Υπέρ της άμβλυνσης των οικονομικών κυρώσεων που είχαν οδηγήσει στην απομόνωση για δεκαετίες τη Μιανμάρ τάσσονται οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ομάδας των Οκτώ (G8), σε μια προσπάθεια να «ανταμείψουν» τη μεταβατική κυβέρνηση του πρώην στρατιωτικού, Thein Sein, που προωθεί σειρά μεταρρυθμίσεων. Το κλίμα για την ασιατική χώρα έχει αντιστραφεί θεαματικά στη διεθνή σκηνή, ειδικά μετά την ομαλή διεξαγωγή των συμπληρωματικών βουλευτικών εκλογών της 1ης Απριλίου. Η επανεμφάνιση της Aung San Suu Kyi στα πολιτικά δρώμενα και η συμμετοχή σε εκλογική διαδικασία του κόμματός της, Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία (NLD) για πρώτη φορά από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1990 έχει δημιουργήσει θετικές προσδοκίες για την μερική άρση των διεθνών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στη χώρα.

«Οι υπουργοί Εξωτερικών της G8 θα επιδιώξουν να μειωθούν οι κυρώσεις ώστε αυτό να συμβάλλει να υποστηριχθούν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα αυτή και να συμβάλλει στην επανένταξή της στις περιφερειακές και διεθνείς πολιτικές διαδικασίες», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλευρό της Μιανμάρ η Βρετανία

Πηγή μέσα από το πρωθυπουργικό γραφείο της Βρετανίας ανέφερε τη Μ. Πέμπτη πως ο David Cameron θα κάνει ό, τι χρειαστεί προκειμένου να βοηθήσει τη Μιανμάρ να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζοντας όμως πως είναι απίθανο όλες οι κυρώσεις που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να αρθούν ταυτόχρονα.

«Η Βρετανία είναι έτοιμη να παράσχει υποστήριξη στη Μιανμάρ εάν συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε αυτή η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ε.Ε. πρόκειται μέσα στον Απρίλιο να επανεξετάσει τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει στη Μιανμάρ.
«Θα επιδιώξουμε η απόφαση της 23ης Απριλίου να τηρήσει τη σωστή ισορροπία αναγνωρίζοντας τη μεγάλη πρόοδο που σημειώνεται», κατέληξε η πηγή.

Διαβάστε επίσης:
«Η Δημοκρατία ανθίζει στη Μιανμάρ», Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 12 Απριλίου 2012, 00:24

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης