Μία ακόμη συναρπαστική εικόνα από το διάστημα – και συγκεκριμένα από το Δία – μας προσφέρει το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA, Hubble. Πρόκειται για ένα… «μάτι» πάνω στην επιφάνεια της «Μεγάλης Κόκκινης Κηλίδας», της μόνιμης σούπερ καταιγίδας που εξελίσσεται στο νότιο ημισφαίριο του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.
Υπεύθυνος για την εικόνα αυτή δεν είναι άλλος από τον Γανυμήδη, έναν από τους μεγαλύτερους δορυφόρους του Δία, ο οποίος πέρασε μπροστά από την «Μεγάλη Κόκκινη Κηλίδα», δημιουργώντας την σκιά που βλέπετε στη φωτογραφία.
Σημειώνεται ότι η «κόκκινη κηλίδα» είναι μια μόνιμη καταιγίδα, ένας αντικυκλώνας, που βρίσκεται 22 μοίρες νότια του ισημερινού του Δία. Το μέγεθός της είναι τόσο εντυπωσιακό, που οι ειδικοί αναφέρουν ότι θα μπορούσαν να «χωρέσουν» μέσα της… 2-3 πλανήτες στο μέγεθος της Γης. Σύμφωνα με υπολογισμούς από δορυφορικές φωτογραφίες τη δεκαετία του ΄80, η κηλίδα είχε διάμετρο 22.500 χιλιομέτρων.
Σύμφωνα με τις πρόσφατες μετρησεις του Hubble, η διάμετρός της πλέον υπολογίζεται σε 16.500 χιλιομέτρα, ενώ είναι πιο στρογγυλή και όχι οβάλ. Όπως υποστηρίζουν, συρρικνώνεται κατά περίπου 1.000 χιλιόμετρα κάθε χρόνο, δίχως να μπορούν να εξηγήσουν γιατί συμβαίνει αυτό.