Την αποθέωση γνώρισε την Τετάρτη η Aung San Suu Kyi στη διάρκεια επίσκεψής της σε περιοχή νότια της Μπανγκόγκ, όπου διαμένουν οικονομικοί μετανάστες από τη Μιανμάρ, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.
Η διάσημη ακτιβίστρια και πρόσφατα εκλεγμένη βουλευτής πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, στο πλαίσιο συνεδρίασης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Πρόκειται για το πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό τα τελευταία 23 χρόνια.
«Θέλουμε να γυρίσουμε σπίτια μας» ήταν το βασικό σύνθημα που φώναζαν χιλιάδες άνθρωποι, την ίδια στιγμή που το όνομα της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης ακουγόταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Για δεκαετίες, η επικεφαλής του κόμματος «Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία» (NLD) βρισκόταν υπό κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι της στην οικονομική πρωτεύουσα, Γιανγκόν, ενώ όσες φορές είχε τη δυνατότητα να ταξιδέψει στο εξωτερικό, αρνήθηκε να το κάνει, φοβούμενη ενδεχόμενη επιβολή απαγόρευσης εισόδου στη χώρα από το στρατιωτικό καθεστώς.
Η Aung San Suu Kyi αναμένεται να δώσει ομιλία, σήμερα, Παρασκευή στη διάρκεια της συνεδρίασης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και ο νέος ρόλος τον οποίο καλείται να διαδραματίσει η Μιανμάρ στο νότιοανατολικό τμήμα της Ασίας, από τη στιγμή που έχει ξεκινήσει να βγαίνει από τη διεθνή απομόνωση.
Δείτε τα video…
Μοίρασε ελπίδα και υποσχέσεις
Με ένα πλατύ χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη της, η Aung San Suu Kyi δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά της από τις εκδηλώσεις λατρείας προς το πρόσωπό της.
«Είμαι εδώ στην Ταϊλάνδη, ωστόσο αισθάνομαι σα να βρίσκομαι στη Μιανμάρ», τόνισε αρχικά στη διάρκεια ομιλίας της από ένα μπαλκόνι, για να ακούσει το σύνθημα «Aung San Suu Kyi – Δημοκρατία» από χιλιάδες εκστασιασμένους ανθρώπους, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να δουν και να ακούσουν από κοντά μια γυναίκα, που ενσαρκώνει την ελπίδα τους για ένα καλύτερο μέλλον.
Οι περισσότεροι μετανάστες από τη Μιανμάρ βρίσκονται στην Ταϊλάνδη για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους. Η κατάφωρη παραβίαση των ατομικών ελευθεριών από το στρατιωτικό καθεστώς, σε συνδυασμό με την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα λόγω της επιβολής σκληρών κυρώσεων από τη Δύση, είχε αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να βρουν καταφύγιο στη γειτονική χώρα.
«Μην αισθάνεστε απογοητευμένοι ή αδύναμοι. Η ιστορία αλλάζει πάντα. Σήμερα θα σας δώσω μια υπόσχεση. Θα κάνω το καλύτερο που μπορώ για εσάς», τόνισε.
Εκτιμάται ότι περίπου 130.000 πρόσφυγες από τη Μιανμάρ ζουν σε ειδικά διαμορφωμένους καταυλισμούς. Μετά την επιστροφή της στη Μιανμάρ, η Aung San Suu Kyi θα ταξιδέψει την Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Νορβηγία και τη Βρετανία.
Δείτε τα video…
Διαβάστε επίσης:
Στην Ταϊλάνδη η Aung San Suu Kyi, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Μαΐου 2012, 01:32
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας