Η Β. Κορέα προχώρησε στις 09.49 το πρωί, τοπική ώρα (02.49 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας) στην εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου, σύμφωνα με το ιαπωνικό κρατικό κανάλι NHK.

Την είδηση μετέδωσαν τόσο το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters όσο και τα Μ.Μ.Ε. στη γειτονική Ν. Κορέα, ενώ εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε το γεγονός, υπογραμμίζοντας πως ο πύραυλος πέρασε πάνω από τη νήσο Οκινάουα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του υπουργείου Άμυνας της Ν. Κορέας. Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε κοντά τόσο στην πρώτη επέτειο από τον θάνατο του Kim Jong-il (17 Δεκεμβρίου 2011), ο οποίος είχε χάσει τη ζωή του μετά από καρδιακή προσβολή όσο και στις προεδρικές εκλογές στη Ν. Κορέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Β. Κορέας, ο πύραυλος μετέφερε μετεωρολογικό δορυφόρο στο Διάστημα, ο οποίος και τέθηκε με επιτυχία σε τροχιά. «Η εκτόξευση της δεύτερης έκδοσης του δορυφόρου “Kwangmyongsong-3” ήταν επιτυχής. Ο δορυφόρος τέθηκε σε τροχιά όπως ήταν προγραμματισμένο», ανακοίνωσε με χαμόγελο η παρουσιάστρια.

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια προσπάθεια τον περασμένο Απρίλιο είχε αποτύχει, προκαλώντας κλυδωνισμούς στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Β. Κορέας καθώς η εκτόξευση είχε πραγματοποιηθεί στη διάρκεια των εορτασμών για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή του κόμματος, Kim Il-sung.

Λίγη ώρα μετά την επιτυχημένη εκτόξευση η Βορειοαμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας (NORAD) ανακοίνωσε ότι η Πιόνγκγιανγκ κατάφερε να θέσει σε τροχιά ένα αντικείμενο μετά τη δοκιμή πυραύλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σύμφωνα με τις αρχικές ενδείξεις, ο πύραυλος ανέπτυξε ένα αντικείμενο που τέθηκε σε τροχιά», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Δείτε το video…

Οργισμένες αντιδράσεις σε Τόκιο και Σεούλ – Στάση αναμονής από την Ουάσινγκτον

Η είδηση της εκτόξευσης προκάλεσε έκπληξη στη διεθνή κοινότητα καθώς η Β. Κορέα είχε ανακοινώσει το Σάββατο πως εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο να αναβάλει την προγραμματισμένη εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, η οποία προβλεπόταν αρχικά να γίνει μέσα στο χρονικό διάστημα από 10 έως 22 Δεκεμβρίου.

Τόσο η Ιαπωνία όσο και η Ν. Κορέα καταδίκασαν την εκτόξευση, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για συγκεκαλυμμένη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου. Το Τόκιο μάλιστα δεν δίστασε να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. να συνεδριάσει εσπευσμένα προκειμένου να υιοθετήσει ψήφισμα για την επιβολή νέου γύρου οικονομικών κυρώσεων στην ασιατική χώρα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Ιαπώνων και Αμερικανών αξιωματούχων, ο πύραυλος θα περνούσε ανάμεσα στην Κορεατική και την Κίνα, με το δεύτερο μέρος του να πέφτει σε θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά των Φιλιππινών.

Με ανακοίνωσή της η Ιαπωνία τόνισε πως ο πύραυλος πέρασε πάνω από την επικράτειά της, χωρίς όμως να δώσει εντολή στα αντιαεροπορικά της συστήματα να τον πλήξουν. Παράλληλα, ανέφερε πως συντρίμμια του έπεσαν ανατολικά από τις Φιλιππίνες. Παράλληλα, επεσήμανε πως το πρώτο τμήμα του αποκολλήθηκε από το κύριο σώμα ένα λεπτό μετά την εκτόξευση, ενώ στη συνέχεια πέρασε πάνω από τα νησιά Σακισίμα εντός των διοικητικών ορίων της νήσου Οκινάουα.

Από την πλευρά τους οι Η.Π.Α. τήρησαν στάση αναμονής, υπογραμμίζοντας πως θα τοποθετηθούν στο συγκεκριμένο ζήτημα μέσα στις επόμενες ώρες. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι πρώτες αντιδράσεις της Κίνας. Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα μετέδωσε πως Κινέζοι αξιωματούχοι απηύθυναν έκκληση προς πάσα κατεύθυνση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση.

Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε στο Τόνγκτσανγκ – ρι, πεδίο πυραυλικών δοκιμών στο δυτικό τμήμα της ασιατικής χώρας, όπου εδώ και μερικές εβδομάδες υπήρχε έντονη κινητικότητα, η οποία έγινε αντιληπτή από τη Δύση μέσω δορυφόρων, εντείνοντας τις διαβουλεύσεις για τη ματαίωση της επιχείρησης, καθώς παραβιάζει τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Πιονγκγιάνγκ για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Χώρες όπως η Ν. Κορέα και η Ιαπωνία φοβούνται πως ένας τέτοιος βαλλιστικός πύραυλος είναι ικανός να μεταφέρει πυρηνικό όπλο, πλήττοντας την επικράτειά τους με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Διαβάστε επίσης:
Β. Κορέα: Η Πιονγκγιάνγκ εξετάζει την αναβολή της εκτόξευσης πυραύλου, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2012, 19:40
Β. Κορέα: Προετοιμασίες για εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2012, 05:57

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης