Στην πορεία της κυβέρνησης Ζάεφ προς επικύρωση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ εντός των επομένων ημερών αντιδρούν οι εθνικιστές του VMRO. Χαρακτηριστικό είναι ότι την Κυριακή το βράδυ και αμέσως μετά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας στις Πρέσπες, περίπου 3.000 διαδηλωτές, εθνικιστές του VMRO, βρέθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο, το οποίο «πολιόρκησαν» με πέτρες, βεγγαλικά κι άλλα αντικείμενα.
Οι εθνικιστές αποπειράθηκαν να εισβάλουν μάλιστα στο Κοινοβούλιο, πετώντας αντικείμενα κατά των αστυνομικών.
Επεισοδιακή διαδήλωση διαμαρτυρίας για τη συμφωνία πραγματοποιήθηκε λίγα χιλιόμετρα μακριά από τις Πρέσπες. Ομάδες πολιτών που αντιτίθενται στη συμφωνία και είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στο Πισοδέρι Φλώρινας προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, εκσφενδονίζοντας αντικείμενα και πέτρες προς τις πολυάριθμες δυνάμεις των ΜΑΤ, που «απάντησαν» με εκτεταμένη χρήση χημικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον οκτώ διαδηλωτές τραυματίστηκαν στη διαδήλωση στο Πισοδέρι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Από τη διαδήλωση στα Σκόπια υπήρξαν τουλάχιστον επτά τραυματισμοί, ενώ οι Αρχές προχώρησαν σε 11 συλλήψεις.
Έντονες πολιτικές διεργασίες στα Σκόπια
Αντιμέτωπος με έναν πολιτικό μαραθώνιο βρίσκεται ο Ζόραν Ζάεφ, έπειτα από την τελετή υπογραφής της συμφωνίας στις Πρέσπες. Ο Ζάεφ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα φέρει άμεσα τη συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή.
Εν συνεχεία και συγκεκριμένα στις 28 Ιουνίου, οπότε και θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., ο Ζόραν Ζάεφ θα λάβει την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Λίγες ημέρες αργότερα, στις 11 και 12 Ιουλίου, θα διεξαχθεί η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, οπότε και η γειτονική χώρα θα λάβει πρόσκληση για την ένταξή της.
Μετά τη σύνοδο ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα κηρύξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, προκειμένου να επικυρώσει ο λαός τη συμφωνία.
Ο πολιτικός μαραθώνιος στον οποίο θα επιδοθεί ο Ζόραν Ζάεφ ολοκληρώνεται με τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία θα διαρκέσει, όπως εκτιμάται, έως τα τέλη του 2018.
Εφόσον λυθεί και αυτό το ζήτημα, η κυβέρνηση θα φέρει τη συμφωνία στην ελληνική Βουλή προς επικύρωση.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως ο ηγέτης του VMRO, Κρίστιαν Μικόσκι, σε ομιλία του χθες ανέφερε πως το κόμμα του δεν θα στηρίξει την αλλαγή του Συντάγματος, με στόχο να αλλάξει το συνταγματικό όνομα της χώρας.
Διαβάστε επίσης: