Οι οδομαχίες των αστυνομικών δυνάμεων με Κοσοβάρους, αλλά και ντόπιους αλβανόφωνους στο Κουμάνοβο, έφεραν στο νου εικόνες που θυμίζουν πόλεμο. Τα αιματηρά επεισόδια συνέβησαν σε μια περίοδο που η πολιτική κρίση βαθαίνει στην πΓΔΜ. Ο σερβικός Τύπος προειδοποιεί για τον κίνδυνο της δημιουργίας Μεγάλης Αλβανίας.

Οι πληροφορίες από τα Σκόπια, αναφέρουν ότι αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών αστυνομικών από τις συγκρούσεις στην αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο. Δόθηκαν μάχες ανάμεσα σε ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας της πΓΔΜ και ενόπλων Αλβανών, οι οποίες συνεχίζονταν για δεύτερη ημέρα, με μικρότερη ένταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της πΓΔΜ στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται η αστυνομία, Ivo Kotevski, δήλωσε χθες το βράδυ ότι οκτώ αστυνομικοί σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 30 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των προχθεσινών συγκρούσεων μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και «τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας» σε αλβανόφωνη συνοικία του Κουμάνοβo, οι οποίες διήρκεσαν περισσότερες από 15 ώρες.

Ο εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση έχει πλέον τερματισθεί, και η ομάδα των ενόπλων «έχει εξουδετερωθεί», ενώ μεγάλες ποσότητες όπλων κατασχέθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ντυμένοι με στολές

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών κατονόμασε τους επικεφαλής της ομάδας των αλβανόφωνων που συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις: Sami Ukshini, Beg Rizaj, Dem Shehu, Muhamet Krasniqi και Mirsad Ndrecaj, αλλά δεν διευκρίνισε την τύχη τους.

Μόνο ένα από τα 14 πτώματα των ένστολων ενόπλων, κατονομάσθηκε, πρόκειται για τον Xhafer Zymberi, που είναι Κοσοβάρος στην εθνικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Περισσότεροι από 30 τρομοκράτες, κυρίως ντόπιοι εθνικιστές και ένας από την Αλβανία, παραδόθηκαν στις αστυνομικές αρχές», ανακοίνωσε ο Kotevski.

Τον περασμένο μήνα περί τους 40 αλβανόφωνους από το Κοσσυφοπέδιο, είχαν καταλάβει για λίγο αστυνομικό σταθμό στο χωριό Gosince, κοντά στα σύνορα με την Αλβανία, απαιτώντας την δημιουργία αλβανικού κράτους στους κόλπους της πΓΔΜ.

Από πού προέρχονταν οι «ένοπλοι τρομοκράτες»;

Οι 37 τραυματίες αστυνομικοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο των Σκοπίων. Σύμφωνα με πηγές του νοσοκομείου, ένας ακόμη αστυνομικός που είχε μεταφερθεί βαριά τραυματισμένος υπέκυψε, στη διάρκεια της προχτεσινής νύχτας, στα τραύματά του, ενώ δύο ακόμη αστυνομικοί βρέθηκαν νεκροί χτες το πρωί, ανεβάζοντας έτσι σε οχτώ τον αριθμό των νεκρών αστυνομικών.

Η υπουργός Εσωτερικών Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα δεν διευκρίνισε από ποια «γειτονική χώρα» εισήλθε στην ΠΓΔΜ μέρος των ενόπλων. Εικάζεται ωστόσο ότι αυτοί είναι Αλβανοί που εισήλθαν από το Κοσσυφοπέδιο. Όπως συμπλήρωσε, η ένοπλη ομάδα, τον αριθμό της οποίας δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει, είχε σκοπό να επιτεθεί σε αστυνομικά τμήματα και να προκαλέσει δολιοφθορές.

Πάντως, αλβανόφωνοι κάτοικοι του Κουμάνοβο αμφισβητούν τους ισχυρισμούς αυτούς των αρχών των Σκοπίων και αναφέρουν ότι η επιχείρηση αυτή της αστυνομίας, στην οποία έλαβαν μέρος τεθωρακισμένα οχήματα και ελικόπτερα, δεν ήταν απαραίτητη και εξυπηρετούσε άλλους σκοπούς.

Διήμερο πένθος

Ο Πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος διέκοψε την επίσκεψη εργασίας που πραγματοποιούσε στη Ρωσία και επέστρεψε εσπευσμένα στα Σκόπια, συγκάλεσε χτες το απόγευμα το Συμβούλιο Ασφαλείας της πΓΔΜ, μετά τις ένοπλες συρράξεις που έγιναν στο Κουμάνοβο.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει κηρύξει την χτεσινή (Κυριακή 10 Μαϊου) και την σημερνή (Δευτέρα 11 Μαΐου) ημέρες πένθους, για τους φόνους των αστυνομικών.

Τα επεισόδια στο Κουμάνοβο, μία πόλη με περισσότερους από 80.000 κατοίκους, η οποία απέχει 40 χλμ. από τα Σκόπια και βρίσκεται κοντά στα σύνορα της πΓΔΜ με τη Σερβία, είναι τα σοβαρότερα στην πΓΔΜ από την λήξη των ενόπλων συγκρούσεων μεταξύ Αλβανών ανταρτών του UCK και κυβερνητικών δυνάμεων της πΓΔΜ το 2001, οι οποίες είχαν οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα της διάλυσης.

Σημειώνονται δε τη στιγμή που η πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ βαθαίνει όλο και περισσότερο, μετά τις αποκαλύψεις της αντιπολίτευσης για σειρά σκανδάλων στα οποία εμπλέκεται η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος αμφισβητείται όλο και περισσότερο.

Ανησυχεί η Σερβία

Η Σερβία παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τα επεισόδια αυτά στο Κουμάνοβο και έχει ενισχύσει τις δυνάμεις της στα σύνορα με την πΓΔΜ για να αποφευχθεί επέκταση των συγκρούσεων στη νότια Σερβία.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς «εξτρεμιστικούς κύκλους» να μην προσπαθήσουν να μεταφέρουν τις ένοπλες συγκρούσεις από το Κουμάνοβο στο έδαφος της Σερβίας, διότι σε μία τέτοια περίπτωση η απάντηση του Βελιγραδίου θα είναι άμεση και αποφασιστική. ‘Οπως διεμήνυσε, απευθυνόμενος στον αλβανικό πληθυσμό της κοιλάδας του Πρέσεβο, «το σερβικό κράτος τους αντιμετωπίζει ως ισότιμους πολίτες, σέβεται τα δικαιώματα τους αλλά δε θα ανεχθεί πράξεις επιθετικότητας, βίας και τρομοκρατίας».

Το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τους πολίτες να μην επισκέπτονται την πΓΔΜ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάτι καταδίκασε τις πράξεις βίας στο Κουμάνοβο της πΓΔΜ και υποστήριξε ότι «είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι οι ένοπλοι να ταυτοποιούνται εθνικά». Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας ζήτησε από τις αρχές της πΓΔΜ να διεξάγουν έρευνα για το επεισόδια στο Κουμάνοβο και σημείωσε ότι η πΓΔΜ πρέπει να σεβαστεί την ειρηνευτική Συμφωνία της Οχρίδας, για να εξασφαλιστεί η αρμονία των διεθνικών σχέσεων.

Πάντως ο σερβικός Τύπος προειδοποιεί για τον κίνδυνο δημιουργίας «Μεγάλης Αλβανίας», που θα περιλαμβάνει την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και το δυτικό αλβανόφωνο τμήμα της πΓΔΜ.

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε πως παρακολουθεί την κατάσταση «με μεγάλη ανησυχία» και κάλεσε όλα τα μέρη «να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να αποφύγουν περεταίρω κλιμάκωση, για το συμφέρον της χώρας αλλά και της γύρω περιοχής».
Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε εκδώσει ανάλογη ανακοίνωση.

Η πΓΔΜ, έχει υποβάλει υποψηφιότητα να γίνει μέλος της ΕΕ.

Οι πρεσβευτές των ΗΠΑ, της ΕΕ του OSCE και του NATO, είχαν εκδώσει κοινή ανακοίνωση, «εκφράζοντας την ελπίδα ότι το δράμα θα υποχρεώσει τους ηγέτες να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι διαλόγου και να αντιμετωπίσουν όλα τα ζητήματα που απασχολούν την χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της πολιτικής κρίσης».

Το ένα τρίτο των δύο εκατομμυρίων 100 χιλιάδων ανθρώπων που ζουν στην πΓΔΜ είναι αλβανόφωνοι και η δυσπιστία ανάμεσα στις δύο εθνότητες είναι ευδιάκριτη, αν και αλβανόφωνοι συμμετέχουν στην κυβέρνηση των Σκοπίων.

Πολλοί είναι οι κάτοικοι στο Κουμάνοβο που αμφισβητούν την επίσημη εκδοχή των γεγονότων και καλούν σε συμμετοχή στη μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση που έχει προγραμματισθεί για τις 17 Μαΐου.

Με πληροφορίες από Reuters /AFP /dpa / BBC / Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης:

Μάχες στα Σκόπια

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης