Επαναπατρίστηκε μετά την απελευθέρωσή του ένας αμερικανός φοιτητής που βρίσκεται σε κώμα εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο μετά την καταδίκη του στη Βόρεια Κορέα σε 15 χρόνια καταναγκαστικά έργα για «εχθρικές ενέργειες».

Το στρατιωτικό αεροπλάνο που μετέφερε τον Ότο Γουόρμπιερ προσγειώθηκε στο Σινσινάτι στις βόρειες ΗΠΑ, όπου διαμένει η οικογένειά του λίγο πριν από τις 22.20 (τοπική ώρα, 05.20 ώρα Ελλάδας), μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CBS news.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H μεταφορά του 22χρονου φοιτητή από το στρατιωτικό αεροπλάνο σε ασθενοφόρο όπου τον οδήγησε σε ένα ιατρικό κέντρο του Σινσινάτι

Μετά την άφιξή του μεταφέρθηκε σε ένα ιατρικό κέντρο της πόλης. Την Τρίτη η οικογένεια του 22χρονου φοιτητή είχε ανακοινώσει την απελευθέρωσή του, έπειτα από 18 μήνες κράτησης, την ώρα που οξύνεται η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας και λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του νέου προέδρου της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε Ιν στον Λευκό Οίκο στις 29 και 30 Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δυστυχώς βρίσκεται σε κώμα και μας είπαν ότι είναι στην κατάσταση αυτή από τον Μάρτιο του 2016. Το μάθαμε μόλις μία εβδομάδα πριν», ανέφεραν οι γονείς του Φρεντ και Σίντι Γουόρμπιερ σε ανακοίνωσή τους.

Σύμφωνα με την «Washington Post», ο 22χρονος προσεβλήθη από μια σπάνια μορφή βοτουλίασης λίγο μετά τη δίκη του τον Μάρτιο του 2016 και του δόθηκε υπνωτικό το οποίο ενδέχεται να τον βύθισε στο κώμα. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον επιβεβαίωσε την απελευθέρωσή του, όμως αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την κατάσταση της υγείας του.

Ο 22χρονος αμερικανός καταδικάστηκε σε 15 χρόνια καταναγκαστικά έργα από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βόρειας Κορέας

To ξέσπασμα του 22χρονου αμέσως μετά την ανακοίνωση της ποινής

Ο αμερικανός διαπραγματευτής Μπιλ Ρίτσαρντσον, που συμμετείχε στις συνομιλίες για την απελευθέρωση του Γουόρμπιερ, εκτίμησε ότι η Πιονγκγιάνγκ «πρέπει να εξηγήσει με ξεκάθαρο τρόπο για ποιον λόγο βρίσκεται σε κώμα».

Ο 22χρονος αμερικανός καταδικάστηκε σε 15 χρόνια καταναγκαστικά έργα από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βόρειας Κορέας αφού παραδέχθηκε ότι πήρε μια αφίσα στην οποία ήταν γραμμένο ένα πολιτικό σύνθημα από το ξενοδοχείο της Πιονγκγιάνγκ όπου διέμενε. Οι αρχές της Βόρειας Κορέας τον κατηγόρησαν για «εχθρικές δραστηριότητες» και συνωμοσία. Η δίκη του διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα.
Βρισκόταν στη χώρα στο πλαίσιο ενός ταξιδιού που διοργανώθηκε για το Νέο Έτος από το κινεζικό ταξιδιωτικό πρακτορείο Young Pioneer Tours.

Συνελήφθη την ώρα που η ομάδα επρόκειτο να επιστρέψει στο Πεκίνο στις 2 Ιανουαρίου 2016. Τουλάχιστον 17 Αμερικάνοι έχουν συλληφθεί στη Βόρεια Κορέα τα τελευταία δέκα χρόνια, εκ των οποίων οι τρεις εξακολουθούν να κρατούνται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης