδα της Πατριωτικής Ένωσης για το Κουρδιστάν (PUK) που αποτελεί κυρίαρχη δύναμη στην περιφέρεια του Κιρκούκ. Πολλοί τοπικοί αξιωματούχοι υπάγονται σε αυτή και απέρριψαν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην πόλη τους». Όσο για τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η Άγκυρα «θεωρεί εαυτόν προστάτιδα δύναμη των Τουρκμένων στο Κιρκούκ, οι οποίοι δεν θέλουν να ενταχθούν στο Κουρδιστάν. Ταυτόχρονα (η Τουρκία) κάνει λόγο για δυνάμεις του PKK στην πόλη, θέλοντας προφανώς να υποδείξει ιδεολογική συνάφεια της PUK με το PKK, που έχει απαγορευθεί στην Τουρκία ως τρομοκρατική οργάνωση».

Το ιρακινό Κουρδιστάν, που απολάμβανε de facto πλήρη αυτονομία από την κυβέρνηση της Βαγδάτης από το τέλος του Πρώτου Πολέμου στον Κόλπο στα 1991 προχώρησε στο δημοψήφισμα για πλήρη ανεξαρτησία παρά τις προειδοποιήσει που είχε από τους ηγέτες των χωρών της περιοχής (φίλους και αντιπάλους) καθώς και τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ.

Ο υπουργός Πετρελαίων του Ιράκ Jabar al-Luaibi, ανακοίνωσε χτες πως σχεδιάζεται η κατασκευή νέου διυλιστηρίου στην πετρελαιοφόρο περιοχή του Κιρκούκ, που ήδη ανακαταλήφθηκε από τις ιρακινές δυνάμεις.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης
Πληροφορίες από rt.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης