Μ’ ένα πλατύ χαμόγελο υποδέχτηκε τους δημοσιογράφους ο νέος πρόεδρος του Μάλι, υπογραμμίζοντας στις πρώτες του δηλώσεις πως θα κάνει ό, τι χρειαστεί προκειμένου να επιστρέψει η ηρεμία και η ανάπτυξη στο εσωτερικό της χώρας.

Ο Ibrahim Boubacar Keita είχε διατελέσει πρώην πρωθυπουργός του Μάλι (1994 – 2000) και η άνοδός του στην εξουσία σηματοδοτεί το τέλος μιας περιόδου γεμάτης συγκρούσεις και πολιτικής αστάθειας. Το στρατιωτικό πραξικόπημα του Μαρτίου 2012 -που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του τότε προέδρου Amadou Toumani Toure και την ενίσχυση των αποσχιστικών τάσεων των νομάδων Τουαρέγκ που κορυφώθηκε με τη μονομερή ανακήρυξη του ανεξάρτητου Αζαουάντ- οδήγησε στη γαλλική επέμβαση τον Ιανουάριο του 2013, βυθίζοντας ακόμα περισσότερο τη χώρα στη διχόνοια και τη φτώχεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νέος πρόεδρος του Μάλι δεν παρέλειψε να ευχαριστεί τον πολιτικό του αντίπαλο και μεγάλο χαμένο στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, Soumalia Cisse, για την απόφασή του να αφήσει κατά μέρους τα περί… νοθείας και να παραδεχτεί την ήττα του.

«Τον ευχαριστώ που με επισκέφτηκε. Είμαι συγκινημένος καθώς αυτό έγινε στο πλαίσιο των προσπαθειών για συμφιλίωση», τόνισε.

Ενδεικτικό της σαρωτικής νίκης του Ibrahim Boubacar Keita αποτελεί το γεγονός πως κατάφερε να κερδίσει στις περισσότερες περιφέρειες του Βορρά, όπου ο Soumalia Cisse είχε μεγάλο λαϊκό έρεισμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το άλλοτε… προπύργιο του: η πόλη Γκάο. Τον νικητή συνεχάρη μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος της Γαλλίας, François Hollande, ο οποίος υποσχέθηκε μάλιστα να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Μάλι: Επαναληπτικός γύρος υπό τον φόβο επιθέσεων, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 11 Αυγούστου 2013, 07:05

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης