Ο Σκοτ Κέλι είναι ένας από τους διασημότερους αστροναύτες όχι μόνο των ΗΠΑ αλλά και ολόκληρου του πλανήτη.

Ο Σκοτ Κέλι βρισκόταν στο Διάστημα από τις 27 Μαρτίου του 2015. Πλέον είναι ο Αμερικανός αστροναύτης με τις περισσότερες ώρες παραμονής σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Γη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο ίδιος έχει φροντίσει γι’ αυτό, ανεβάζοντας κατά διαστήματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες και video από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Έπειτα από 340 ημέρες στο Διάστημα, ο Σκοτ Κέλι πάτησε εκ νέου το πόδι του στη Γη. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης η κάψουλα Soyuz που τον μετέφερε μαζί με ακόμη δύο Ρώσους κοσμοναύτες (τον Μιχαήλ Κορνιένκο και τον Σεργκέι Βολκόφ) προσγειώθηκε με επιτυχία στις στέπες του Καζακστάν.
Μπορεί να επέστρεψε στη Γη, ωστόσο -όπως τόνισε στις πρώτες του δηλώσεις- δεν βλέπει την ώρα να βρεθεί εκ νέου στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.


Ο Αμερικανός αστροναύτης απέκτησε χιλιάδες ακολούθους στο Twitter με τις εντυπωσιακές φωτογραφίες και τα video που αναρτούσε κατά καιρούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ξεχασμένος» στο Διάστημα

Ο Σκοτ Κέλι βρισκόταν στο Διάστημα από τις 27 Μαρτίου του 2015 (μαζί με τον Μιχαήλ Κορνιένκο) και, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, στο ενεργητικό του έχει τέσσερις αποστολές και συνολικά 540 ημέρες σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Γη. Η τελευταία του εξόρμηση πέρα από τη γήινη ατμόσφαιρα στόχευε στη συγκέντρωση στοιχείων για το πώς επηρεάζεται το ανθρώπινο σώμα έπειτα από τη μακροχρόνια παραμονή σε καταστάσεις μηδενικής βαρύτητας.

Σύμφωνα με το επίσημο site της NASA, ο Σκοτ Κέλι βρίσκεται στην πρώτη θέση των Αμερικανών αστροναυτών με τις περισσότερες ημέρες παραμονής στο Διάστημα. Ο Σεργκέι Βολκόφ είχε φθάσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 4 Σεπτεμβρίου 2015 και παρέμεινε εκεί μέχρι την επιστροφή του μαζί με τους Κέλι και Κορνιένκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός Σκοτ Κέλι και ο Ρώσος Μιχαήλ Κορνιένκο

Ο Σκοτ Κέλι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό παρέα με τους Μιχαήλ Κορνιένκο και Σεργκέι Βολκόφ

Τα μηνύματα του Σκοτ Κέλι στο Twitter λίγο πριν από την επιστροφή του στη Γη

«Όσον αφορά στη φυσική μου κατάσταση, αισθάνομαι πολύ καλά. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι η απομόνωσή σου από ανθρώπους που αγαπάς και οι οποίοι βρίσκονται πίσω στη Γη» είχε αναφέρει σε δηλώσεις του λίγες ημέρες πριν από το ταξίδι της επιστροφής.

Σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, ο Βαλερί Πολιακόφ διατηρεί το ρεκόρ με τις περισσότερες ημέρες συνεχούς παραμονής στο Διάστημα. Ο Ρώσος κοσμοναύτης είχε παραμείνει στις εγκαταστάσεις του διαστημικού σταθμού Μιρ για… 437 ημέρες! Η Ρωσία κατέχει και το ρεκόρ όσον αφορά στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παραμονής ενός ανθρώπου πέρα από τη γήινη ατμόσφαιρα. Ο Τζενάντι Παντάλκα το σημείωσε, έχοντας στο ενεργητικό του… 879 ημέρες.


Πειράματα με φόντο την… επιστροφή στη Σελήνη

Όπως και άλλοι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, ο Σκοτ Κέλι συμμετέχει σε προγράμματα της NASA που στόχο έχουν να καταστήσουν εφικτή μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη και μια νέα «επίσκεψη» στη Σελήνη.

​Από το 2024 οι ΗΠΑ θα σταματήσουν τη χρηματοδότηση του ISS και δεν θα συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε πρόγραμμα για την κατασκευή μιας καινούργιας διαστημικής εγκατάστασης, στρέφοντας την προσοχή τους στη ΣελήνηΕκπρόσωπος της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) είχε γνωστοποιήσει τον Δεκέμβριο του 2015 ότι το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην πραγματοποίηση επανδρωμένων αποστολών σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, προσθέτοντας ότι από το 2024 οι ΗΠΑ θα σταματήσουν τη χρηματοδότηση του ISS και δεν θα συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε πρόγραμμα για την κατασκευή μιας καινούργιας διαστημικής εγκατάστασης.

Ο Σκοτ Κέλι είναι δίδυμος αδελφός του Μαρκ, βετεράνου αστροναύτη και συζύγου της Γκάμπριελ Γκίφορντς -πρώην γερουσιαστής των Δημοκρατικών και πολιτική ακτιβίστρια που επέζησε από δολοφονική επίθεση σε πόλη της Αριζόνα (Ιανουάριος 2011). Η NASA αναμένεται να συγκρίνει τα αποτελέσματα των εξετάσεων μεταξύ των δύο διδύμων, προκειμένου να «φωτίσει» πλευρές που θα ανοίξουν τον δρόμο για επανδρωμένες αποστολές σε Σελήνη και Άρη.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης