Με ανακούφιση υποδέχονται στις Βρυξέλλες το αποτέλεσμα της κάλπης στην Ολλανδία, καθώς το κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος, την ώρα που ο ακροδεξιός υποψήφιος Γκέερτ Βίλντερς έρχεται δεύτερος.
Ο Γκέερτ Βίλντερς, είχε υποσχεθεί προεκλογικά πως θα κλείσει όλους τους χώρους λατρείας των μουσουλμάνων, θα καταργήσει το Κοράνι και θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για έξοδο της Ολλανδίας από την Ε.Ε.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), το φιλελεύθερο κόμμα του Ρούτε (VDD) συγκεντρώνει ποσοστό 21,2% (καταμετρημένο το 93% των ψήφων). Ακολουθεί με 13,1% το «Κόμμα για την Ελευθερία» (PVV), η παράταξη της άκρας δεξιάς. Ο επικεφαλής της, Γκέερτ Βίλντερς, είχε υποσχεθεί προεκλογικά πως θα κλείσει όλους τους χώρους λατρείας των μουσουλμάνων, θα καταργήσει το Κοράνι και θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για έξοδο της Ολλανδίας από την Ε.Ε. Στην τρίτη θέση με 12,6 % βρίσκεται το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDA) και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 12,1% (D66).
Από τις 150 κοινοβουλευτικές έδρες, τα κόμματα λαμβάνουν:
- 33 το VDD (Ρούτε)
- 20 το PVV (Βίλντερς).
Παράλληλα, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Δημοκρατικοί 66% (D66) λαμβάνουν από 19 έδρες. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την Παρασκευή.
Τι έδειξαν τα exit polls
Το πρώτο exit poll, μετά το κλείσιμο των καλπών στις 22.00 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) έδινε καθαρό προβάδισμα του «Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία» (VVD) του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.
Ειδικότερα, η συγκεκριμένη παράταξη κέρδιζε 31 έδρες (σε σύνολο 150). Το «Κόμμα για την Ελευθερία» (PVV) του Γκέερτ Βίλντερς, κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, εξασφάλιζε 19 έδρες. Τον ίδιο αριθμό εδρών (19), βάσει του exit poll, συγκέντρωναν η Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση (CDA) και οι Δημοκράτες 66 (D66). Επίσης, οι Πράσινοι Αριστεροί (GL) κέρδιζαν 16 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP) 14 και το Κόμμα Εργασίας (PvdA) 9 έδρες.
Ρούτε: Η Ολλανδία είπε «όχι» στον λαϊκισμό
«Η Ολλανδία είπε όχι στον λαϊκισμό μετά το Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε ο Μαρκ Ρούτε, τονίζοντας ότι πλέον «πρέπει να συγκροτηθεί μια σταθερή κυβέρνηση για να ηγηθεί της χώρας».
«Αυτό που χρειάζεται πλέον είναι μια σταθερή κυβέρνηση» γνωστοποίησε στις πρώτες του δηλώσεις ο Μαρκ ΡούτεΕμφανώς ικανοποιημένος ο κ. Ρούτε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε μια κατάμεστη από υποστηρικτές του αίθουσα στη Χάγη, ανέφερε ότι «μετά το Brexit και μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, η Ολλανδία είπε όχι στον -κακής ποιότητας- λαϊκισμό».
«Φαίνεται πως το VVD θα είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ολλανδία για τρίτη συνεχή φορά» υπογράμμισε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, ενώ έκανε γνωστό ότι έχει ήδη μιλήσει στο τηλέφωνο με αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες.
Ο Βίλντερς παραδέχτηκε την ήττα του
Ο ηγέτης του ακροδεξιού «Κόμματος για την Ελευθερία» PVV Γκέερτ Βίλντερς συνεχάρη τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε για τη νίκη του, υποσχόμενος ότι θα ασκήσει έντονη αντιπολιτευτική δράση στη Βουλή εάν δεν συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό.
«Ο Ρούτε δεν έχει ακόμη απαλλαγεί από εμένα»… το πρώτο σχόλιο του Βίλντερς μετά την ανακοίνωση των exit polls
«Δεν καταλαβαίνω τί εννοεί. Υπονοεί ότι υπάρχουν καλοί και κακοί λαϊκιστές. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου λαϊκιστή, αλλά υπονοεί ότι είμαι κακός λαϊκιστής και κάποιου είδους ναζιστής» πρόσθεσε.
Η σημασία των ολλανδικών εκλογών
Σε μια εποχή όπου η άνοδος της ακροδεξιάς είναι ξεκάθαρη και οι συντηρητικές, αντι-ισλαμιστικές φωνές σε αρκετές χώρες τείνουν να πληθαίνουν (Αυστρία, Αγγλία, Γαλλία, ΗΠΑ και Γερμανία), το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών αναμένεται να συμβάλλει ενδεχομένως στη συν-διαμόρφωση ή τον ετεροπροσδιορισμό υφισταμένων ή νέων πολιτικών μορφωμάτων και τρόπων διακυβέρνησης .
Πολλοί πιστεύουν πως το ερώτημα που αυτές οι εκλογές θέτουν είναι το εξής: Δεξιά ή Δεξιότερα. Το σίγουρο είναι, πάντως, πως πρόκειται για μια αναμέτρηση ανάμεσα στο δίπολο: Ακροδεξιά ή αστική διαχείριση του υφισταμένου θεσμικού, οικονομικού και πολιτικού τοπίου, αν σκεφτούμε ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί ανάμεσα στον ηγέτη Γκερτ Βίλντερς του ακροδεξιού PVV ή τον απερχόμενο πρωθυπουργό του συντηρητικού Λαϊκού, φιλελεύθερου κόμματος VVD, Μαρκ Ρούτε.
Όπως και να χει, η Ολλανδία είναι γνωστή για την επικράτηση της συναινετικής πολιτικής, έχοντας αποδείξει μέσω συγκυβερνήσεων ιδεολογικά αντίπαλων κομμάτων πως στο τέλος επιτυγχάνεται πάντα η μέση οδός και η λύση της σταθερότητας (sensus communis). Το παραπάνω αποκτά μεγαλύτερη αξία από το γεγονός πως οι δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών ανέδειξαν την πιθανότητα αδυναμίας των δυο μεγαλύτερων -σε ποσοστά- κομμάτων να πετύχουν ποσοστά αυτοδυναμίας.
Εν αναμονή…
Όπως και να χει, το μέλλον της Ευρώπης εδώ και αρκετό καιρό βρίσκεται σε μια διαδικασία αμφισβήτησης ως προς την πολιτική που οι πολίτες επιθυμούν να ακολουθηθεί, επιθυμώντας πραγματικά να δουν βελτίωση του επιπέδου ζωής τους.
Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει πως μετά τις ολλανδικές εκλογές, ακολουθούν οι εκλογές τον Απρίλιο σε Γαλλία και τον Οκτώβριο σε Γερμανία, όπου τα αποτελέσματα τους θα διαμορφώσουν το «ευρωπαϊκό μωσαϊκό», πάνω στο οποίο θα χαραχτεί μια εκ νέου πολιτική αντίληψη της ευρωπαϊκής σκέψης.
Το αξιοπερίεργο
Είναι όντως αξιοσημείωτο αλλά και πρωτοφανές το γεγονός πως τα ψηφοδέλτια θα καταμετρηθούν και με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με χαρτί και μολύβι. Ύστερα από τον κώδωνα του κινδύνου που έκρουσαν αρκετές ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες για αυξημένη πιθανότητα κυβερνο-επιθέσεων, ο Ολλανδός υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ρόναλντ Πλάστερκ προέβη στην εξής δήλωση:
«Τώρα που υπάρχουν ενδείξεις πως οι Ρώσοι μπορεί να ενδιαφέρονται, πρέπει να επιστρέψουμε στο παλιό καλό σύστημα: χαρτί και μολύβι».
Τι πρέπει να γνωρίζετε
- Το ολλανδικό εκλογικό σύστημα είναι η απλή αναλογική.
- Όποιο κόμμα λάβει 0,63% (60.000 ψήφοι) επί των ψήφων εκλέγει αντιπρόσωπό στο Κοινοβούλιο.
- 28 κόμματα κατεβαίνουν στις εκλογές και εκτιμάται πως τα 11 θα εκπροσωπηθούν στη νέα Βουλή.
- Ο ρυθμός ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας ανέρχεται στο 2,3%.
——————————–
Οι παλιοί εκπρόσωποι της πολιτικής
Τζέσε Κλάβερ (Πράσινη Αριστερά)
Μπορεί και να είναι η έκπληξη των εκλογών μολονότι στην απερχόμενη βουλή είχε μόλις 4 έδρες. Η Πράσινη Αριστερά αποτελείται από έναν συνασπισμό τεσσάρων κομμάτων, τριών αριστερών και ενός χριστιανοδημοκρατικού.
Με έμφαση στο μότο «Πράσινοι -σοσιαλιστές- ανεκτικοί» έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν μεγάλο κομμάτι νέων ψηφοφόρων. Η δύναμή τους βρίσκεται στα αστικά κέντρα.
Εμίλ Ρεμέρ (Σοσιαλδημοκράτης ισορροπιστής)
Ηγείται του SP, που αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι της αντιπολίτευσης, προσπαθώντας να φέρει ισορροπία ανάμεσα σε ευρωσκεπτικιστές και ευρωπαϊστές. Τάσσεται εναντίον του Brexit, καθώς πιστεύει πως θα συμβάλλει στην ενίσχυση εκστρατειών ρατσιστικών κομμάτων, ωθώντας προς την έξοδο και άλλων κρατών από την Ε.Ε.
Λούντβιχ Άσερ (Κεντροαριστερός Ηγέτης του PvdA -Εργατικό κόμμα)
Είναι αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας. Διαφοροποιήθηκε από την πολιτική γραμμή του κόμματός του, βάζοντας ως προτεραιότητα θέματα κράτους πρόνοιας και ποιότητας ζωής.
Ο Σταύρος Θεοχάρης, υποψήφιος στις ολλανδικές εκλογές, ανοίγει τα χαρτιά του στο zougla.gr
Ένας νεαρός Έλληνας, ο 27χρονος Σταύρος Θεοχάρης από τον Βόλο, που ζει από το 2002 στην Ολλανδία, είναι πιθανό να κάθεται στα έδρανα του ολλανδικού Κοινοβουλίου, ως πρόεδρος της νεολαίας του κόμματος «Ondernemers Partij» με πρόεδρο τον Hero Brinkman.
Απόφοιτος Νομικής και με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ο Σταύρος Θεοχάρης αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου του κόμματος, που θεωρείται η «φωνή» της μικρομεσαίας τάξης, έπειτα από γνωριμία τους στην οικογενειακή του επιχείρηση (εστιατόριο), κοντά στη Χάγη.
«Το να βγαίνει ο Ντάισελμπλουμ και ο Σόιμπλε και να μας κουνάνε το χέρι, αυτό είναι κάτι το οποίο θέλω να το δω να αλλάζει»«Διαφωνώ με πάρα πολλά πράγματα που συμβαίνουν στην Ε.Ε. και πιστεύω ότι ήρθε η ώρα η νεολαία να αναλάβει τις ευθύνες της για να διασφαλίσει το μέλλον της. Για παράδειγμα, παρατηρούμε την παράκαμψη πολλών νομοθεσιών -αυτό γίνεται κατά κόρον στην Ελλάδα- προς όφελος των μικρών επιχειρήσεων, που αποτελούν και το 70% της ολλανδικής οικονομίας, προκειμένου να εξυπηρετούνται συγκεκριμένες πολιτικές» ανέφερε, τονίζοντας ότι «το να βγαίνει ο Ντάισελμπλουμ και ο Σόιμπλε και να μας κουνάνε το χέρι, αυτό είναι κάτι το οποίο θέλω να το δω να αλλάζει».
Όσον αφορά στο όραμα του για την Ευρώπη, ο νεαρός Βολιώτης θεωρεί ότι «ως Ε.Ε. θα πρέπει να έχουμε κοινή γραμμή, χωρίς όμως να γίνουμε ομοσπονδία ή να χαθεί η κουλτούρα της κάθε χώρας».
«Δεν συμφωνώ με αυτό που γίνεται αυτήν τη στιγμή, δηλαδή που οι δυνάμεις συγκεντρώνονται κυρίως στη Γερμανία. Πρέπει να αλλάξει συγκεκριμένα η πολιτική λιτότητας που αντί να ανορθώνει την οικονομία, συνεχώς τη ρίχνει όλο και πιο βαθιά. Δείτε το πρόβλημα που δημιουργείται στην Ελλάδα με την αύξηση του ΦΠΑ που πλήττει τις επιχειρήσεις αλλά και τις νησιωτικές περιοχές» επεσήμανε.
Η εκτίμηση του για το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν ότι αυτό θα κριθεί από τους πολλούς αναποφάσιστους ψηφοφόρους, υπογραμμίζοντας πως «η κυβέρνηση θα είναι αποτέλεσμα συνασπισμού 4 έως 6 κομμάτων». Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψή του ότι το ακροδεξιό κόμμα του Βίλντερς δεν θα βγει πρώτο. «Θυμίζω ότι και το 2012 ο Βίλντερς ήταν ψηλά στις δημοσκοπήσεις αλλά τελευταία στιγμή οι πολίτες άλλαξαν γνώμη. Την τελευταία εβδομάδα, επίσης, το κόμμα του έχασε αρκετούς ψηφοφόρους, καθώς ο πρωθυπουργός διαχειρίστηκε πολύ καλά την ένταση που προέκυψε με την Τουρκία, προς όφελος του δικού του κόμματος».
«Σε σύγκριση με την ελληνική Χρυσή Αυγή, ο Βίλντερς τα λέει μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, ενώ η Χρυσή Αυγή πηγαίνει και σε βήματα περαιτέρω»
«Ίσως αυτή να είναι η απαραίτητη αλλαγή σελίδας στην Ε.Ε.: η απόφαση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους»
Όσον αφορά στο πρώτο πράγμα που θα κάνει αν μπει στην ολλανδική Βουλή;. Ο ίδιος απάντησε: «Το πρώτο που θα έκανα θα ήταν να θίξουμε το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Είναι το απαραίτητο βήμα για να «ανασάνει η ελληνική οικονομία, αλλά όχι μόνο αυτή, αφού δίνονται πολλά δισεκατομμύρια από την Ευρώπη, τα οποία δεν οδηγούν πουθενά, παρά μόνο σε αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας. Ίσως αυτή να είναι η απαραίτητη αλλαγή σελίδας στην Ε.Ε.: η απόφαση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».
Ακούστε τη συνέντευξη:
Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης