Xρήστος Μαζάνης 

Χιλιάδες προϊόντα «μαϊμού» που πωλούνταν παράνομα μέσω Διαδικτύου και συγκεκριμένα από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και e-shop κατάφεραν να εντοπίσουν και να κατασχέσουν οι Ευρωπαϊκές αρχές στη μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει πραγματοποιηθεί στα χρονικά.
 
Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Αφροδίτη», η οποία διοργανώθηκε υπό την ομπρέλα της Europol σε συνεργασία με την Ιταλική Οικονομική Αστυνομία (Guardia di Finanza) και άλλα 8 κράτη μέλη της Ε.Ε. είχε ως αποτέλεσμα να κατασχεθούν και να κλείσουν τουλάχιστον 1.000 λογαριασμοί εμπλεκομένων αλλά και να εντοπιστούν 250 άτομα τα οποία πωλούσαν παραποιημένα προϊόντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για αθλητικά είδη, φάρμακα, κινητά τηλέφωνα, τσάντες, κοσμήματα, γυαλιά ηλίου, ρούχα, ρολόγια, αρώματα, καλλυντικά και παράνομες συσκευές IPTV για τα οποία οι εμπλεκόμενοι δημιουργούσαν προωθητικές ενέργειες μέσω Διαδικτύου και στη συνέχεια τα πουλούσαν στους ενδιαφερόμενους μέσα από ξεχωριστές πλατφόρμες.

Στην επιχείρηση «Αφροδίτη» συνεργάστηκαν και οι ελληνικές Αρχές. Επίσης οι Αρχές του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και το Ηνωμένου Βασιλείου.
Όπως διαρρέουν Ιταλοί αξιωματούχοι, οι έρευνες βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη και δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν νέες προσαγωγές, συλλήψεις και ανακρίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Europol διαμηνύει ότι εξετάζει το μέγεθος του προβλήματος, συλλέγει στοιχεία και παρακολουθεί τις πλατφόρμες πωλήσεων.«Το Διαδίκτυο εξακολουθεί να αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα διευκόλυνσης για εγκλήματα πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς χρησιμοποιούνται νέες και αναδυόμενες πλατφόρμες, όπως τα κοινωνικά μέσα, που διευκολύνουν την ανταλλαγή προσφορών για παραποιημένα προϊόντα και πειρατικό περιεχόμενο σε ένα διευρυνόμενο κοινό», επισημαίνουν αξιωματούχοι. 

Η Europol διαμηνύει ότι εξετάζει το μέγεθος του προβλήματος, συλλέγει στοιχεία και παρακολουθεί τις πλατφόρμες πωλήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πώς γίνονται οι παράνομες αγοραπωλησίες 

Οι προμηθευτές διαφημίζουν τα παραποιημένα εμπορεύματα μέσω αναρτήσεων που εμφανίζουν το προϊόν και την τιμή. Στη συνέχεια, οι λεπτομέρειες της συναλλαγής ορίζονται μέσω άλλων καναλιών επικοινωνίας (εφαρμογές μηνυμάτων ή τηλεφωνικά με διαφορετικά ονόματα). Οι αγοραστές παραδίδουν τα πακέτα και η πληρωμή γίνεται συνήθως μέσω προπληρωμένων καρτών ή Paypal.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να ενημερώνονται για τη χρήση των κοινωνικών μέσων, όταν ενδιαφέρονται να κάνουν αγορές καθώς αυτές οι πλατφόρμες πολλές φορές χρησιμοποιούνται από εγκληματικά δίκτυα. 

Τι ψάχνουν στην Ελλάδα

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το zougla.gr, οι Ιταλικές Αρχές έχουν βάλει στο στόχαστρο μεταξύ άλλων και τη χώρα μας αφού έχουν εντοπιστεί ίχνη κυκλωμάτων ηλεκτρονικού εμπορίου παραποιημένων προϊόντων. Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι ότι έχουν ανιχνευθεί παραγγελίες από Ιταλούς πολίτες προς εταιρείες προμηθευτές οι οποίες εδρεύουν στην Ελλάδα αλλά και προς ιδιώτες. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης