Σύμφωνα με το Russia Today το οποίο επικαλείται το ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο Interfax, μία ομάδα ενόπλων, ντυμένοι με στρατιωτική παραλλαγή, κατέλαβε το διεθνές αεροδρόμιο Simferopol στην πρωτεύουσα της Κριμαίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τουλάχιστον τρία φορτηγά τύπου KamAZ χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας μπήκαν στο αεροδρόμιο μεταφέροντας περίπου 50 ενόπλους. Οι ίδιες περιγραφές αναφορικά με τον εξοπλισμό και τον ρουχισμό τους ταιριάζουν με εκείνους των «Ταγμάτων Αυτοάμυνας» που στην αποτελούνται από τους Ρώσους κατοίκους της Κριμαίας. Πρόκειται για τα ίδια Τάγματα, ένοπλες ομάδες των οποίων κατέλαβαν το κοινοβούλιο και την έδρα της κυβέρνησης και στη συνέχεια ύψωσαν στα κτήρια ρωσικές σημαίες.

Στην αρχή, οι ένοπλοι κατευθύνθηκαν προς τον τερματικό πτήσεων εσωτερικού απαγορεύοντας την πρόσβαση σε αυτόν και στη συνέχεια ωθήθηκαν προς τα εμπρός, σύμφωνα με το Interfax. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως αν και ένοπλοι δεν έχουν εχθρική συμπεριφορά, ούτε έχουν προς το παρόν εξαπολύσει απειλές ή εκφράσει απαιτήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής ασφαλείας του αεροδρομίου δήλωσε στο ηλεκτρονικό ρωσικό περιοδικό EER.ru ότι οι ένοπλοι ζήτησαν «ευγενικά» από τους άνδρες της υπηρεσίας ασφαλείας να αποχωρήσουν από τον αερολιμένα.

Μέχρι στιγμής το κίνητρο κατάληψης του αεροδρομίου παραμένει ασαφές.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του αεροδρομίου Igor Stratilati αρνείται τις αναφορές περί κατάληψης και ανέφερε στο ραδιόφωνο η «Ηχώ της Μόσχας» ότι περίπου 50 ένοπλοι άνδρες έφτασαν στο αεροδρόμιο και έψαχναν για ουκρανικά αερομεταφερόμενα στρατεύματα. Όταν όμως, διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει στρατιωτική παρουσία στο αεροδρόμιο, ζήτησαν συγνώμη και αποχώρησαν.

Eπιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης