Ώρα μηδέν στις σχέσεις των δύο χωρών, καθώς η σύγκρουση φαντάζει πιο πιθανή από ποτέ.
Ο στρατιωτικός κλοιός της Μόσχας στην Ουκρανία προκαλεί την έντονη ανησυχία της Δύσης, προειδοποιώντας ότι η εισβολή μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή.
CIA: Στις 16 Φεβρουαρίου αναμένει την επίθεση
H CIA αναμένει ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας την επόμενη Τετάρτη και οι ΗΠΑ έχουν ενημερώσει σχετικά τους συμμάχους τους, μεταδίδει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Συγκεκριμένα, τόσο η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών όσο και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ενημέρωσαν την Παρασκευή την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και άλλα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ ότι, με βάση νέες πληροφορίες, υπάρχει ο φόβος ότι μια επίθεση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ήδη την ερχόμενη Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου.
Το Spiegel αναφέρει ακόμη ότι οι ΗΠΑ έδωσαν πολλές λεπτομέρειες για τα στοιχεία τους, περιγράφοντας από τις διαδρομές μιας ρωσικής εισβολής έως και τα καθήκοντα που θα αναλάβει κάθε ρωσική μονάδα. Σημειώνει μάλιστα,ότι δυτικοί στρατιωτικοί και διπλωμάτες μετέφεραν στοιχεία ότι η ρωσική ηγεσία έχει προετοιμάσει τον στρατό για την ερχόμενη Τετάρτη, χωρίς όμως να μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα αν αυτό συνιστά απόφαση επίθεσης.
ΗΠΑ και Δύση καλούν τους πολίτες του να εγκαταλείψουν την Ουκρανία
Ο Λευκός Οίκος, διά στόματος Τζο Μπάιντεν, είχε καλέσει τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, για να αποφύγουν μια ρωσική εισβολή, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής αεροπορικής επιδρομής. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι σύμμαχοι τους.
«Εάν προχωρήσει μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, είναι πιθανό να ξεκινήσει με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και πυραυλικές επιθέσεις που θα μπορούσαν προφανώς να σκοτώσουν αμάχους χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η εθνικότητά τους», δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν.
Οι ΗΠΑ δεν είναι ακόμη βέβαιες για το αν ο Πούτιν έχει αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία, είπε ο Σάλιβαν, αλλά ο κίνδυνος θεωρείται αυξημένος και η απειλή είναι αρκετά άμεση ώστε να πρέπει οι πολίτες να φύγουν από τη χώρα το συντομότερο, μέσα σε 24 με 48 ώρες.
Την πιθανότητα η ρωσική εισβολή μπορεί να ξεσπάσει κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, επισήμανε και ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. «Για να το πούμε απλά, συνεχίζουμε να βλέπουμε πολύ ανησυχητικές ενδείξεις ρωσικής κλιμάκωσης, περιλαμβανομένης της άφιξης νέων δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα», είπε ο Μπλίνκεν και πρόσθεσε: «Όπως έχουμε πει και προηγουμένως (…), μια εισβολή θα μπορούσε να αρχίσει ανά πάσα στιγμή και, για να είμαστε σαφείς, αυτό περιλαμβάνει και την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων».
Πάντως, οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να ρισκάρουν μια αποστολή διάσωσης με τη συνδρομή των στρατευμάτων τους, αναφέρει ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, και έτσι οι πολίτες θα πρέπει να φύγουν τώρα, που οι εμπορικές οδοί ταξιδιού είναι ακόμη ανοιχτές. Σε κάθε περίπτωση, ο Σάλιβαν προαναγγέλλει πως οι ΗΠΑ θα απαντήσουν με σοβαρές κυρώσεις σε μια εισβολή της Μόσχας.
Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έγιναν οι τελευταίες χώρες που προέτρεψαν τους πολίτες τους να φύγουν το συντομότερο δυνατό, ακολουθώντας το παράδειγμα της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, της Λετονίας, της Νορβηγίας και της Ολλανδίας. Το Ισραήλ λέει ότι απομακρύνει συγγενείς του προσωπικού της πρεσβείας.
Υπέρ του διαλόγου τάχθηκε ο Τζο Μπάιντεν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς, του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, του πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τριντό, του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του διαλόγου με τη Μόσχα.
Οι ηγέτες συμφώνησαν να καταβάλουν συντονισμένες προσπάθειες για να αποτρέψουν τη ρωσική επιθετικότητα, μεταξύ άλλων με το να είναι έτοιμοι να επιβάλουν «τεράστιες συνέπειες και σοβαρό οικονομικό κόστος».
Στις 15 Φεβρουαρίου στη Μόσχα έχει προγραμματιστεί να μεταβεί ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
ΗΠΑ: Επιπλέον στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη
Η Ουάσιγκτον θα στείλει 3.000 επιπλέον στρατιώτες στην Πολωνία τις επόμενες ημέρες για να προσπαθήσει να καθησυχάσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ανέφεραν στο Reuters τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι. Επιπλέον 8.500 είναι ήδη σε επιφυλακή για ανάπτυξη στην Ευρώπη εάν χρειαστεί.
Νωρίτερα, εμπορικές δορυφορικές εικόνες από μια αμερικανική εταιρεία έδειξαν νέες ρωσικές στρατιωτικές αναπτύξεις σε πολλές τοποθεσίες κοντά στα σύνορα. Μάλιστα, έξι ρωσικά πολεμικά πλοία να φθάνουν στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και περισσότεροι Ρώσοι στρατιώτες.
Φον ντερ Λάιεν: Οικονομικές και ενεργειακές κυρώσεις σχεδιάζει η Κομισιόν
Για κυρώσεις που θα πλήξουν τον οικονομικό και τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, καθώς επίσης και τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, έκανε λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη τηλεδιάσκεψη, σε περίπτωση που τα ρωσικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Ουκρανία.
«Η πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν παρουσίασε τις κυρώσεις ανά τομέα, στην περίπτωση μιας νέας στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Επανέλαβε ότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι και ότι οι κυρώσεις θα αφορούν τον οικονομικό και τον ενεργειακό τομέα, καθώς και τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας», ανέφερε το γραφείο της σε μια ανακοίνωσή του.
Αρνείται την εισβολή η Ρωσία – Ζητά εγγυήσεις
Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλει, κατηγορώντας τα δυτικά έθνη ότι διαδίδουν ψέματα για να αποσπάσουν την προσοχή από τις δικές τους επιθετικές πράξεις.
Παρόλα αυτά, η Ρωσία θέλει εγγυήσεις από τη Δύση -συμπεριλαμβανομένων υποσχέσεων να μην αναπτύξει πυραύλους κοντά στα σύνορά της-, που αφορά την τοποθέτηση της Ουκρανίας εκτός ΝΑΤΟ και τη μείωση της στρατιωτικής υποδομής της συμμαχίας.
Η Δύση περιγράφει τις κύριες απαιτήσεις της Ρωσίας ως «μη βιώσιμες», αλλά είναι πρόθυμη να μιλήσει για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Μόσχα: Η Δύση αδυνατεί να διαβάσει τις συμφωνίες του Μινσκ
«Είναι ολοφάνερο ότι κορυφαία πρόσωπα στην ενεργό παγκόσμια διπλωματία δυσκολεύονται να αναγνώσουν το πολύ σύντομο και απολύτως σαφές κείμενο του “πλέγματος μέτρων”», το βασικό δηλαδή περιεχόμενο των συμφωνιών του Μινσκ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Γι’ αυτό και παρατηρείται να συνεδριάζουν υψηλόβαθμοι πολιτικοί σύμβουλοι των αρχηγών κρατών του «κουαρτέτου του Μινσκ», να διαβάζουν το ίδιο και το αυτό κείμενο και «να αδυνατούν να καταλήξουν στην ίδια προσέγγιση», σχολίασε ο Ρώσος εκπρόσωπος.
«Πριν από επτά χρόνια οι πλευρές της σύγκρουσης συμφώνησαν για τήρηση του καθεστώτος κατάπαυσης πυρός, απόσυρση δυνάμεων από τη γραμμή της αντιπαράταξης, παραχώρηση στο Ντονμπάς (σ.σ. ενιαία ονομασία μεγάλου τμήματος της ΝΑ Ουκρανίας) ειδικού καθεστώτος εντός της Ουκρανίας και στους κατοίκους του αμνηστία, διεξαγωγή συνταγματικής μεταρρύθμισης με έμφαση στην αποκέντρωση, αποκατάσταση των κοινωνικών-οικονομικών σχέσεων και ανταλλαγή κρατουμένων», αναφέρει με ειδική τοποθέτησή της η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, η οποία διαπιστώνει ότι «δυστυχώς τίποτε από αυτά δεν υλοποιήθηκε. Το Κίεβο συνεχίζει να σαμποτάρει τις υποχρεώσεις του, επιδεικνύοντας το αυτό δημοσίως υπό την ανοχή των δυτικών προστατών του».
Σήμερα η τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Μπάιντεν
Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν θα επικοινωνήσουν τηλεφωνικά το απόγευμα του Σαββάτου, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το Κρεμλίνο.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε αφού η Ουάσινγκτον κατηγόρησε την Ρωσία ότι έχει συγκεντρώσει αρκετές στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στην Ουκρανία για να εξαπολύσει μια μεγάλη εισβολή, η οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει με μια αεροπορική επίθεση.